Van, akinek jókor jött a sertéspestis

78 ezer disznót pusztítottak e. A pórul járt gazdákon túl az eseményeknek vannak szerencsés szereplői. De miköze ehhez Dragneának?

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
veradas

Megköszönik, hogy szívhatják a véredet

A szenátus már jóváhagyta: SMS-t kapsz, ha vért adsz.
roncsauto

Kevesebb az új autó, mégis szigorítják a roncsprogramot

Ösztönözni akarják az autóvásárlást, mégsem...
erdotuz

Ég az erdő a Fogarasokban

Mintegy tíz áron oltják a tüzet. 

sertes pestis fertotlenit
Háztáji gazdaságot fertőtlenít a hatóság. Valakinek jó biznisz? FOTÓ: telegrafonline.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. augusztus 08., 18:28
0 hozzászólás. 

78 ezer disznót pusztítottak el a hatóságok a pestis rohamos terjedésének megfékezése érdekében. A témában több okonyomozó írás is megjelent a napokban, amikből kiderül, a pórul járt gazdákon túl az eseményeknek vannak szerencsés szereplői.

Az állatok túlnyomó többségét a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében ölték le, ahol sokkal agresszívebb a járvány, mint a magyar határral szomszédos megyékben – közölte Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke.

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy évvel ezelőtt, 2017. július végén jelent meg Szatmárnémeti szélén két háztáji gazdaságban. Az ország észak-nyugati térségében az ANSVSA szerint azóta „lassan terjed, illetve mérséklődött” a járvány: a hivatalos adatok szerint azóta Szatmár, Bihar, Szilágy, Tulcea, Brăila, Konstanca, Ialomiţa és Galac megyéket érintette a pestis.

Az állategészségügyi hatóság azt követően tette közzé az ASP-járványról a hivatalos adatokat, hogy egy oknyomozó újságíró, Cătălin Tolontan a járvány valós méreteinek eltitkolásával vádolta meg a hatóságokat.

Az újságíró állategészségügyi szakemberektől származó értesülései szerint a járvány már Moldva déli részére és Erdély csaknem egész területére kiterjedt, ami immár több mint százezer sertés feláldozását feltételezi.

Dragnea fia nem fél a pestistől

A tolo.ro honlapon több írást is közölt Cătălin Tolontan, ahol a megszólaltatott szakemberek a hatóság vezetőségét okolják, hogy lassan állambiztonsági méreteket ölt a betegség terjedése.

Az újságíró szerint 2018 elején olyan elemi vizsgálatok maradtak el költségcsökkentés címen, amiknek beláthatatlan következményei lehetnek: 6 millió eurót spóroltak, de ennek most több mint százszorosát veszíti el az állam.

A témában a G4 Media is közzétett egy cikket csütörtökön, amiben arról írnak, mennyire szerencsésen alakult Liviu Dragnea fiának, Ştefan Valentin Dragnea farmjának sorsa: pont azelőtt adott túl állatállományán, hogy a szakhatóság bevezette volna az állatok feldolgozására és értékesítésére vonatkozó szigorítást.

Ki kinek a kije?

A G4 Media cikke szerint egyébként ifjabb Dragneának jól jött, hogy értékesíteni tudta állatait ezekben a nehéz időkben, mert augusztus végén éppen nősülni készül.

Az esküvő meghívottainak listáját végigböngészve az újságírók olyan érdekességre bukkantak, ami kicsit más színben tünteti fel a szerencsés véletlennek nevezhető eseményeket: ifjabb Dragnea leendő násznagya, Paul Sorin Stănescu történetesen kebelbarátja az ANSVSA elnökének, Geronimo Brănescunak, akivel korábban közös érdekeltségük is volt abban a Farmavet Kft. nevű cégben, ami sorozatosan nyeri a fertőtlenítőszerekre kiírt közbeszerzéseket – írja a Recorder.ro portál.

Hogy mennyire jól megy a cégnek? A konstancai állategészségügy épp a napokban vásárolt 15 ezer euróra fertőtlenítőszereket a sertéspestis kezelésére az említett cégtől. De a közbeszerzéseket bonyolító elektronikus katalógus (SEAP) szerint a tulcea-i állategészségügyi hatóság is bevásárolt már 25 ezer euróra. Ugyancsak a Farmavet Kft-től.

farmavet seap

A végső összeg egyébként közel sem ennyi, hisz a hatóságok sürgősségi esetre hivatkozva nem kötelesek SEAP-on vásárolni. Annyit és akkor költenek, amennyit kell. És akarnak.

Az eset érdekessége, hogy nem csak az állategészségügyi hatóság köteles bevásárolni a szerekből, hanem az érintett települések polgármesteri hivatalainak is gondoskodniuk kell a fertőtlenítésről.

A madárinfluenza is jó biznisz volt?!

Nem először bukkan fel fertőtlenítő szereivel Paul Sorin Stănescu: az ő cégét favorizálták a 2005-ös madárinfluenza járvány megfékezésekor is.

A vállalkozása által forgalmazott szer akkor úgy utasított maga mögé egy belga gyártmányú – a 2003-as belga és holland madárinfluenza idején már bizonyító – fertőtlenítőszert, hogy később kiderült, a Farmavet terméke nem volt bevizsgálva arra, hogy alkalmas-e vagy sem a madárinfluenza kezelésére.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."