Óriási szennyezés a Marosban

Tonnányi olaj ömlött pénteken a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
baleset-vrancea

Ismét az élő videózás okozott tragédiát

A sofőr élőben közvetítette Facebookon a tragédiát:...
lotto

Hargita megyébe kerülhet a hatoslottó fődíja

Valakinek nagyon jó napja volt Maroshévízen. Több mint...
kártyaolvasó

Mindenhol kötelező a kártyaolvasó

Az államfő kihirdette a bankkártyás fizetési mód...

olaj-a-marosban
Fotó: mesagerulhunedorean.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. április 16., 09:46
0 hozzászólás. 

Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette a problémát. A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

„Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit. Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba" - nyilatkozta Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A szakemberek két felszívó gátat építettek, egyet Marosludas, egyet pedig Tövis magasságában, de egy harmadik telepítése is tervben van.

„Valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Sokkal egyszerűbb lett volna, hogyha az abszorbeáló gátat az űrítőcsatornára szerelhettük volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Egyelőre megtiltottuk a vízkivételt a Maros alsó szakaszán" - magyarázta az igazgató, aki arra számít, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik. Halpusztulásról egyelőre nincs hír.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."