Áll a bál Bukarestben: Toader leváltaná Kövesit

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását kéri az igazságügyi miniszter, a hírre már csütörtök este tüntetők mentek az utcára.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
alairasgyujtes

Kétszer is elmennének polgármestert választani

Újabb polgári kezdeményezés kerül a parlament elé....
oszihideg

Tart még az indián nyár

Ezen a héten az átlagosnál melegebb idő lesz, csapadék...
vasut

Jó hír a Pestre vonatozóknak

Jelentősen rövidülhet az utazási idő a...

ToaderKovesi
Toader betámadott, megvan a célpont
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. február 23., 11:24
0 hozzászólás. 

Az igazságügyi miniszter csütörtökön este bejelentette: kéri a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását. Tudorel Toader egy 36 oldalas jelentés kivonatát ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruța Kövesi a tisztség betöltésére. Az utolsó szó Klaus Johannis államfőé.

Az igazságügyi miniszter a jelentés ismertetése előtt hangsúlyozta: nem a DNA-nak mint intézménynek az eredményességét elemezte, hanem a főügyész tevékenységét vesézte ki. Tudorel Toader összesen húsz „vádpontot" sorolt fel, amelyek szerinte indokolttá teszik Codruța Kövesi leváltását.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint nem világos a DNA vezetőségi tevékenységét kielemző zárójelentés, amelyet az igazságügyi miniszter hozott nyilvánosságra csütörtök este, ezért a bemutatott dokumentum 'mélyreható vizsgálatára van szükség', amelyet az Államelnöki Hivatal szakosztályai fognak elvégezni.

A miniszter bejelentésére a Nemzeti Liberális Párt úgy reagált, hogy szerintük nem időszerű Kövesi menesztése, az érvek nem elégségesek ehhez. Az USR szerint Toader politikai döntést hozott, kísérlete az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadás, a párt ezért a miniszter leváltását követeli.

A PSD támogatja a miniszter döntését, szerintük Toader rávilágított a valóságra. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a miniszter „korrekt" elemzésének következtetése volt az, hogy kezdeményezze a korrupcióellenes főügyész leváltását, ám szerinte az államfő nem fogja meneszteni Kövesit.

A hír hallatán Bukarestben és a ország több nagyvárosában, Temesváron, Jászvásáron ismét tüntetők mentek az utcára.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."