Döntött a szenátus: lesz vásárhelyi katolikus gimnázium

Megszavazták az iskola létrejöttét, ezzel pont került egy régóta húzódó ügy végére.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
kmn2018

630 program az idei KMN-n

Vasárnaptól nyolc napon át a Kolozsvári Magyar Napok...
diaspora pisztoly

Megtalálták az ellopott pisztolyt

Bukaresttől 26 kilométerre került elő az augusztus...
medve

Még egy medvét kilőttek Tusnádfürdőn

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei Tusnádfürdő...

katolikusgimnaziummarosvasarhely
A parlament hozta létre
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. február 07., 12:51
0 hozzászólás. 

Döntő házként tárgyalta szerdai ülésén a szenátus a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot, miután a képviselőház első fórumként múlt év decemberében már elfogadta azt. A ház tanügyi bizottsága - módosító javaslatok megfogalmazása mellett - pozitívan véleményezte a tervezetet.

A törvénytervezet a szavazásnál 71 igen és 20 nem szavazatot kapott, 4-en pedig tartózkodtak.

Az elfogadott szöveg értelmében a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum részleges kettéosztásának eredményeként, az országos oktatási rendszer keretében létrehozzák a magyar tannyelvű II Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot, amelynek Marosvásárhelyen lesz a székhelye. A jogszabály elfogadásától számított harminc napon belül a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak fel kell vennie a líceumot a város iskolahálózatába, amelynek a 2018 - 2019-es tanévtől kezdődően lesz része.

Most már Klaus Iohannis elnökön a sor, hogy kihirdesse a törvényt, ami az iskola újraalapításának utolsó lépését jelenti. Az RMDSZ közleményében az is benne van, hogy a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta, tehát kizárólag a parlament.

„A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye" – mondta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."