Súlyos: Európa harmadik legköverebb országa lettünk

A táplálékszakértők már évek óta figyelmeztetnek az elhízás terjedésére, most úgy tűnik, ez a "járvány" nemcsak hogy elért bennünket, de dobogós helyre is repített.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
banyato

Bányatóba fulladt egy 16 éves fiú

Holtan találtak rá egy 16 éves fiatalra vasárnap este...
mihai tudose

Mihai Tudose a PSD miniszterelnök-jelöltje

A gazdasági minisztert jelölték a kormányfői...
Abszolvalo-eredmenyek

Megvannak a kisérettségi eredményei

Közzétette hétfőn az oktatási minisztérium a...

kover
kover
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. július 14., 09:32
0 hozzászólás. 

A romániai lakosság 50 százaléka túlsúlyos és mintegy 25 százaléka, azaz több mint 4 millió személy kórosan elhízott – derül ki az IC Parhon Endokrinológiai Intézet kutatásából. Ezzel Románia lett Európa harmadik legkövérebb országa, előttünk csak Görögország és Szerbia végzett - olvasható a manna.ro-n.

kover

Felnőtt az új nemzedék

A súlyproblémák Romániában az utóbbi hét évben öltöttek ekkora méreteket, hiszen 2003-ban a statisztikák szerint még csak a 23. helyen álltunk az európai országok közül. A szakértők szerint az eredmény annak köszönhető, hogy Romániában felnőtt az első "fast-food nemzedék", vagyis azok a gyerekek, akik '90-ben találkozhattak először a gyorséttermek egészségtelen kínálatával, rá is szoktak, és most felnőtté válva sem váltak meg régi szokásaiktól. Továbbá Romániában nem alakult még ki megfelelő egészség- és sportkultúra, és a nyugatról importált junk fooddal szemben is kevésbé vagyunk kritikusak.

Az Intézet kutatási eredményei szerint a román nők 30 százaléka, míg a férfiak 20 százaléka elhízott. Még aggasztóbb a helyzet a gyerekeknél: 40 százalékuk küzd súlyproblémákkal.

A kóros elhízás akár kilenc évvel is lerövidítheti a normális élettartamot, valamint különböző életveszélyes megbetegedésekhez, többek között rákhoz vezethet.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."