Megbolydul az igazságszolgáltatás rendszere

A főügyész szerint ennek megítéléséhez nem kell nagy jogi tapasztalat.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oszihideg

Tart még az indián nyár

Ezen a héten az átlagosnál melegebb idő lesz, csapadék...
vasut

Jó hír a Pestre vonatozóknak

Jelentősen rövidülhet az utazási idő a...
wizzair-kolozsvar

Változik a repülők menetrendje

Téli menetrendre állnak át a Marosvásárhelyről...

igazsagszolgaltatas
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. december 07., 18:10
0 hozzászólás. 

A képviselőház 13 órás, éjszakába nyúló vita után cikkelyenként elfogadta a 2004/303-as, a bírák és ügyészek statútumáról szóló törvény módosítását célzó tervezetet. A tervezet egészét nem szavazták meg, ennek időpontjáról a házbizottság dönt.

A képviselők elfogadták azt a módosítást, amely szerint az államnak kötelessége visszkeresetet indítani azon bírák ellen, akik "rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból" tévedéseket követtek el, és kárt okoztak az államnak. Ez korábban úgy szerepelt, hogy az államnak joga van visszkeresetet indítani a bírák ellen.

A bizottság által javasolt legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy az államfő nem utasíthatja el a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését. Egy másik cikkely értelmében a bírák és ügyészek családtagjai ingyenes orvosi ellátásra jogosultak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 25 ledolgozott év után a bírák és ügyészek kérésre nyugdíjba vonulhatnak, havi juttatásuk pedig megegyezik az utolsó ledolgozott öt évnek, az érintettek által kiválasztott hat egymást követő hónapjában kapott átlagbér és pótlék 80 százalékával. Egy másik módosítás szerint bírói, illetve ügyészi tapasztalatnak számít a közjegyzőként ledolgozott időszak is.

Augustin Lazăr főügyész azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítása "felforgatja a rendszert". Az újságírók a bírák és ügyészek statútumának parlamenti módosításáról kérdezték a főügyészt, amikor megérkezett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatásai Tanács ülésére.

"Én nem szeretném minősíteni a parlament tevékenységét, de egy dolgot mondhatok: az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítása bizonyosan felforgatja a rendszert. Ennek megítéléséhez nem kell nagy jogi tapasztalat. Ám úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatás alárendelésének akarata a józan ész fölé kerekedik" - nyilatkozta Lazăr.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."