Melegebb őszünk lesz a szokásosnál

Főleg a déli, délkeleti és nyugati országrészben lesz a sokéves átlagnál magasabb hőmérséklet.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
klaus-iohannis-1

Iohannis szeretne továbbra is elnök lenni

Ismét jelölteti magát az államelnök-választásokon...
erettsegi1

Már lehet szurkolni az érettségizőknek

A szóbeli vizsgákat már tanév közben lezavarták, az...
dragnea

Börtönbe megy Dragnea?

Három év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. szeptember 04., 13:35
0 hozzászólás. 

Szeptemberben, októberben és novemberben a sokéves átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani főleg a déli, a délkeleti és a nyugati országrészben.

A központi és északi országrész kivételével csapadék tekintetében szeptember szegényesebb lesz. Októberben a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségű, novemberben pedig ennél több csapadék várható – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) következő három hónapra szóló előrejelzéséből.

Az 1981 és 2010 között regisztrált adatok alapján megállapított szeptemberi középhőmérséklet 14,8 Celsius-fok.

Az ország délkeleti, déli és nyugati részén ennél melegebb lesz, Dobrudzsában akár a 19 fokot is elérheti az átlaghőmérséklet, a Bánságban és a Körösök vidékén 18, Erdélyben pedig 16 Celsius-fok körül alakul.

Az ősz első hónapjában Erdélyben, a Körösök vidékén, a Bánságban és Olténiában fog a legtöbbet esni (akár 78 liter/négyzetméter). A legkevesebb csapadék (55 liter/négyzetméter) Moldvában várható.

Októberben Erdélyben és Máramarosban 10 Celsius-fok körül, a Bánságban és a Körösök vidékén 10 és 13 fok között, Dobrudzsában pedig 14 fok körül alakul a középhőmérséklet. Az ország központi, keleti és nyugati részén a 43,5 literes sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű csapadék várható.

Olténiában 70 liter, Erdélyben, a Bánságban, a Körösök vidékén és Munteniában 68 liter, Moldvában és Dobrudzsában pedig 41 liter csapadék hullhat négyzetméterenként.

Délen, délkeleten és nyugaton novemberben is magasabb lesz a középhőmérséklet a sokévi átlagnál, amelyet 3,8 Celsius-fokban állapítottak meg.

Erdélyben, Máramarosban és Moldvában 5 Celsius-fok, a Körösök vidékén, Olténiában és Munteniában 6 fok, a Bánságban és Dobrudzsában pedig 7 fok körüli novemberi átlaghőmérsékletet jósolnak.

A várható csapadékmennyiség több helyen meghaladja majd a 41,5 l/nm-es sokéves átlagot: Olténiában például akár 81 liter, Máramarosban 77 liter, a Körösök vidékén 63 liter, a Bánságban 58 liter, Erdélyben 49 liter, Dobrudzsában 46 liter, Moldvában viszont mindössze 36 liter várható négyzetméterenként.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."