A kormány már elfogadta az oltástörvény tervezetét

Tényleg megbüntetik a szülőket a tervezet szerint, aminek még át kell mennie a parlamenten ahhoz, hogy érvényes jogszabály legyen belőle.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
baleset-vrancea

Ismét az élő videózás okozott tragédiát

A sofőr élőben közvetítette Facebookon a tragédiát:...
lotto

Hargita megyébe kerülhet a hatoslottó fődíja

Valakinek nagyon jó napja volt Maroshévízen. Több mint...
kártyaolvasó

Mindenhol kötelező a kártyaolvasó

Az államfő kihirdette a bankkártyás fizetési mód...

oltasillusztracio
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. augusztus 10., 08:52
0 hozzászólás. 

Elfogadta a kormány szerdán az oltástörvény áprilisban kidolgozott tervezetét. Az adatok szerint eddig 8500 megbetegedést okozott a kanyarójárvány és 32 halálos áldozatot követelt – emiatt dolgozták ki az oltástörvényt.

A törvénytervezet szerint a gyerekek bölcsődei, óvodai vagy iskolai beíratásához oltási bizonylatot kell mellékelni, vagy háziorvosi igazolást arról, ha valamely vakcina beadása ellenjavallt.

Azok a szülők, akik ellenzik az oltást, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását. Ha az oltás egészségügyi okokból ellenjavallott, akkor a megyei oltási bizottságtól kell kérni erről igazolást, a bizottság orvosokból, pszichológusokból és a tanfelügyelőség képviselőiből áll.

Ha egy tanintézmény beiratkozáskor törvényszegést tapasztal, értesítenie kell a megyei bizottságot, ezután a testület megpróbálja meggyőzni az oltás szükségességéről a szülőket, és ha nem sikerül, értesíti a gyermekvédelmi hatóságokat.

A szülőt az első kihágás esetén 500 és 1000 lej közötti bírsággal büntetik, de ha így sem sikerül jobb belátásra bírni, a büntetés 10 000 lejig terjedhet. Hasonló összegű bírságokra számíthatnak mulasztás esetén az orvosok és az állami intézmények képviselői is.

A törvénytervezetet a parlament mindkét házában el kell fogadni ahhoz, hogy érvénybe lépjen.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."