Rézmíves és Gazsi is nyertek a román állam ellen

Pereltek a börtönből, s nyertek: több ezer euró várja őket szabadulásukkor, mert rossz börtönviszonyok között voltak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
kovesilauracodruta

Kövesi: a DNA bezárhatja a boltot

Hétfőn kezdi el az igazságügyi törvényekkel...
A kép illusztráció

Erre számíts, ha kiutazol a megyéből!

Tizenöt megye érintett, mi nem vagyunk köztük, de ami...
alt

Adj vért, mert szükség van rá!

Ismét véradásra buzdítanak az egészségügyi...

PenitenciarTimisoara
A temesvári börtön - itt tartják fogva Rézmívest
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. április 25., 15:14
0 hozzászólás. 

A romániai fogva tartási körülmények nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Egyezményében előírtaknak, a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható „rendszerszintű rendellenességek" elhárítására átfogó állami intézkedésekre van szükség – mondta ki a Rézmíves és mások kontra a román állam ügyben kedden hozott ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Négy román állampolgár, Rézmíves Daniel Árpád, Marius Mavroian, Laviniu Moșmonea és Gazsi József panaszolta be a román államot az EJEB-nél a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok miatt. Többek között a cellák túlzsúfoltsága, a gyenge higiéniai körülmények, a rossz minőségű élelmiszerek miatt emeltek panaszt, illetve azt is felrótták, hogy sokszor patkányok és csótányok voltak a cellákban - derül ki az EJEB közleményéből.

Az EJEB döntése értelmében Rézmívesnek és Gazsinak fejenként 3.000 eurós, Mavroiannak és Moșmoneának pedig fejenként 5.000 eurós kártérítést kell fizetnie a román államnak. Rézmívest, Moșmoneát és Gazsit a temesvári, pelendavai, illetve nagybányai börtönben tartják fogva, Mavroian pedig a foksányi börtönbe volt bezárva, őt 2015. január 13-án szabadon engedték.

Az EJEB szerint a nem megfelelő fogva tartási körülmények révén olyan mértékű szenvedést okoztak a panaszosoknak, amely meghaladta a fogvatartással szükségszerűen együtt járó szenvedés mértékét, így megvalósult az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkelyében lefektetett, az embertelen és megalázó bánásmód tilalmának a megsértése.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."