Ma délben ül össze az új parlament

Kedden déli 12 órára hívta össze az államfő a december 11-i választások nyomán összeállt új parlamentet. A kormányalakításról még egyeztetnek.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
iohannisvsdancila

Iohannis nem gondolta meg magát

Továbbra is fenntartja azt a véleményét, miszerint...
00-01-somlyo

Biztonságban leszünk a búcsún

Több mint kétszázötven csendőr lesz szolgálatban a...
DSC 0438

Ingyen wifit a közterekre!

A helyi hatóságok ingyenes wifihálózatok...

dragnea
Fotó: agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2016. december 20., 10:31
0 hozzászólás. 

A 136 megválasztott szenátor közül hétfő délutánig 97-en, a 329 képviselő közül pedig hozzávetőlegesen 180-an teljesítették a mandátumátvételhez szükséges formaságokat.

A parlament alsó- és felsőháza kedden délben ünnepi ülés keretében nyitja meg a 2016-2020-as törvényhozási ciklust. Az üléseket a két ház rangidősei elnöklik, őket a négy legifjabb szenátor, illetve képviselő segíti.

Ezt követően összehívják a mandátumigazoló bizottságokat, amelyek ellenőrzik, hogy az új képviselők és szenátorok megválasztása a vonatkozó törvény előírásainak betartásával történt-e. Amennyiben rendellenességeket tapasztalnak, a bizottságoknak jogukban áll javasolni a mandátum érvénytelenítését.

Az új honatyák szerdán teszik le a hivatali esküt. Ennek esetleges megtagadása a mandátum elvesztésével jár.

A PSD jelöl valakit

A kormányalakításról még zajlanak az egyeztetések a parlamentbe bejutott pártok és az államfő között.

A hétfőn aláírt kormányzati megállapodás értelmében a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) közös kormányprogramot dolgoz ki, és közös miniszterelnök-jelöltet állít.

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke azt nyilatkozta, hogy a PSD fogja nevesíteni a közös miniszterelnök-jelöltet.

A 2020 decemberéig érvényes megállapodás szerint a minisztériumok és az alárendelt intézmények politikai alapon kinevezett vezetői között az arányosság elve szerint lesznek jelen a PSD és ALDE képviselői.

Parlamenti együttműködésről tárgyalt az RMDSZ

Sor került már az első egyeztetésekre a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és az RMDSZ között is - nyilatkozta hétfőn Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy ebből még nem lehet végleges következtetést levonni, nem jutottak semmi olyanra, amit a közvélemény elé lehetne tárni.

Az RMDSZ elnöke azt is kijelentette: egy esetleges együttműködés csak a parlamenti tevékenységet érinti, az RMDSZ nem vesz részt a kormányban.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."