Közelednek a választások, nőnek a bérek

Egy hónappal a parlamenti választások előtt újabb bér- és nyugdíjemelésekről született döntés hétfőn a román parlament mindkét házában.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
dragnea

Börtönbe megy Dragnea?

Három év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték...
vizazutcan

Egyelőre nem lesz jobb idő (videó)

Az ország 31 megyéjében lesz rossz idő péntek estig,...
tuntetes-bukarest

Ismét tüntettek az igazságügyi törvények módosítása ellen

Több ezren tiltakoztak szerda este Bukarestben,...

béremelés
Béremelés választások előtt Fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. november 08., 15:22
0 hozzászólás. 

A hétfőn elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől.

A törvénytervezet egy sor bérpótlékot is meghatároz például a pedagógusképzési gyakorlatokat végző, az összevont osztályokban tanító, a hátrányos helyzetű térségekben, vagy börtönökben oktató tanárok számára.

Meghálálják a nyugdíjasoknak

A szenátusban hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították a szociáldemokraták két nyugdíjemelési törvénykezdeményezését. Ezekben az esetekben is a képviselőházé lesz a döntő szó.

Az egyik tervezet két lépcsőben csaknem 40 százalékos általános nyugdíjemelést vezetne be, amennyiben a jelenlegi 871 lejes nyugdíjpontot 1072-re emelné 2017 január elsejétől, illetve 1206 lejre július elsejétől.

A másik tervezet a jelenlegi 350-ről 500 lejre emelné az egykori termelőszövetkezeti tagok járandóságát.

Ellenzi, de nem akadályozza

A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány és a kormányfőt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt ellenezte a „választási osztogatást", a PNL nem is vett részt a hétfői szavazáson.

Ilyen körülmények között a képviselőházi voksoláson a béremelési törvényt csaknem egyhangúan – egyetlen tartózkodás mellett – fogadták el a Szociáldemokrata Párt, a szabadelvű ALDE és az RMDSZ jelen lévő képviselői.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke parlamenti felszólalásában "hazugságnak" nevezte azt, hogy a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetnék a béremelések.

A kormány közölte: alkotmányossági óvást emel a költségvetési fedezet nélküli béremelések ellen, és minden olyan parlamenti döntés ellen, amely a költségvetési források meghatározása nélkül növeli az állami kiadásokat.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."