Közelednek a választások, nőnek a bérek

Egy hónappal a parlamenti választások előtt újabb bér- és nyugdíjemelésekről született döntés hétfőn a román parlament mindkét házában.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
corina cretu

Van pénz a fejlesztésre. Csak nem kérik

Corina Creţu, EU-biztos szerint volna pénz a nagyobb...
szunyogcsipes

Négy román halottja van a nyugat-nílusi láznak

Újabb négy emberéletet követelt a nyugat-nílusi láz...
bilincs

Bilincsbe vertek két újságírót a bolgár rendőrök

Megbilincseltek és péntekre virradó éjszaka az őrsön...

béremelés
Béremelés választások előtt Fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. november 08., 15:22
0 hozzászólás. 

A hétfőn elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől.

A törvénytervezet egy sor bérpótlékot is meghatároz például a pedagógusképzési gyakorlatokat végző, az összevont osztályokban tanító, a hátrányos helyzetű térségekben, vagy börtönökben oktató tanárok számára.

Meghálálják a nyugdíjasoknak

A szenátusban hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították a szociáldemokraták két nyugdíjemelési törvénykezdeményezését. Ezekben az esetekben is a képviselőházé lesz a döntő szó.

Az egyik tervezet két lépcsőben csaknem 40 százalékos általános nyugdíjemelést vezetne be, amennyiben a jelenlegi 871 lejes nyugdíjpontot 1072-re emelné 2017 január elsejétől, illetve 1206 lejre július elsejétől.

A másik tervezet a jelenlegi 350-ről 500 lejre emelné az egykori termelőszövetkezeti tagok járandóságát.

Ellenzi, de nem akadályozza

A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány és a kormányfőt támogató jobbközép Nemzeti Liberális Párt ellenezte a „választási osztogatást", a PNL nem is vett részt a hétfői szavazáson.

Ilyen körülmények között a képviselőházi voksoláson a béremelési törvényt csaknem egyhangúan – egyetlen tartózkodás mellett – fogadták el a Szociáldemokrata Párt, a szabadelvű ALDE és az RMDSZ jelen lévő képviselői.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke parlamenti felszólalásában "hazugságnak" nevezte azt, hogy a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetnék a béremelések.

A kormány közölte: alkotmányossági óvást emel a költségvetési fedezet nélküli béremelések ellen, és minden olyan parlamenti döntés ellen, amely a költségvetési források meghatározása nélkül növeli az állami kiadásokat.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."