Nyilvános a „székely terroristák" vádirata

Kikérték a HVIM-esek elleni, 73 oldalas vádiratot, amely terrorista cselekedetnek minősíti az állítólagos kézdivásárhelyi robbantási kísérletet.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Nem kell félni a szárazságtól fotó: illusztráció

Ilyen lesz az időjárás a hónap végéig

Egy kicsit felmelegszik a levegő, de az esőktől...
zaklatas

Sokba kerülhet a szexuális zaklatás

Kihirdette az államfő a szexuális és lelki zaklatást...
radarosrendor

228-cal száguldott a tenger felé

A múlt héten 63 száguldozó sofőrt kaptak el a...

Súlyos vádakkal illeti a HVIM-eseket a terrorellenes ügyészség. Illusztráció
Súlyos vádakkal illeti a HVIM-eseket a terrorellenes ügyészség. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 24., 11:58
0 hozzászólás. 

Terrorcselekmény előkészítésével vádolja a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagjait, Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt.

Az ügyészség azzal gyanúsítja őket, hogy a tavalyi, december elsejei kézdivásárhelyi román nemzeti ünnepségre tervezett robbantási kísérlet után még egy Erdélyen áthaladó gázvezetéket is megkárosítottak volna. A vádirat szerint Szőcs Zoltán biztatta Bekééket, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet.

Mindent felhasznált a DIICOT?

A 73 oldalas vádiratot több sajtóorgánum is kikérte. A dokumentum rengeteg fotót tartalmaz HVIM-esekről, összejöveteleikről, felvonulásaikról, sőt, airsoft-játékukról is. A vádirat sok helyen terrorista cselekedetnek minősíti a robbantási kísérletet, és a nyomaték kedvéért több erdélyi zavargást, terroristagyanús és irredentának, fasisztának titulált személyt mutat be.

A felsorolásból nem maradt ki az Eduardo Rózsa Floresszel együttműködött és Bolíviában meggyilkolt Magyarosi Árpád, a Csíkszeredában Avram Iancu-bábut égető Csibi Barna, de bemutatják az 1984-es sepsiszentgyörgyi robbantást, amelynek egy halálos áldozata volt, és az 1990-es marosvásárhelyi eseményeket is.

A bizonyítékként vagy szemléltetőeszközként használt fotók, dokumentumok egy része csak érintőlegesen hozható kapcsolatba az üggyel, és a Maszol cikke szerint sok helyen a bírák érzelmeire próbál hatni, nemzetellenesnek, xenofóbnak és fasisztának bélyegezve a szóban forgó szervezetet. Több helyen hangsúlyozzák, hogy a mozgalom célja a Nagy Magyarország visszaállítása, és az "úgynevezett Székelyföld" kifejezés is szerepel a vádiratban.

Nemzetközi kapcsolatok?

A mozgalom gyanúsított tagjait az ügyben egy bizonyos magyarországi S. T. I.-vel, azaz a Maszol szerint Sebestyén Teleki Istvánnal, az erdélyi HVIM-vezetők mentorával, továbbá a jobbikos Zagyva Gyulával is összefüggésbe hozzák. A DIICOT továbbá azzal vádolja őket, hogy az Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), a Bolgár Nemzeti Mozgalommal és a Moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalommal tartottak kapcsolatot. Egy lehallgatott beszélgetés átirata révén utalnak arra is, hogy a HVIM-esek orosz támogatásban reménykedtek, ám a nekik tulajdonított beszélgetés szerint be kellett bizonyítaniuk, hogy erős szervezetről van szó.

A Bekééknek tulajdonított mondatokról, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy robbantásra készültek, nem derül ki, milyen kontextusban hangzottak el - írja a Főtér.ro. Az Átlátszó Erdély oknyomozó blog megkérdezte Szőcsöt az ominózus beszélgetésről, aki nem emlékezett pontosan arra, hogy aznap miről folyt a szó. Azt viszont egyértelműen kijelentette, hogy nem terveztek bombamerényletet, a petárdákat pedig szerinte Beke szilveszterre és hobbijához, az airsofthoz rendelte.

beke es szocs

Beke István (balra) és Szőcs Zoltán. Fotó: Átlátszó Erdély

A vádirat szerint a Bekéék által felvásárolt petárdamennyiség több mint másfél kilogramm robbanóanyagot tartalmazott, amiből azt feltételezték, hogy nem csak a kézdivásárhelyi robbantásra készültek. A hatóságok a Beke Istvánnál tartott házkutatás alatt egy házilag készített időzítő készüléket is találtak. A szakértők azt állítják, a Beke által tervezett bomba felrobbanása akár halálhoz vezető súlyos testi sérüléseket okozhatott volna.

Beke Istvánt december elsején, Szőcs Zoltánt december 29-én vette őrizetbe a DIICOT. A HVIM két erdélyi képviselője hat hónapig előzetes letartóztatásban várta a vádemelést, amely május 19-én, csütörtökön történt meg.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi elnököt pedig közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."