Johannis kinevezte az ideiglenes kormányfőt

Sorin Cîmpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön ideiglenes miniszterelnökké Klaus Johannis államfő.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tanev

Végre vakáció van

Pénteken, június 15-én véget ért a tanítás a...
nyolcadikosvizsga

Matematikából vizsgáztak a nyolcadikosok

A képességvizsga második felvonása zajlik szerdán az...
varosizapor

Esni és fújni fog

Szerda délutántól viharokra és jelentős mennyiségű...

Sorin-cimpeanu1
Sorin Cîmpeanu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 05., 12:49
0 hozzászólás. 

Az elnök alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta lemondását. Hozzátette, csütörtökön és pénteken elkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, és újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

„Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!" - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

Az 1968-ban született Sorin Cîmpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. A kormány honlapján található életrajza szerint angolul, franciául és németül is beszél.

Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg a miniszterelnöki szék. Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dușa védelmi minisztert javasolta. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat.

Az alkotmány szerint Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."