Volt intézményvezetőket vett őrizetbe a DNA

Őrizetbe vették kedden az ANAF, illetve a DIICOT volt vezetőjét, akiket befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsít a DNA.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Valentin Popa tanugyminiszter

A tanügyminiszter leváltását kéri az RMDSZ

Valentin Popa újabb fontos ügyben nem konzultált a...

Dușa lesz a mumus Maros megyében

Lucian Gogát váltja prefektusi tisztségében a volt...
Módosulhat az alkotmány

Két napig tartana a családról szóló népszavazás

Rendkívüli ülésen dönt erről jövő kedden a...

HoriaSimu
Horia Simu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 01., 14:17
0 hozzászólás. 

Az ügyészek szerint Șerban Pop, az adóhatóság (ANAF) korábbi elnöke csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el Horia Simu üzletembertől, annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) vizsgálatot indított a rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a pénzből Alina Bica, a DIICOT volt főügyésze is több mint 17 ezer eurót kapott, amiért a vádhatóságánál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást.

Az adóhatóság korábban arra a következtetésre jutott, hogy Simu több mint másfél millió eurónyi jutalékot fizetett ki partnereinek törvénytelenül. Az ANAF jelentése alapján pénzmosásért és bűnszövetkezetben való részvételért indított eljárást Simu ellen a DIICOT. Ennek leállítását az ügyészek szerint az üzletember a tavalyi év folyamán megvesztegetéssel érte el.

Az ügy mindhárom szereplőjét más ügyekben is törvénytelenségekkel gyanúsítja a DNA. A vádhatóság múlt héten emelt vádat Simu ellen, aki állítólag törvénytelenül kapott a piaci érték másfélszeresére rugó kártérítést egy államosított ingatlanért. Ugyanebben az ügyben vádlottként szerepel az államosított ingatlanokért kártérítést megítélő bizottság volt tagjaként Alina Bica is.

A DIICOT volt vezetőjét eddig olyan ügyekben állították bíróság elé, amelyek korábbi tisztségeivel kapcsolatosak, most azonban olyan ügyben került fogdába, amely főügyészi ténykedésével áll összefüggésben.

Az adóhatóság volt elnöke ellen egy a médiapiacot érintő állítólagos zsarolási ügyben emeltek korábban vádat.

A korrupcióellenes kampányban nem először kerülnek rács mögé olyan intézmények vezetői, amelyeknek éppen a törvényesség betartása felett kellene őrködniük. A médiakommentárok egy része ezt a DNA pártatlanságának bizonyítékaként értékeli, és azt hangoztatja, hogy Romániában immár senki sem áll a törvények felett. Mások viszont arra következtetnek az ilyen esetekből, hogy a társadalmat velejéig áthatja a korrupció, és még azokban sem lehet bízni, akiknek a törvények betartatása a feladatuk.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."