Zavaros az egészségügyi kártyák használata

Fennakadásokat okozott országszerte az egészségügyi kártyás rendszerre való áttérés.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
kiserettsegi

Nézd meg, sikerült-e a kisérettségid

Közzétette kedden az oktatási minisztérium a...
b-4

Szerdáig visszajön a nyár

Felmelegedik az időjárás a következő napokban, de...
gyerek-elarvult-magany

Ennyi gyereket érint a külföldi munkavállalás

Felmérte a gyermekjogvédelmi hatóság, hogy hány gyerek...

egeszsegugyiKartya
Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 05., 10:23
0 hozzászólás. 

Fennakadásokat okozott az orvosi rendelőknél, kórházaknál és az egészségbiztosító megyei kirendeltségeinél hétfőn az elektronikus egészségügyi kártyára való áttérés.

Május elsejétől kizárólag a bankkártya méretű, a biztosított személyi adatait digitális formában tartalmazó új egészségügyi kártyák alapján lehet elszámolni az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, illetve az árkedvezményes gyógyszereket az országos egészségbiztosítási pénztárnál (CNAS).

Médiajelentések szerint sok helyütt gondot okozott a kártyák aktiválása. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy az egészségbiztosító Hunyad megyei szervere húszpercnyi működés után elérhetetlenné vált, és így a kedvezményes gyógyszerekért jelentkező krónikus betegek egy részének nem sikerült kiállítani a receptet, mert nem lehetett aktiválni a kártyájukat.

A Digi 24 hírtelevízió szerint az orvosi rendelőkben országszerte torlódás alakult ki, mivel nagyon lassan vagy egyáltalán nem sikerül aktiválni a páciensek egészségügyi kártyáját.

A Romania TV hírcsatorna arról tudósított, hogy sokan nem tudják, hogyan kell használni az egészségügyi kártyát. Állítólag több bank is jelezte, hogy készpénzkiadó automatáiban elnyelt egészségügyi kártyákat talált.

Az áttérés a CNAS kirendeltségeinél is sorállást okozott, mert - bár több mint 14,3 milliót kiosztottak - még mindig több mint 800 ezer biztosítottnak nem sikerült kézbesíteni az egészségügyi kártyáját.

A CNAS azt állítja, hogy a szerverei működnek, és nem tagadják meg az ingyenes orvosi ellátást azoktól sem, akiknek még nem sikerült hozzájutniuk a kártyájukhoz, ha a számítógépes adatbázisból kiderül, hogy kiállították már számukra az okmányt. Médiabeszámolók szerint viszont több orvosi rendelőtől és kórháztól elküldték a kártya nélkül érkező pácienseket.

Az elektronikus egészségügyi kártyás rendszer februártól működik, de eddig a papíralapú igazolással párhuzamosan használták. A kormányfő szerint az új rendszer visszaszorítja majd a korrupciót, hiszen nem lehet majd fiktív egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az állami egészségbiztosítónál.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."