Az ombudsman vizsgálja a börtönöket

Valamennyi börtönben és rendőrségi fogdában megvizsgálják, tiszteletben tartják-e az emberi jogokat.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Valentin Popa tanugyminiszter

A tanügyminiszter leváltását kéri az RMDSZ

Valentin Popa újabb fontos ügyben nem konzultált a...

Dușa lesz a mumus Maros megyében

Lucian Gogát váltja prefektusi tisztségében a volt...
Módosulhat az alkotmány

Két napig tartana a családról szóló népszavazás

Rendkívüli ülésen dönt erről jövő kedden a...

Borton-4-uh
Csaknem 30 ezer elítéltet, köztük 1 500 nőt tartanak fogva
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 06., 10:37
0 hozzászólás. 

A rács mögé került volt miniszter panaszkodott a büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó állapotokra, ezért az ombudsmani hivatal vizsgálatot indított.

A hét elején a korrupcióért ötéves szabadságvesztésre ítélt Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági miniszter, korábban pedig az előzetes letartóztatásba került Elena Udrea volt turisztikai miniszter minősítette megalázónak fogvatartási körülményeit. Udrea kérvényt is benyújtott, hogy saját költségén kimeszeltethesse fogdáját, és a törökvécés mellékhelyiséget civilizáltabbá tegye - kérelmét azonban elutasították.

Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter csütörtökön elismerte, hogy egyes börtönökben valóban az emberi méltóságot sértő állapotok uralkodnak. "Most olyanok is megtapasztalták, hogy a börtön nem szálloda, akik korábban tehettek volna valamit a helyzet javításáért" - jegyezte meg Cazanciuc.

A szaktárca vezetője szerint egymilliárd euróra lenne szükség, hogy civilizált viszonyokat alakítsanak ki a túlzsúfolt börtönökben. Bukarest ehhez európai forrásokat próbál szerezni.

A wall-street.ro portál szerdán átfogó körképet közölt a 44 romániai büntetés-végrehajtási intézményről, amelyekben csaknem 30 ezer elítéltet (köztük 1500 nőt) tartanak fogva. A törvények szerint minden elítéltnek legalább 4 négyzetméternyi terület járna: ha ezt betartanák, akkor a börtönhálózat kevesebb mint 20 ezer elítéltet fogadhatna be. Ha az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ajánlásait is figyelembe vennék, akkor 11 ezren férnének el - írta a lap.

Románia ugyanis sorozatban veszíti el a börtönviszonyok miatt indított pereket Strasbourgban, csak tavaly 200 ezer eurónyi kártérítést ítélt meg az EJEB a romániai raboknak. A körkép szerzői szerint azonban nem a helyszűke az egyedüli gond: sokhelyütt siralmasak a higiéniai körülmények, a börtönlakók poloskákkal és rágcsálókkal osztoznak celláikon.

A büntetés-végrehajtás évi 200 millió eurónyi pénzből gazdálkodik, aminek a 70 százaléka a börtönőrök fizetésére megy. Egy elítéltre átlagosan havi 118 eurót költenek, napi élelemadagjukra pedig kevesebb mint egy eurót - írta a wall-street.ro.

Eddig tizenhárom volt kormánytagot ítéltek jogerősen börtönbüntetésre és további 15 - korrupciós ügyekben meggyanúsított vagy bíróság elé állított - volt miniszter számolhat azzal a lehetőséggel, hogy saját bőrén is megtapasztalja, milyenek a börtönviszonyok az országban.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."