Kultúra » Zene

Miért olyan nagyon jó zenekar szerintünk a The Qualitons?

Elsősorban talán azért, mert minőségi. Másodsorban pedig azért, mert több világ fut össze benne. Két hét múlva itt lesznek.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Sztankay Klára és Balogh Ferenc fotó: kolozsvariradio.ro

Egy kis zene vacsora előtt?

Zajlik a Bolyai Nyári Akadémia zene- és...
Kotta

Centrifugától lesz hangos a Szent István terem

A budapesti zenészek hangversenyét hétfőn hallgathatod...
Belau

Nem koncertezhet Udvarhelyen a Belau

Tökéletes évzáró parti lehetett volna a magyarországi...

qualitons1
Hock Ernő és G. Szabó Hunor - a The Qualitons április 6-án játszik Székelyudvarhelyen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 23., 16:10
0 hozzászólás. 

Bevallom őszintén, évek óta jól ismerem ezt a magyar zenekart és még olyan dalt, koncertet nem láttam tőlük, ami ne lett volna igen magas színvonalú. 2009-10-ben Kovács Katival, a népszerű táncdalénekesnővel koncerteztek rendszeresen, aztán elindultak a saját útjukon, és egyre jobb és jobb dalokat raktak össze. Itt van az első lemezük, a Panoramic Tymes.

2013 nyarán már felléptek Udvarhelyen a G. Caféban, egy évre rá megjelentették a második nagylemezüket – tették szép csendben a dolgukat, ahogy mondják. Itt van egy klip abból az időből.

Az együttes még 2008-ban alakult, az évek során átment néhány változáson, de alapvetően megmaradtak igen-igen jó zenészeknek – az általuk játszottműfajt pszichedelikus soul-beatnek hívják. Ez egy kicsit olyan rockmuzsika, hogy egyszerre lehet az az érzése az embernek, hogy ott van a hatvanas években egy táncdalfesztiválon, illetve az is, hogy itt van 2018-ban egy valami nagyon jövőbe mutató zenei világban.

A Qualitons muzsikája jórészt a hatvanas-hetvenes évek zenéjéből táplálkozik, talán nem véletlen az sem, hogy a hangszerparkjuk is azokat az időket idézi. Itt van egy élő felvétel 2014-ből.

2016 szeptemberében a Red Hot Chili Peppers két koncertet is adott Budapesten. Anthony Kiedis és társai azonban benéztek közben a budapesti éjszakába, ahol ráakadtak a magyar csapatra. Akkor ezt írta a The Qualitons Facebook-oldala: „Gyerekek, nemhogy baromira köszi a koncertet, aminek most lett vége, hanem lejött a Four Seasons hotelből a Red Hot Chili Peppers 3 tagja, hogy hallják a zenét és hogy mi ez. Anthony, Chad Smith és Flea. Anthony magàhoz kérette a bandatagokat és kért egy cd-t. Chad, a dobos a koncertet végignézte, cigit kért a szomszéd fiútól:) Őrüleeeeeeet!!!!!!!!"

qualitonsRHCP

A csapatot ez úgy feldobta, hogy azóta újult erővel dolgoznak a zenekar dolgain, egyre több új szám jelenik meg tőlük, és egyre ismertebbek lesznek nemcsak Magyarországon. Ez a vicces klipjük például tavaly májusban készült el.

A csapat frontembere, G. Szabó Hunor gitáros-énekes nagyon érdekes figura, a The Qualitons mellett más együttesekben is játszik – dobosként. A Mongooz and the Magnet, illetve Jónás Vera zenekarának is ő a dobosa, és több más csapattal is járt korábban nálunk is. Itt, illetve itt olvashatsz egy-egy vele készült interjút. Rajta kívül 2012 óta állandósult felállásban Hock Ernő (basszusgitár, ének), Szőke Barna (gitár), Boros Levente (dob, vokál) és Menyhei Ádám (billentyűk, vokál) játszanak a Qualitonsban.

A zenekar néhány napja tért haza Amerikából, ahol a JanSport's All Roads Lead nevű fesztiválon lépett fel többek között ezekkel a szerzeményekkel.

Hamarosan megjelenik az új lemez, és ami a legjobb számunkra az egészben, hogy április 6-án, pénteken este itt lesznek nálunk, a Felső Gében és jól megpendítik a húrokat, és megnyomkodják a billentyűket – megadják a módját, ahogy szokták.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."