Kultúra » Színház

A színház ünnepe hét napban

Pörgősre és látványosra sikerültek az utolsó napok a dráMÁn, egész péntek éjszaka ment a móka. Az Afrim-előadás volt a pont az i-n.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
forradalmaselobe19

Szeretnél kiváltságos lenni a színházban?

Akkor futás a páros bemutatóbérletért
Csaladellennincs

Azt hitted, véget ért a színházi idény?

Tévedtél. Udvarhelyre jön a Kecskeméti Katona József...
Fotó: Kolozsvári Puck Bábszínház Facebook-oldala

Udvarhelyen is fellép Mátyás király

Ingyenes bábelődásokra várják a környékbeli...

azordogprobaja2
Az ördög próbája volt a záróelőadás. Fotók: Tomcsa Sándor Színház
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. szeptember 26., 17:05
0 hozzászólás. 

Egyre markánsabban jelen lesz a Tomcsa Sándor Színház az erdélyi magyar színház- és fesztiváltérképen – legalábbis erre utal az idei dráMA sikere, hiszen gyakorlatilag minden előadás telt ház előtt zajlott. Még a pénteken éjféltől játszott MaRó című előadás iránt is óriási volt az érdeklődés, holott enyhén szólva sem egy megszokott időpontban mutatták be.

A színház éjszakája azonban nemcsak erről maradt emlékezetes – az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb „móka" az Egy pillanat színház volt. Az érdeklődő az egyik emeleti terembe belépve négy helyi színész (P. Fincziski Andrea, Mezei Gabriella, Márton Réka és Szűcs-Olcsváry Gellért) közé került, egy rögtönzött kis darabba, illetve előadásba – többen maradandó élménnyel, hahotázva távoztak a kis teremből.

Volt egy érdekes vetélkedő is, öt háromtagú csapat versenyzett pénteken éjfél előtt a színház történetéből, de olyan feladványokat is kaptak, mint a plakátok vagy a színészek hangjának felismerése. A versenyt az Amatőrök csapata nyerte – a győztes trióban portálunk két munkatársa is benne volt.

zenekar1

Az Actors' Dzsem Session volt az éjszaka másik meglepetése, ugyanis kiderült, hogy színészeink nemcsak játszani és énekelni, de zenélni is tudnak – Pál Attila basszusgitáron és hegedűn, Dunkler Róbert billentyűkön, Antal Csaba ukulelén és gitáron, Tóth Árpád dobon, Szűcs-Olcsváry Gellért ütőhangszereken játszott, a zenekar agyának azonban Zakariás Zalán rendező bizonyult, nemcsak gitáron.

Ha már szó esett Zalánról: a tavalyi évad végén általa rendezett és akkor bemutatott Roberto Zucco előadást péntek este a dráMÁn is előadta a társulat, és tényleg nagy sikert aratott vele nemcsak a közönség, hanem a jelenlevő dramaturgok, színikritikusok és más színházi szakemberek körében is – legalábbis ez derült ki az előadást követő beszélgetésen. Az igaz történeten alapuló tragédiát többször is fogja játszani idén ősszel a társulat, ne habozzunk megnézni akár többször is.

raduafrim

Szombaton az egyik legnevesebb kortárs romániai rendező, Radu Afrim is megtisztelte jelenlétével a fesztivált – azelőtt egy nappal A nyugalom című előadása egy igen jelentős szakmai díjat nyert. A dráMA záróelőadása az általa rendezett Az ördög próbája című darab volt, amelyet a vásárhelyi színház színészeivel együtt alkotott meg, nem szokványos megoldásokkal és színpadi képekkel.

Vicces, abszurd, játék korunk visszásságairól – a kiindulópont egy vidéki újgazdag bánata és keserűsége (nem tudja megnevettetni a fiát), amit népmesékbe illő jelenetekkel, egy falusi tehetségkutatóval akar megoldani. Feszes, erős, szórakoztató előadás volt – de sajnos az utolsó a sorban, hiszen szombat este véget ért a hatnapos dráMA.

Volt több vicces jelenete is a hat napnak, például több előadás vagy közönségtalálkozó nem volt mentes a beszűrődő hangoktól. Az És a csellóval mi legyen? előadásba a kóruspróba hallatszott be, a Bányavirágba a gyümölcsfesztiválról „szivárgott be" a zene, a Székely Csabával való közönségtalálkozó alatt pedig a Roberto Zucco próbájának hangja némi riadalmat is okozott, hiszen többször is eldördül (vaktölténnyel) benne egy valódi fegyver...0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."