Kultúra » Színház

DráMA 8: Egy előadás, ami után román–magyar barátság született

Két darabot felolvastak az udvarhelyi színészek, eggyel pedig óriási sikert arattak a szentgyörgyi román társulat művészei.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
forradalmaselobe19

Szeretnél kiváltságos lenni a színházban?

Akkor futás a páros bemutatóbérletért
Csaladellennincs

Azt hitted, véget ért a színházi idény?

Tévedtél. Udvarhelyre jön a Kecskeméti Katona József...
Fotó: Kolozsvári Puck Bábszínház Facebook-oldala

Udvarhelyen is fellép Mátyás király

Ingyenes bábelődásokra várják a környékbeli...

orbdemina3
Fotók: Tomcsa Sándor Színház
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. szeptember 22., 08:46
0 hozzászólás. 

A drámapályázat két nyertes szövegét olvasták fel délután a koncerttermi stúdiótérben a Tomcsa Sándor színház művészei. Noha kevés érdeklődő volt ezeken, mindkét darab viccesnek, szórakoztatónak bizonyult, és az ígéretek szerint egy-két éven belül előadást is rendeznek belőlük Váradon, illetve Székelyudvarhelyen.

felolvasoAmennyiben a Kapufa és öngól (Körmöczi-Kriván Péter), illetve a Nem lesz reggel, Fred! (Moravetz Levente) ugyanarra a sorsra jut, mint néhány évvel ezelőtt a Hatházi András által megrendezett A lovasok és a Sardar Tagirovsky által rendezett Az eset,  azzal a nézők sokat nyernek, akárhol is játsszák majd a darabokat.

A bányavak román „székelyek”

Az esti előadás különös és nagyon érdekes volt, hiszen Székely Csaba bányatrilógiájának második részét, a Bányavakságot román nyelven (Orb de mină) adta elő a Sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház. Román anyanyelvű színészek voltak a színpadon, akik teljesen magyar környezetben élnek, magyar kollégákkal dolgoznak (az Osonó Színházműhely fiataljai is szerepeltek a produkcióban) és valamennyire tudnak is magyarul – ráadásul a darabot magyarul feliratozták.

orbdemina2Szóval minden keveredés adott, mire a székely faluban megjelenő román rendőr tört románsággal kezd beszélni, magyar szavakat keverve, nehézkesen beszélve. Mindezzel azt a hatást érte el, hogy szinte minden megszólalásánál dőlt a röhögéstől a túlnyomórészt magyar közönség.

Nagyon kreatív volt a díszlet, hiszen a székely falusi házat tulajdonképpen egy bányajáratban rendezték be. A realitástól való elrugaszkodást fokozta, hogy a szereplők az előadás nagy részében nem egymás felé fordulva, hanem a közönséggel szembenézve mondták a párbeszédeket. Maga a cselekmény, a téma sokkoló, de nagyon ismerős: a falusi polgármester rendőrt hív, hogy az kiderítse ellenfele falopási ügyeit, de közben a településvezetőnek is megvan a saját takargatnivalója, hiszen korrupciót tervez, a nővére titokban gyilkosságot követett el, az egyetemistának hitt lánya pedig drogügybe keveredett, és külföldre akar szökni. Melyik történet nem ismerős a saját házunk táján...?

orbdemina3Óriási pluszt adott az előadásnak az osonós fiatalok jelenléte (ők a díszlet felső részén mozogva mintegy keretbe foglalták a történetet), egyfajta kórus is voltak, mint a klasszikus görög drámákban.

Az intézmény igazgatónője, Anna Maria Popa az előadást követő közönségtalálkozón elmondta, hogy a darab nacionalista szereplőinek gesztusai különösebben egyik nemzet képviselőit sem sértették eddig. Sőt, az egyik szentgyörgyi előadás után elég vicces jelenetnek volt szemtanúja: egy román és egy magyar anyanyelvű önkormányzati képviselőnő együtt ment ki a színházból, de visszatérve azt mondták neki, „ma reggel még veszekedtünk a hivatalban, de most már barátok vagyunk".

Mi lesz ma?

Délelőtt 11 órától kerekasztal-beszélgetést, szakmai beszélgetést tartanak a dráMÁzóban a meghívottak, 13 órától pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakos diákjai mutatkoznak be egy felolvasószínházzal.

Ma egyetlen előadás lesz, Márai Sándor Béke Ithakában című nagyregényének színházi adaptációját tekinthetjük meg 19 órakor a nagyteremben, a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház előadásában. Az egyik legismertebb görög mitológiai alak, Odüsszeusz történetét írta tovább az író (az eredeti mű 1952-ben jelent meg), a temesvári színház pedig egy nagyon modern előadást készített a szövegből.

Az előadás után a színészekkel és az előadás többi munkatársával találkozhat a közönség.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."