Kultúra » Színház

A Pletyka kozmológiája, avagy sznobizmus a nappaliban

Kozma Attila vitte el az előadást, de a többiek is jól alakították a pletykálkodó amerikai sznobokat. Ha még lesz, nézd meg.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Fotó: Kolozsvári Puck Bábszínház Facebook-oldala

Udvarhelyen is fellép Mátyás király

Ingyenes bábelődásokra várják a környékbeli...
valeoplakat

A színpadon mutatkozik meg a tehetség

Színházi minifesztivált szervez a Valeo Art Egyesület....
Anger01

Anger Zsolt Erdélyben érzi, hogy jó magyarnak lenni

Miután az Aranyélet forgatásait követően éjjel az...

pletyka2
Fotók: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 13., 14:44
0 hozzászólás. 

Négy férfi és négy nő, vagyis négy házaspár gyűlnek össze a partira, ami még el sem kezdődik, máris baj van: a házigazdát valami baleset éri, s az érkező házaspárok ezt mind másképp tudják meg és más következtetéseket is vonnak le belőle. Kicsit morbid krimihangulata van az egésznek, aztán mégis eligazodunk. A Lendvai Zoltán által rendezett előadás díszlete (Kubanek László munkája) tulajdonképpen egy nappali egy bárszekrénnyel, illetve egy oldallépcsővel – fent, a galérián nyílik két ajtó, azon belül titokzatos dolgok történnek.

pletyka1Ahogy a sznobok világában lenni szokott, az összevissza hazudozás, a kétértelmű utalások, mondatok, a félreértések vezetnek a bonyodalmakhoz – azt gondolhatja egyik-másik, a színen feltűnő szereplő, hogy valami gyilkosságféle történt ebben a szép lakásban, holott szó sincs erről. Ken Bevans (Szűcs-Olcsváry Gellért) nagyothalló figurája jó nagyot hozzátesz ehhez, akárcsak felesége, a szintén mindent „összekutyuló" Chris Bevans (Vidovenyecz Edina).

pletyka5Hőseink – és ismerőseik – a felső tízezerből is igyekszenek kiemelkedni, hiszen egyik illusztris vendégük maga Glenn Cooper (Tóth Árpád), aki indul a szenátori választásokon. Igaz, csak a helyi „szakaszon" – ettől a karakter még úgy el van szállva magától, mintha az Egyesült Államok következő elnöki tisztségét akarná betölteni. Cookie Cusack (László Kata) és Claire Cummings (Márton Réka) tipikus sznobfeleségek, akiknek nem kell a szomszédba menniük egy kis pletykálkodásért. A félreértés-sorozat végül odáig fajul, hogy egy rendőr vet véget a házibulinak a nappaliban és az eddig notóriusan hazudozók arra kényszerülnek, hogy még jobban hazudozzanak.

pletyka3A Lenny Cummings-t alakító Kozma Attila (a Csíki Játékszín művésze, vendégszereplő) a rendőrnek előadott nagymonológja a darab és az előadás csúcspontja – a házigazdát eljátszva kipofázza magát és a társaságot a bajból. Élmény nézni Kozma játékát ezekben a percekben még akkor is, ha a figura beszédmódja korábban nem mindenütt teszi érthetővé a szöveget. Az ősszel a színházhoz szerződött Pál Attilán (ő a rendőrőrmestert alakítja) érződik egyfajta kezdő színészi bizonytalanság, ez a Tótékban is így volt, amiben a papot alakította.

Az előadás másik kiemelkedő alakítása Barabás Árpád (Ernie Cusack) nevéhez fűződik, a színész ezt a szerepét is kiválóan formálta meg – nem fogja vissza magát, egy-egy mondat végén egy vastag bazmeg is eldurran, de mit szépítsük, a mindennapi magyar nyelv egyik kötőszaváról van szó. Olykor Woody Allen-i figurát idéz – egyébként a darab világa nem állt távol a híres filmrendező által megírt és megfilmesített történetekétől.

pletyka4A Cassie Coopert alakító Mezei Gabriella jelenete a vécébe ejtett életkristállyal is nagyon valóságszerű, mert időtlen idők óta állandóan vannak köztünk olyan figurák, akik elsősorban abban hisznek, hogy az ő gyógyító kristályaik a világ elpusztulása után is fennmaradnak. De a kicsalogatott és megsimogatott, harmónia-pelenkába ágyazott energiáik biztosan.

A Pletyka a világ végéig biztosan nem, de néhány hónapig fennmarad a Tomcsa Sándor Színház repertoárján. Nem árt jól odafigyelni a párbeszédekre, mert ha értjük, akkor nevetni is jobban tudunk. Volt kétszer telt ház belőle, nagy-nagy nevetések, sajnos a januári előadások (péntekre is volt egy beütemezve) egyelőre elmaradnak, mert több színész is idénybetegségben szenved.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."