Kultúra » Multimédia

El kell adnod a sztorid!

A dráma és a forgatókönyvírás alapjait sajátíthatod el. Vigyázz, itt könnyen filmessé válhatsz!

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Te is lehetsz Kolja

Nem kisembernek való vidék

Avagy hogyan legyünk korunk áldozatává. Az alaphelyzet...
pororoca

Román filmet nézhetsz meg a moziban

A torlóár (Pororoca) című filmet pénteken este...
Avatar

Mozizz a könyvtárban!

Még ha láttad is, 3D-ben igazi ínyencségnek számít...

DSC 3164
Fábián Andor, fotó: archívum/Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. január 08., 15:13
0 hozzászólás. 

Eddig két filmmel jelentkezett a fiatal udvarhelyi rendező, Fábián Andor, aki most neked is adna egy kis ízelítőt a szakmáról, főként a forgatókönyvírásról. Két hétig elméletet tanulhatsz az udvarhelyi filmestől, és a képzés utolsó hetében a saját történeted is megírhatod a segítségével.

Az elméleti képzések során, amelyek heti három alkalmat foglalnak magukba, megtanulhatod, milyen egy jó történet, a három felvonásos dráma, hogyan vezesd be a nézőt a történeted világába, és hogyan tartsd a nézőben a feszültséget. A kutatásmódszertan és a jelenetírás szabályai mellett megtudhatod, milyen egy jó karakter.

Közvetve tanulsz Sorkintől és Hoffmantól

„Szabályokról, képletekről, minden esetben alkalmazható trükkökről lesz szó az órákon, mint például a cél-szándék-akadály képlet, vagy pedig a 3 dimenziós karakter elve. Ahhoz, hogy a karakter izgalmas legyen, minimum három ellentmondást kell írni rá, például profi a munkájában, de önbizalomhiányos, ettől lesz izgalmas" – magyarázza Andor.

Elmondja, bárkit szeretettel várnak, akit kicsit is érdekel a téma, nem kell hobbifilmesnek lennie, itt azonban könnyen azzá válhat. Fiatal színészeket és színésztanoncokat is szívesen látnak, hiszen színészi technikáról is szó lesz, az ott írt jeleneteket el is fogják játszani, a színészet és a forgatókönyvírás között nagyon erős a kapcsolat a kolozsvári Sapientia fotó-film-média szakán végzett rendező szerint.

Andor az egyetem után elvégezte Dustin Hoffman színészeti online mesterkurzusát, valamint Aaron Sorkin forgatókönyvíró online mesterkurzusát, ez alapján állította össze a három héten keresztül tartó képzésének anyagát is.

Te írod a történeted

Az képzés utolsó hetében a résztvevők egy pitch-vizsgán bizonyíthatnak. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szerző bemutatja a producereknek a kész filmötletét, azok meg eldöntik, hogy adnak-e rá pénzt, vagy nem. Na, egy ehhez hasonló pitch vizsgát fog leszimulálni minden tanuló" – árulta el kérdésünkre Andor.

A tanfolyamot, amelynek Facebook eseményét itt találod, a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban tartják. A kurzus 120 lejbe kerül, amelyből 50-et előlegként, a maradék 70-et csak a képzés után kell kifizetned. Fábián Andornál jelentkezhetsz, és érdeklődhetsz további információkért, a 0749 073 930-as telefonszámon.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."