Kultúra » Multimédia

Tévé előtt is pünkösdölhetsz

A piros betűs ünnepre a magyar közmédia gazdag programválasztékkal készül. Rádió és tévéműsor.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
DarukaMihaly

Dokumentumfilmek Csíkszeredában

Délvidéki és felvidéki dokumentumfilmes műhelyek...
keletieva

Keleti Éva fotókiállítása Udvarhelyen

A Kossuth-díjas fotóművész portréiból nyílik...
falufesson

Ez a divatbemutató más lesz, mint a többi

Mi történik egy kicsi faluban, ahová egy idegen nő...

Csíksomlyó3 kisebb
Csíksomlyót a tévéből is nézheted
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 04., 10:30
0 hozzászólás. 

Szombaton a Duna élőben közvetít Csíksomlyóról. A világ magyarságának legnagyobb zarándoklatához jeles esemény kötődik idén: a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Plébánia évét ünneplik. Az idei búcsú jelmondata: „Boldog a méh, amely Téged hordott".

„A búcsú szentírási szövegei a jeruzsálemi ősegyházra és a Szentlélektől kapott ajándékokra irányítják a figyelmet – mondja Oláh Dénes, Maros-Küküllő kerületi főesperes, az ünnepi mise szónoka. Az adományokat azért kapjuk, hogy közösségünk, népünk, egyházunk javára legyünk általa." (Duna 12 óra).

Az Egy nap című film a tehetséges dán rendezőnő, Lone Scherfig kezét dicséri. A romantikus történet során húsz esztendő tükrében figyelhetjük meg hőseink – Emma és Dexter – sorsának alakulását, szerelmük szövődését. A bestseller-feldolgozás elsősorban a női nézőknek tartogat könnyes perceket. A filmet az M1 22 óra 20 perctől tűzte műsorra.

A United című angol film a világhírű futballcsapat, a Manchester United 1958-as tragédiáját dolgozza fel.

United-film

A Belgrádból hazatérő játékosok gépe lezuhan, a szerencsétlenségben hét játékos életét veszti, többen súlyosan megsérülnek.

A BBC 2011-ben készült tévéfilmje a megtörtént események iránti maximális hitelességgel, a kor hangulatának megidézésével készült; így nemcsak a futballrajongók számára lehet megindító ez a hitről és küzdeni akarásról szóló történet, melyet az M2-n 1 óra 37 perctől lehet megnézni.

A rádióhallgatóknak vasárnap reggel két műsort ajánlanak. A Szentlélek, ihlet, tehetség című adásban Csűrös Csilla szerkesztő az alkotó lélek gyökereit kutatja. A kérdésről – pünkösd fénytörésében – művészek, tudósok beszélgetnek (Kossuth Rádió 10.07). A Musica Sacra másfél órájában Bach Pünkösdi kantátái, s magyar középkori gregorián dallamok csendülnek fel (Bartók Rádió 10.30).

A Református magazint „Mit jelent nekem a pünkösd?" címmel állították össze. A félórás adásban neves református közéleti személyiségek osztják meg az ünnephez fűződő emlékeiket, gondolataikat az M1-en 11 óra 45 perctől.

A Mai hitvallások sorozatban Lengyel Anna újságíró, evangélikus országos felügyelő-helyettes szerepel. A neves rádióriporter életéről, illetve a rádióban, s az evangélikus egyházban végzett munkájáról beszél az M1-en 12 óra 15 perctől. Ezt követően a nézők a kapolcsi és a hartai evangélikus templomok történetével és hitéletével ismerkedhetnek meg (M1 12.45).

Gyimesbukk

Az ünnepen a Duna háromórás műsorfolyammal jelentkezik Gyimesbükkről. A Madéfalva gyermekei összeállításban bukovinai, moldvai és gyimesi csángó zenészek, énekesek és táncosok lépnek fel (12.33), később a színpadra a Sebő zenekart várják (13.30). A szabadtéri ünnepi szentmisén (14.05) Salamon József plébános a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékezik. E tragédia nyomán születtek a bukovinai és moldvai magyar falvak, s Gyimes története is innentől ered. Sorsuk mindenkinek okulásul szolgál: a menekülő nép magyarságát hagyományai és hite tartották meg.

Pünkösd hétfőjén a Bartók Rádió az MR Gyermekkórus hangversenyét közvetíti. Többek között felcsendül Hassler Cantate Domino című alkotása, Kocsár Miklós Salve Reginája, s Bartók Hét egynemű kara. A műsorszámok egy részét az erdélyi közönség már az együttes csíksomlyói koncertjén is hallhatta (16 óra 05 perctől).

uh.ro/sajtóközlemény0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."