Kultúra » Kiállítás

Az udvarhelyi múzeumban egy az Isten

Legújabb kiállításával a 450 éves Magyar Unitárius Egyház előtt tiszteleg az udvarhelyi múzeum. Szombaton nyitnak. 

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
A festő főműve, a Tetemrehívás

Gyárfás Jenőre emlékeztet a múzeum

A sepsiszentgyörgyi származású festőművész...
naturart1

Lefényképeztük a fényképeket

Választani művészet, kérdezd csak meg a Művelődési...
nyitott szabo

Megúszhatod a büntetést

Régóta lógsz egy könyvvel a könyvtárnak? A Nyitott...

haaz egyazisten
Fejezetek az erdélyi unitarizmus történetéből
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2018. május 03., 22:05
0 hozzászólás. 

EGY AZ ISTEN – Fejezetek az erdélyi unitarizmus történetéből címmel nyílik kiállítás szombaton, május 5-én 13 óra 30 perctől a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

A kiállítással az 1568-as tordai országgyűlésen törvény által biztosított lelkiismereti szabadság és a 450 éves Magyar Unitárius Egyház előtt tiszteleg az udvarhelyi múzeum. A szervezők közleményükben kifejtették, a teljesség igénye nélkül igyekeznek minden évszázadból olyan pillanatot kiragadni és bemutatni, amelyek hitelesen tükrözik az illető korszak hangulatát és sajátos arculatát.

A bemutatott műtárgyak túlnyomó többsége az udvarhelyszéki unitárius egyházközségek tulajdonát képezik, de kiegészültek kolozsvári és magyarszentbenedeki műkincsekkel is. A tárlat narratívája a történelmi idővonalat követi, a 16. századtól a 20. századi kommunista elnyomásig.

Az időbeni utazás a művészeti korszakok váltakozásait is magába foglalja, érzékeltetve az egyházi művészet változásait a reformáció előtti gótika továbbélésétől, a reneszánszon és a 18-19. század letisztult, puritán hangulatán át, a 19-20. század fordulójának historizáló időszakáig.

Céljaink közé tartozik az unitarizmus szellemiségének és kulturális értékeinek hangsúlyozása, azon meggyőződés mentén, amely szerint az elmúlt 450 év nem csupán egy maroknyi közösség öröksége, hanem az egész erdélyi magyar kultúra kincse.” – zárul a közlemény szövege.

A kiállítást megnyitja Bálint Benczédi Ferenc, püspök valamint Miklós Zoltán, múzeumigazgató. A kiállítás kurátora: Szász Hunor, muzeológus.

A kiállításmegnyitót megelőzően a székelyudvarhelyi belvárosi templomban 9 órától nőszövetségi közgyűlésre, 11 órától ünnepi istentiszteletre kerül sor.

A kiállítás megvalósulását – tárgyak kölcsönzésé révén – a következő unitárius egyházközségek és intézmények tették lehetővé: Abásfalva, Bencéd, Csekefalva, Énlaka, Gagy, Homoródalmás, Homoródjánosfalva, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Homoródújfalu, Kadács, Kénos, Kolozsvár Belváros, Magyarszentbenedek, Muzsna, Oklánd, Recsenyéd, Siménfalva, Székelyderzs, Székelykeresztúr, Székelyszentmihály, Székelyudvarhely Belváros, Tarcsafalva, Ürmös, Városfalva, valamint Berde Mózes Unitárius Gimnázium - Székelykeresztúr, Magyar Unitárius Egyház Gyűjtőlevéltára - Kolozsvár, Molnár István Múzeum - Székelykeresztúr, Történelmi Múzeum - Torda.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."