Kultúra » Kiállítás

Vendégkiállítás nyílik a múzeumban

Néprajzi kiállítás lesz a Haáz Rezső Múzeumban, Szinte Gábor gyűjtéseit csodálhatja meg a közönség.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
A fotót a könyvtár facebook oldalán találtuk.

Emlékszel arra a jó ötledre? Most szükség lenne rá!

Kreatív vagy? A vásosi könyvtár csak a te ötleteidre...
fotó: Egyed Ufó Zoltán

Ennyi tátott gyermekszájat még nem látott Haáz Rezső

Két rekord is megdőlt szombat este a múzeumban, a...
PallLajos

Tudod, ki volt Páll Lajos?

A csütörtökön nyíló kiállításból megtudhatod és...

Szinte-Gabor Szekely-Nemzeti-Muzeum
Fotó: Sepsiszentgyorgy.info
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. augusztus 08., 12:08
0 hozzászólás. 

A Néprajzi Múzeum programszerűen kiállításokon mutatja be egy-egy neves kutató hagyatékának feldolgozását. Szinte Gábor (1855–1914) rajztanár, gyűjtő, fényképész, rajzoló hagyatéka egy nagyon jelentős anyagot képvisel ezen a területen. A székelyföldi háztípus, a székelykapuk, a fejfák (kopjafák) és az erdélyi fatemplomok kutatásában úttörő szerepe volt.

Fényképészeti és rajzolói tevékenysége olyan dokumentumokat hozott létre, melyek a néprajz és a műemlékvédelem területén is jelentős helyet foglalnak el. A 20. század elején meginduló néprajzi, műemlékvédelmi kutatások, művészettörténeti dokumentálások egyik tevékeny szereplője volt a festőművészek, grafikusok, rajztanárok, építészek csapatából.

A kiállítás a hagyatékban fellelhető több mint háromszáz fényképfelvétel és közel 100 rajz közül válogatva mutatja be azt az erdélyi, elsősorban székelyföldi építészeti és tárgyi kultúrát mely a népművészet és a természeti környezet kölcsönösségében mutatkozik meg.

A székelykaputól a törölközőig – Szinte Gábor gyűjtései című, szeptember 30-ig látogatható vendégkiállítást augusztus 9-én, szerdán 18 órakor nyitják meg. A kiállítást megnyitja Dr. Szőcsné Gazda Enikő muzeológus, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa, a tárlatot Tasnádi Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum muzeológusa mutatja be, közreműködik Osváth Ildikó népdalénekes.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."