Kultúra » Kiállítás

Szimpatikus állatok a múzeumban

A jégkorszak élőlényeit ma sem szabad megsimogatni. De valami hihetetlen arcok.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
ferenctuzer

Elolvashatod Ferenc tüzér frontról küldött leveleit

Első világháborús leveleket és fotókat állítanak ki...
szigetieditfotokiallitasa

Szigeti Edit természetfotóit állítják ki a Művelődési Házban

Pénteken nyitják meg Szigeti Edit természetfotós...
DudasSandor

Dudás Sándor szobrait láthatod a képtárban

Szerdán nyitják meg a kiállítást, közel hetven...

fotó: Katona Zoltán
fotó: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. április 13., 14:14
0 hozzászólás. 

Ahogy belépsz, egy kedves ősszarvas néz feléd, de közben megy is – képletesen. Ha van idő, legalább egy-másfél órát érdemes rászánni a Haáz Rezső Múzeum alagsorában levő kiállításra, mert még akkor is érdekelni kezd a jégkorszak és az ősállatok világa, ha eddig különösebben nem izgatott. Utána az Erdélyi Panorámát is megnézheted, ha még nem tetted.

jegkor2

A Magyar Természettudományi Múzeum utaztatott kiállítása egészen júniusig lesz látogatható a múzeumban, szóval idő is van. A termek be vannak számozva, így nem fogsz eltévedni bennük.

A legelső terem amolyan képbehelyező sziget – hogy tudd, mit látsz és hová csöppentél. Nagyon-nagyon régre kell visszamenni, emberi ésszel felfoghatatlanul nagy időt ível át a jégkorszak, amiből több és különböző is volt. Az első terem ebben segít, ebben már két őrlőfog jelzi, hogy milyen világba csöppentünk.

A következőben már valódi ősállatmaradványok vannak és ezeknek az állatoknak a rekonstrukciói. A gyerekek számára ezek lesznek a leglátványosabbak, a következő hetekben nagyon sok kisiskolás odaáll szelfizni a mamutbébi vagy a kardfogú tigris elé. Mondjuk, alulról nézve tényleg félelmetes, de tiszta műanyag.

jegkor3

A falakon, illetve a tárolókban kisebb ősállatok maradványai, fogak, koponyatöredékek, csontok, más maradványok, egészen kis állatok koponyacsontocskái vannak. Az egyre elterjedtebb érintőképernyős tudáskutak előtt állva is sok mindent meg lehet tudni a korszakról, annak kialakulásáról és főleg a jellegzetes élővilágáról.

jegkor4

Ez az állat már sokkal, de sokkal szimpatikusabb, vele is készül néhány szelfi bizonyára. Pézsmatulok a becses neve, mögötte szintén nagytestű állatok csontvázait lehet megnézni közelről. 

Jegkor1

A rövidorrú hiéna valami lehetetlen arcot vág, de lehet, hogy pont ezért szimpatikus a gyerekeknek. Előtte más állatok csontmaradványai – nagyon fontos tudni, hogy az érintőképernyőt meg lehet, de a kiállított állatokat, csontokat nem szabad megérinteni. Bármennyire is jön. Mert mi lenne belőlük, ha a Kárpát-medence minden szegletében mind a többezer kisdiák megsimogatná őket?

A gyapjas mamut az egyik legismertebb állata a jégkorszaknak, az őselefánt valódi csontjainak látványa segít abban, hogy elképzelhessük, mekkora állat lehetett egy mamut és hány izmos székely legény kellett volna a leterítéséhez. Az övesállat páncélzata is rekonstrukció, a mintázata is nagyon érdekes. 

jegkor6

Az egyik teremben egy 15 perces filmet is meg lehet nézni – ez egy olyan filmecske, ami nagyon jól kontextusba helyezi az emberiség ismert történelmét. A hang egy kicsit lehetne erősebb, de ha közben nem beszélgetnek hangosan a gyerekek és a tanárok, akkor meg lehet nézni, sőt le is lehet ülni.

Végezetül egy kérdés, amolyan minivetélkedő a kiállítással és ezzel, az utolsó képpel kapcsolatosan. A kérdés így hangzik: ez mi? (Figyelem, a képre kell nézni!)

jegkor7

Ha megnézed a kiállítást, egészen biztosan meg tudod mondani a helyes választ! S természetesen nem marad el a rég nem emlegetett, ingyenes uh.ro-előfizetés sem!0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."