Kultúra » Irodalom

Kun Árpád: Kicsit mindig fekete sperma voltam

Az utóbbi évek egyik legismertebb magyar regényének írójával találkozhattak az udvarhelyi olvasók. A Boldog észak szerzője már a második regényét is megírta.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
uh-arnika-meszoly-polcz-finczi

A bilincs a szabadság legyen kulso

Két ember magánlevelezésébe bekukkantani különleges...
MuszkaS5

Kiderült, hogy ki teremtette Sanyi bát!

Jó-jó, Muszka Sanyi, ez eddig világos. De tovább is...
ZsidoF1

Te, gyermök, te ugye nem láttál sömmit!

Igen, így „körösztúriasan". Ez Zsidó Ferenc íróval...

Kun Árpád és Murányi Sándor Olivér
Kun Árpád és Murányi Sándor Olivér
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. július 01., 11:40
0 hozzászólás. 

Teltház fogadta csütörtök este a G. Caféban Kun Árpádot, a három évvel ezelőtt megjelent Boldog észak című regény szerzőjét. Az író tíz éve Norvégiában él betegápolóként, azelőtt Bordeaux-ban tanított. A fehér inget, világos nadrágot és színes edzőcipőt viselő írót Murányi Sándor Olivér kérdezte, nemcsak a könyvről, hanem a jelenlegi életéről is.

Mondhatni, egy isten háta mögötti norvég kis faluból jött az új magyar regény három évvel ezelőtt, ami mind az olvasók, mind pedig a kritikusok tetszését elnyerte. Kun Árpád Boldog észak című regénye szigorúam fikció, még akkor is, ha a végén érdekes csavart alkalmazott.

Aimé története tehát nem valódi, de tény, hogy Kun Árpád életéből ihletődött – a történet szerint a harmincas éveiben járó fekete férfi a nyugat-afrikai Beninből Franciaországon át jut Norvégiába, ahol egy idősotthonban gondozóként helyezkedik el. Kun tulajdonképpen az idegenség és a boldogság regényét írta meg.

kunarpad3

„Mindig kilógtam mindenhonnan. Woody Allen filmjében ábrázolja, hogy a sok fehér spermium között úszik egy fekete, aki nem érti, mit keres a többiek között. Én kicsit mindig ez a fekete sperma voltam" – tréfálkozott az Aegon-díjas író, aki úgy érzi, kívülálló a magyar irodalomban.

kunarpad5

Norvégiai élete előtt „szellemi kulimunkát" végzett, ami nem kedvezett a regényírásnak – Kun Árpád általában munka előtt, minden hajnalban mintegy két órát írt. Így született meg a Boldog észak, amivel ismert író lett, és ez volt a munkafolyamata a következő regényének is, amelyet idén októberben jelentet meg a Magvető kiadó.

Sok szállal kötődik Erdélyhez is az író – 1989-ben még egyetemistaként hozott gyógyszert, élelmet a rászorulóknak, rendszeresen járt ide. Murányival felelevenítettek egy hangos tetszést arató történetet is: Gyergyószárhegyen kulturális táborban vett részt, és Bartis Attiláék házában vendégeskedett, amikor egy, a háziak által pátyolgatott sárgarigó-fióka megevett egy krumplibogarat, állítólag Kun „jóvoltából". A madár attól elpusztult, és Bartis állítólag többet ezért nem hívta meg magához – itt felkacagott a közönség.

kunarpad4

Murányi az est végén az új regényéről kérdezte Kun Árpádot. Az októberben megjelenő mű szintén bővelkedik önéletrajzi elemekben. „Regényt írtam, nem önéletrajzot" – hangsúlyozta az író. Az este azzal ért véget, hogy Kun Árpád felolvasott egy hosszabb részletet az új regényből, majd dedikált.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."