Kultúra » Irodalom

Újranyílt a G. Café, olvastak és koncerteztek benne

Három ígéretes kortárs magyar író csábította a kultúrakedvelőket péntek este a G. Caféba, a frissen felújított kultúrkocsma nyitóestjén.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Dávid Anna Júlia fotója

A találkozások változtatják meg az életünket kulso

Anna Gavalda Életre kelni című könyvéről László...
A tavalyi tábor résztvevői fotó: A Látó Facebook-oldala

Ki az a Kortárs Mátyás?

A Látó szépirodalmi folyóirat rövidpróza-pályázatot...
Bálint Tamás fotók: Gál Előd

A rossz verseket is meg kell írni

A jó költőnek pedig ritkán tetszik a saját verse. Az...

gcafenyito
Fotó: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 31., 20:39
0 hozzászólás. 

A rossz kritika hatása legfeljebb egy napig érezhető. Sajnos a jó kritikáé is – avatták be írói tevékenységük hátterébe az udvarhelyi közönséget a megújult G. Café meghívottjai, Szvoren Edina, Babiczky Tibor és Totth Benedek péntek este. A három ígéretes írót olvasói véleményekről, a szöveg fölötti vívódásról és „civil" foglalkozásukról is faggatta Murányi Sándor Olivér író, a Felszállás című irodalmi turné házigazdája a körút utolsó állomásán.

A meghívottak látszólag teljesen különböző személyiségek (Edina zenetanár, Benedek műfordító és harcművész, Tibor pedig újságíró, zenei szerkesztő), Murányi azonban a közös szenvedélyüket, az írói tevékenységet helyezte a beszélgetés középpontjába. Az alkotás folyamatáról, az átdolgozások, átírások számáról, műveik nyomtatás előtti „teszteléséről" faggatta meghívottjait, és mint kiderült, ahány író, annyiféle módszer létezik.

Szvoren Edina műveihez való viszonyán például nem változtatnak a külső vélemények, ezért sem veszi már igénybe előolvasók segítségét. Totth Benedek saját taktikát fejlesztett ki a kritikaolvasásra, amely szerint fokozatosan adagolja magának az információt, Babiczky Tibor tapasztalata azonban az, hogy a kritika legfeljebb egy napig fáj vagy dobja fel.

A két utóbbi szerző nevetve elevenítette fel megismerkedésük történetét: a könyvtárban találkoztak, amikor mindketten történelmi regényt próbáltak írni, ám aztán gondoltak egyet, beültek sörözni, és úgy döntöttek, könnyebb műfajban próbálnak szerencsét. Az ötlet bevált, hiszen Totth 2014-es, Holtverseny című regénye kapta a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, Babiczkynak pedig azóta két könyve is megjelent, Magas tenger című regénye 2014-ben, Kivilágított ég című verseskötete pedig 2015-ben. Hármójukban az is közös, hogy mindannyian a Magvető Kiadó szerzői.

Ízelítőként mindegyik könyvből felolvastak, Szvoren Edina legutóbbi, Az ország legjobb hóhéra című novelláskötetéből nyújtott ízelítőt. Köteteik az est végén megvásárolhatók voltak, a szerzők dedikálták őket. A kocsmanyitás ünnepi hangulatát a Stereogám együttes koncertje is emelte.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."