Kultúra » Irodalom

Fülbemászó a Fából vaskarika

Megidéztük az ötven éve elhunyt író szellemét, belehallgattunk az első Tomcsa-hangoskönyvbe. Jól hangzik.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
uh-arnika-meszoly-polcz-finczi

A bilincs a szabadság legyen kulso

Két ember magánlevelezésébe bekukkantani különleges...
MuszkaS5

Kiderült, hogy ki teremtette Sanyi bát!

Jó-jó, Muszka Sanyi, ez eddig világos. De tovább is...
ZsidoF1

Te, gyermök, te ugye nem láttál sömmit!

Igen, így „körösztúriasan". Ez Zsidó Ferenc íróval...

kollektív hangoskönyv
Udvarhelyi premier az első kollektív Tomcsa-hangoskönyv.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 30., 11:12
0 hozzászólás. 

Nem fából vaskarika a Fából vaskarika című első, Tomcsa Sándor válogatott novelláit, karcolatait megszólaltató kollektív hangoskönyv, amelyet május 29-én, szerdán délután az ötletgazda, Szabó Károly volt könyvtárigazgató mutatott be a G. Caféban.

Az érdeklődők premiernek voltak szem- és fültanúi, hiszen a kollektív, 11 önkéntes felolvasó közreműködésével 100 példányban elkészült, 14 Tomcsa-novellát és karcolatot tartalmazó, 60 perces CD első ízben rögzíti és szólaltatja meg Tomcsa Sándor írásait, ugyanakkor a Bibliofil Hangoskönyvek sorozat első példánya is.

A hangoskönyvvel az 1963. január 18-án elhunyt író, újságíró, karikaturista Tomcsa Sándor halálának 50. évfordulója előtt kívánt tisztelegni a kiadó Bibliofil Alapítvány.

„Tomcsa kötetet ritkán vesznek le a könyvtár polcairól az olvasók, azt reméljük, hogy ebbe a hangoskönyvbe sokkal többen fognak belehallgatni, így nem merülnek feledésbe írásai"- mondta Szabó Károly, aki a hangoskönyv ötletgazdája, a bemutató házigazdája volt, és egy meglepetéssel is készült.

A felolvasott írásokból egy-egy mondatnyi részletet kiragadó egyveleg jól szemléltette, hogy a Fából vaskarika hangoskönyv azért „fülbemászó", mert stílusa nem egységes: ahány felolvasó, annyi hangszín és előadásmód.

hangoskonyv1

A bemutató közönsége - köztük néhány felolvasó is - élvezettel hallgatta és meg is tapsolta a rögzített, és ízelítőképpen megszólaltatott írásokat, köztük az Indokolást, amelyet Katona Zoltán újságíró kollegánk olvasott fel.

Végezetül, és köszönetképpen az érdeklődésért, Szabó minden jelenlevőt megajándékozott a küllemében tetszetős, tartalmában pedig minden fül számára élvezetes hallgatnivalót kínáló Tomcsa-hangoskönyv egy-egy példányával.

A Bokor Ferenc, Dunkler Réka, Katona Zoltán, Bán Kata, Magyari Tekla, Jánosi András, László Kata, Péter Ildikó, Pál Enikő, Ádám Kinga és a címadó novellát felovasó Szántai János közreműködésével elkészült hangoskönyvet a Bibliofil Alapítvány adta ki, az anyagi költségeket a polgármesteri hivatal pályázatán elnyert pénzből fedezték.

A borítótervet az L-design készítette, a hangfelvételeket Szabó Károly és Szabó M. Attila „simogatta".

A koprodukcióban elkészült első udvarhelyi kollektív hangoskönyv ingyenes. Aki szívesen belehallgatna, az a május 31-én délután 2 órakor kezdődő, az Udvarhelyi Híradó Kft. által szervezett első Székelyföldi Könyvnapok helyszínén, a Szentimre u. 17. szám alatt keresse.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."