Kultúra » Irodalom

Fülbemászó a Fából vaskarika

Megidéztük az ötven éve elhunyt író szellemét, belehallgattunk az első Tomcsa-hangoskönyvbe. Jól hangzik.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Dávid Anna Júlia fotója

A találkozások változtatják meg az életünket kulso

Anna Gavalda Életre kelni című könyvéről László...
A tavalyi tábor résztvevői fotó: A Látó Facebook-oldala

Ki az a Kortárs Mátyás?

A Látó szépirodalmi folyóirat rövidpróza-pályázatot...
Bálint Tamás fotók: Gál Előd

A rossz verseket is meg kell írni

A jó költőnek pedig ritkán tetszik a saját verse. Az...

kollektív hangoskönyv
Udvarhelyi premier az első kollektív Tomcsa-hangoskönyv.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 30., 11:12
0 hozzászólás. 

Nem fából vaskarika a Fából vaskarika című első, Tomcsa Sándor válogatott novelláit, karcolatait megszólaltató kollektív hangoskönyv, amelyet május 29-én, szerdán délután az ötletgazda, Szabó Károly volt könyvtárigazgató mutatott be a G. Caféban.

Az érdeklődők premiernek voltak szem- és fültanúi, hiszen a kollektív, 11 önkéntes felolvasó közreműködésével 100 példányban elkészült, 14 Tomcsa-novellát és karcolatot tartalmazó, 60 perces CD első ízben rögzíti és szólaltatja meg Tomcsa Sándor írásait, ugyanakkor a Bibliofil Hangoskönyvek sorozat első példánya is.

A hangoskönyvvel az 1963. január 18-án elhunyt író, újságíró, karikaturista Tomcsa Sándor halálának 50. évfordulója előtt kívánt tisztelegni a kiadó Bibliofil Alapítvány.

„Tomcsa kötetet ritkán vesznek le a könyvtár polcairól az olvasók, azt reméljük, hogy ebbe a hangoskönyvbe sokkal többen fognak belehallgatni, így nem merülnek feledésbe írásai"- mondta Szabó Károly, aki a hangoskönyv ötletgazdája, a bemutató házigazdája volt, és egy meglepetéssel is készült.

A felolvasott írásokból egy-egy mondatnyi részletet kiragadó egyveleg jól szemléltette, hogy a Fából vaskarika hangoskönyv azért „fülbemászó", mert stílusa nem egységes: ahány felolvasó, annyi hangszín és előadásmód.

hangoskonyv1

A bemutató közönsége - köztük néhány felolvasó is - élvezettel hallgatta és meg is tapsolta a rögzített, és ízelítőképpen megszólaltatott írásokat, köztük az Indokolást, amelyet Katona Zoltán újságíró kollegánk olvasott fel.

Végezetül, és köszönetképpen az érdeklődésért, Szabó minden jelenlevőt megajándékozott a küllemében tetszetős, tartalmában pedig minden fül számára élvezetes hallgatnivalót kínáló Tomcsa-hangoskönyv egy-egy példányával.

A Bokor Ferenc, Dunkler Réka, Katona Zoltán, Bán Kata, Magyari Tekla, Jánosi András, László Kata, Péter Ildikó, Pál Enikő, Ádám Kinga és a címadó novellát felovasó Szántai János közreműködésével elkészült hangoskönyvet a Bibliofil Alapítvány adta ki, az anyagi költségeket a polgármesteri hivatal pályázatán elnyert pénzből fedezték.

A borítótervet az L-design készítette, a hangfelvételeket Szabó Károly és Szabó M. Attila „simogatta".

A koprodukcióban elkészült első udvarhelyi kollektív hangoskönyv ingyenes. Aki szívesen belehallgatna, az a május 31-én délután 2 órakor kezdődő, az Udvarhelyi Híradó Kft. által szervezett első Székelyföldi Könyvnapok helyszínén, a Szentimre u. 17. szám alatt keresse.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."