Kultúra » Alter

Új városcímere lehet Székelyudvarhelynek

Medvefej, szív és korona egy kardon – régi-új lesz, de mégis más. Mihály János történész, szakértő elmondja, hogy miért.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
zseda

Napokig csak vigadni fogunk az idei Szent István Napokon

Az új kenyér ünnepe és sok más érdekes dolog vár, de...
haberstumpfvilla

Éjszakázz a múzeumban!

Bábszínház, tűztánc, koncert, és autós mozi várja a...

Alkotótábor lesz, lehet jelentkezni

A gyerekek sok mindent megtanulhatnak, többek között a...

1861a
Székelyudvarhely anyaváros tanácsának bélyegzőlenyomata 1861-ből: ez alapján is készült az új címerterv
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. december 21., 13:25
0 hozzászólás. 

A mostani városcímert 1992-ben, az akkori önkormányzat fogadta el – a kék mezőben levő páncélozott kar egy kardot tart, amin egy medvefej, egy függőlegesen álló szív, illetve egy háromleveles korona látható. A kar mellett még van öt hatágú csillag.

cimer1992

Talán hihetetlennek tűnik, de a kardot tartó kézen négy ujj van, illetve a medve nyelvének alakja is hagy némi kívánnivalót maga után – ez volt a címere több mint huszonnégy évig a városnak.

A régi székely címer az alapja

Mihály János történész, az NSKI munkatársa évek óta foglalkozik a székely szimbólumok kérdéskörével, a témában több tanulmánya jelent meg, előadásokat is tartott – legutóbb múlt héten a városháza Szent István termében tartott az érdeklődők számára egy bemutatót, illetve kedden délután az önkormányzat szakbizottságai előtt is bemutatta a város címerének történetét, illetve a tervezett új címert. Ennek elfogadását a csütörtöki tanácsülésre napirendre tűzte a város polgármestere.

Ami a város régi szimbólumait illeti, egészen a középkorig kell visszakanyarodnunk – a mai címer ősét a régi székely címer szimbólumaiban ismerhetjük fel, a kutató szerint erre vezethető vissza. A leírás szerint „válltól elvágott páncélozott emberi kar, kétélű kivont karddal, abban egy átszúrt korona, keresztüldöfött medvefej és egy szív" volt a régi székely címer.

Emellett nagyon fontos a város pecsétje mint szimbólum. Székelyudvarhely már a középkor végén kiérdemelte a saját pecséthasználattal járó városi rangot („1558-ban adatván a Városnak privilegiuma s pecsétje"), ám a kutatások szerint a szóban forgó időszakból egyetlen egy olyan oklevelet sem ismernek a kutatók, amelyet a város által használt pecséttel hitelesítettek volna, sőt még az 1600-as évek első feléből sincsenek ilyen emlékek.

1701

Székelyudvarhely pecsétjének papírfelzetes lenyomata, 1701

A legelső udvarhelyi várospecsét lenyomata egy 1701-ben kelt bizonyságlevélen látható, de az is lehet, hogy a pecsét csak az utólagos megerősítésekor, 1735-ben került rá. A város második pecsétjének egy kék tuslenyomata maradt fenn, ez egy 1861-ben kelt iraton található – a mai címer ezek alapján készült el.

Az első megrajzolt címerünk

Székelyudvarhely címerének első színezett rajza 1887-ből származik, ezen jelenik meg a karddal átszúrt medvefej, a szív és a korona – a szív itt függőlegesen van ábrázolva, a pecséteken viszont vízszintesen szúrja át a szív.

cimer1887

Székelyudvarhely címerének első színezett rajza, 1887

Megjelennek a csillagok, itt még csak négy, majd az 1941-ből származó címeren már öt csillag jelenik meg.

cimer41

Székelyudvarhely címerének rajza, 1941

Tulajdonképpen ezt a címert vette alapul az 1992-ben elfogadott kép, ami a mai napig használatban van.

Ilyen lehet az új címerünk

Székelyudvarhely új, javasolt címerterve az 1701. évi, említett pecsétlenyomat, valamint a városi tanács második pecsétjének tuslenyomata alapján történt meg, ezt Mihály János útmutatásai alapján Tókos Attila készítette. A heraldikai szempontok betartásával megtervezett, illetve megrajzolt címerterv így néz ki.

cimerterv

Az érvényben levő törvények és a Román Akadémia útmutatója szerint a címereket ún. háromszögű pajzsba kellett helyezni, a pajzsra francia minta szerint többágú falkoronát kellett tenni. A municípiumok esetében ötbástyás falkorona kell, hogy fedje a pajzsot, a megyeszékhelyeknél hét bástyának kell lenni. Egy íratlan szabály szerint mindig a legrégebbi szimbólumokat kell figyelembe venni egy új címer megalkotásánál.

Hosszadalmas lesz az elfogadás

Amennyiben a városi tanács határozatban elfogadja a címertervet, leadja a megyei heraldikai bizottságnak – az eddigi módosítási javaslatok mindig itt buktak el. Ha ennél a bizottságnál jóváhagyják, akkor a bukaresti heraldikai bizottsághoz kerül a címerterv, ha ott is rendben találják, akkor az országos testület elé kerül.

Ha ezen is átmegy, akkor az iratcsomóban szereplő indoklást el kell fogadnia a közigazgatási és igazságügyi-miniszternek is.

Az utolsó „fázis" a címert szentesítő kormányhatározat. A Hivatalos Közlönyben való megjelenés után a város önkormányzata törvényesen használhatja, tehát bélyegzőn, fejléces papíron, a városháza homlokzatán, illetve zászlón és jelvényen is.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."