Kultúra » Alter

Misztikus éjszaka a múzeumban

A hiedelmek és a tűz éjszakája volt a szombati a Haberstumpf-villában. A látogatók talán utoljára járhattak a múzeum új raktáraiban.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
zseda

Napokig csak vigadni fogunk az idei Szent István Napokon

Az új kenyér ünnepe és sok más érdekes dolog vár, de...
haberstumpfvilla

Éjszakázz a múzeumban!

Bábszínház, tűztánc, koncert, és autós mozi várja a...

Alkotótábor lesz, lehet jelentkezni

A gyerekek sok mindent megtanulhatnak, többek között a...

Volt mit látni az új múzeumi épületben
Volt mit látni az új múzeumi épületben
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 27., 13:32
0 hozzászólás. 

A szervező Haáz Rezső Múzeum vezetője, Miklós Zoltán azt ígérte, a június 25-én megtartandó Múzeumok éjszakáján az új székhely minden zugát be lehet járni, a padlástól a pincéig. Nem is lódított: a Haberstumpf-villa emeletén még éjszaka is égtek a lámpák, és látogatók fotózkodtak az igényesen felújított, csipkefaragványos erkélyen.

Muzeumok ejszakaja 2016 7

Az idei rendezvény mind a látogatóknak, mind a szervezőknek különleges volt: a megújult Haberstumpf-villa raktárait még nem töltötték fel azért, hogy mindenhová szabad bejárást biztosítsanak az udvarhelyieknek. Így a kultúrakedvelők a múzeumnál hamarabb belakták a teret: a leendő régészeti műhelyben, kiállítóterekben, emlékszobában kicsik és nagyok nézelődhettek, kézműveskedhettek vagy éppen tudományos előadásokat hallgathattak.

Székelységről és erdélyi kastélyokról

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat ugyanis a legkülönfélébb programokkal várta a látogatók százait: az épületben régészeti és képzőművészeti foglalkozások, filmmaraton, teaszoba és természetesen szakmai tárlatvezetés várta a látogatókat.

A gyerekek is nagy érdeklődéssel figyelték az EMŰK - Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményes kiállításának különleges alkotásait.

Muzeumok ejszakaja 2016 3

A helyszínen átvehetők voltak A Székelyföld története című, frissen elkészült monográfia kötetei - az átadást megkoronázandó a múzeum meghívta Dr. Kordé Zoltánt, a Szegedi Tudományegyetem előadó tanárát, aki a székelyek eredetéről tartott vitaindító előadást Dr. Hermann Gusztáv Mihály székelyudvarhelyi történésszel és Sófalvi András régésszel.

Azután jó néhány évszázadot ugrottak az időben: Dr. Kálmán Attila történész a 19. századi erdélyi kastélyokról, illetvea azok birtokosairól, a nemesi családokról és az épületek jelenlegi állapotáról tartott bemutatót.

Muzeumok ejszakaja 2016 4

Mint kiderült, Erdélyben a főúri családoknak csak ritka esetben voltak hatalmas, összefüggő birtokaik, így a magyarországi nemesekkel ellentétben ők vagy kisebb méretű új, vagy régi kastélyból átalakított kúriákban éltek. A Bethlenek, Mikók, Széchenyiek és Bánffyk kastélyai a kevés pozitív kivételtől eltekintve romos állapotban vannak, de a legtöbb már visszakerült az örökösökhöz vagy zajlik azok felkutatása.

Igényes zene és tűz a színpadon

A múzeum udvara is közösségi térré változott: gyerekelőadások és szabadtéri táncház, koncertek, sőt, a Szentivánéj közelsége miatt sötétedés után tűztánc várta a látogatókat. A Bethlen Gábor utca felőli udvaron szabadtéri színpadot állítottak fel, itt a székelyudvarhelyi zenészek, színészek és közéleti személyiségek alkotta Stereogam együttes csapott a húrok közé.

Muzeumok ejszakaja 2016 2

Az est a székelyudvarhelyi származású Nagy Cecília és partnere, Gora Krisztián Tűzmadarak nevű táncos duójának előadásával ért véget: a látványos, tüzes előadás kicsiket-nagyokat elkápráztatott.

A kakas legendája

A patinás épület korábban tüdőszanatórium, szülészet és iskolaépület is volt, amíg használhatatlanul romos állapotba nem került. A barangolás így sokakban kedves vagy éppen fájdalmas emlékeket idézett fel: sokan nosztalgiázva jártak az épületben, a régi tanórákra, szünetekre, lógásokra, csínytevésekre gondolva.

Csak kevesen tudják, hogy a Haberstumpf-villához városi hiedelem is fűződik: egy idős néni szerint a tetőt díszítő kakasfigura pontosan jelezte az időjárást: attól függően, hogy merre fordult, a szemlélő meg tudta állapítani, milyen idő várható. Most azonban nem forog a kakas, így a néni nem tudja, hogyan öltözzön, ha kimegy a házból.

Muzeumok ejszakaja 2016 6

Valószínűleg az idei volt a legnyitottabb Múzeumok éjszakája a Haberstumpf-villában: ha a raktárakat, termeket feltöltik, nem lesz már ilyen szabad bejárásuk az udvarhelyieknek az épület különböző szárnyaiba. Őszre azonban újabb kiállításokkal készül a múzeum, így a fehér falak mentén egyre több látnivalót is felfedezhetnek a látogatók.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."