Itthon » Társadalom

Játék a kórházban

Gyermekbaráttá teszik a székelyudvarhelyi kórház gyerekosztályát, bel- és kültéri játszóteret alakítanak ki az intézményben.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
poli-kuldopapir01

Ne most betegedj le!

Haza kell küldeni a betegeket, mert megváltoztatták a...
képernyőfotó

Nyolcszor lőtték le a Kossuth utcai rablót (videó)

A helyi rendőrség nyolcszor nyitott tüzet szombaton egy...
Illusztráció

Megünnepelheted az apák napját!

Hétvégén a Bethlen negyedi parkban vehetsz részt a...

korhaz-06
Fotó: Archív (Kakasy Botond)
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. július 01., 15:37
0 hozzászólás. 

Megállapodást kötött a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a városi kórház, melynek értelmében jövő év nyarára elkészülhet a városi kórház gyermekosztályán a beltéri, az udvaron pedig egy kültéri játszótér.

Az SZKA a következő évi Városi Kaláka programjában segítené elő a gyerekek gyógyulását a közérzetük javítása által. Azokon az osztályokon, ahol gyerekek tartózkodnak, gyermekbaráttá tennék a tereket. A terv két legfontosabb pontja a kültéri és a beltéri játszótér megvalósítása. Ezek a játszóterek valamelyest egyszerűbbek lesznek, hogy alkalmazkodjanak a legyengült egészségi állapotú gyermekek képességeihez – mutatta be az elképzelést Csáki Rozália, az SZKA vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

A Városi Kaláka programokat a közösség, az emberek jelzései alapján választjuk ki, hogy a helybéliek mit tartanak szükségesnek megváltoztatni a városi közterületeken – tette hozzá.

gyermekbarat kórház

Dr. Lukács Antal kórházigazgató elmondta, hogy „emberbarát" kórház vezetőjeként örül a kezdeményezésnek, ami nemcsak a gyerekeknek lesz majd jó, hanem a kórháznak is, hiszen az intézmény akkreditálásához mind a kül-, mind a beltéri játszótér szükséges, és emiatt nem kapták meg eddig a teljes pontszámot sem az udvarhelyi 30 ágyas, sem a székelykeresztúri 10 ágyas gyermekosztály esetében.

A gyermekbarát kórházzá válás hosszas folyamat lesz, hiszen bonyolultabb kültéri átrendezést igényel, munkagépekkel kell elegyengetni a talajt, veszélyessé vált fákat kell kivágni, a belső munkálatokat viszont minél hamarabb meg kell oldani, hogy a kórház működését ne akadályozzák.

A kórházban már történtek ezirányú változtatások, az intézmény néhány éve megnyerte a Hargita megyei tanács Gyermekmosoly című pályázatát, és kifestették, mesefigurákkal díszítették a gyermekosztályt.

Egyéves futamidőre született egy együttműködési megállapodás, a kórház is részt vesz majd program finanszírozásában, amennyire a forrásaik megengedik – mondta Lukács.

Dr. Koncsag-Szász Előd gyermekorvos is örömét fejezte ki a gyermekosztály barátságosabbá tétele kapcsán, elmondta, hogy már az eddigi kezdeményezések, az Albert Schweitzer Alapítvány által létrehozott játszószoba, a Caritas önkéntes meseolvasói, társasjátékozói is barátságosabbá tették az osztályt. A változtatásoknak az intézmény belső rendszabályzatához kell igazodniuk, fertőző betegségekkel beutalt gyerekek például nem vehetik igénybe a játszó- és közösségi tereket, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Dr. Lukács Antal elmondta, a kezdeményezés évente mintegy 2000, gyermekosztályra beutalt kicsi lábadozását teheti kellemesebbé.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."