Itthon » Politika

Rájuk szavazott Udvarhely

Az RMDSZ mellett az albánokkal, olaszokkal és a pészédésekkel is szimpatizáltak az Udvarhelyen szavazó emberek.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Tamás Réka, a MIÉRT ügyvezetője, fotók: Gál Előd

MIÉRT, Réka?

Antal Lóci után szombattól újabb udvarhelyi, ezúttal...

Ölvedi Zsolt lett az EMNP helyi elnöke

Új elnökséget választott az Erdélyi Magyar Néppárt...
Felnéznek rá. Száva Enikő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. fotó: P. E. É.

Annak van igaza, akinek több mandátuma van

Eltört-e vagy sem az MPP erkölcsi iránytűje? Kövér...

verestoyazrmdszirodabanvalasztasokejjelen
Verestóy a választások éjszakáján várja az eredményeket az Udvarhelyszéki RMDSZ irodájában fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. december 14., 18:36
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen összesen 12 725 érvényes szavazatot adtak le az erre jogosult állampolgárok a képviselői listákra.

A választásra jogosult 31 036 személyből 12 926-an próbáltak képviselőt választani, közülük 201 személynek nem sikerült valamiért ez a manőver, ők érvénytelen szavazócédulát dobtak a képviselőház feliratú urnába.

Az nem újdonság, hogy az RMDSZ mind a képviselőház, mind a szenátus tekintetében fölényesen nyert. Annyira, hogy nem is tudunk róla egy rendes infografikát mutatni, mert a nagy oszlop mellett az összes többi párt egyforma vonal.

A tulipánosok listájára 11 765 személy pecsételt, ez a szavazatok 92,45 százalékát jelenti. A többi bő 7 százalékon a román és a többi kisebbségek pártjai osztoztak. Nézzük, hogyan.

Piros rózsa nő a tulipán árnyékában

Ha valami csoda folytán eltűnnének az RMDSZ-szavazók, akkor Udvarhely, akárcsak egész Hargita megye, pirosba borulna.

Az országos szinten nyertes PSD képviselőjelöltjeire városunkban 314-en voksoltak, többen, mint a Mentsétek meg Romániát Szövetségre, ami 253 szavazatot kapott, és többen, mint a 106 szavazatot szerző Nemzeti Liberális Pártra. A köznyelvben csak Băsescu pártjaként ismert Népi Mozgalom Pártra 68-an szavaztak, a Tăriceanu-Constantin féle Liberálisok és Demokraták Szövetségére (ALDE) 55-en.

Az Egyesült Románia Párt 43 szavazatot szerzett Udvarhelyen, a Román Ökológiai Párt 31-et. A Nagyrománia Párt nem túl népszerű városunkban sem, csupán 23-an gondolták úgy, hogy Vadim Tudor tevékenységét folytatni kellene.

Abszolút kisebbségek

A Pro Európa Roma Párt 10 szavazatot kapott, épp annyit, mint a Bánáti Bolgár Szövetség. A Romániai Német Demokrata Fórumra 8-an szavaztak, a Romániai Makedón Szövetségre 7-en, az Örmény Szövetségre pedig 5-en.

A Romániai Lengyel Szövetség ugyanannyi szavazatot kapott a székelyudvarhelyi szavazókörzetekben, mint a Romániai Szlovák és Cseh Demokrata Szövetség és a Romániai Török Demokrata Szövetség: pont 4-et.

A rutének, horvátok és hellének szövetségei is 3-3 szavazatot értek Udvarhelyen, a zsidók és albánok szervezetei 2-2, a szerbek és az olaszok pedig 1-1 szavazatot kaptak.

Számmisztika a láthatáron

A szenátusi lista némileg rövidebb, és itt is az RMDSZ győzedelmeskedett. A számmisztikával foglalkozóknak ajánljuk figyelmükbe, hogy ebben a statisztikában is ugyanazok a fenyőillatú tulipán számjegyei, mint a képviselőháziban, ám kicsit más a sorrendjük.

Az RMDSZ listájára 11 756 személy ütötte a pecsétet, a szociáldemokratákra 319-en szavaztak, a liberálisokra 163-an, a Népi Mozgalom 130 voksot kapott, az ökológiai párt 103-at, az Egyesült Románia Párt pedig 60-et. Az ALDE-ra 63-an szavaztak, a PRM-re pedig 35-en. Ez összesen 12 639 érvényes szavazatot jelent.

Ki jut be a parlamentbe?

Az, hogy ezek a számok hány mandátumra elegendőek, még a jövő titka, egyelőre nem véglegesek a választási eredmények. A külföldön élők és a bukarestiek szavazatait még nem számolták teljesen össze.

Hargita megyének direkt módon egy szenátori és négy képviselői hely jut. A tuti befutó szenátori hely boldog tulajdonosa dr. Verestóy Attila, Tánczos Barna a visszaosztásból lehet szenátor.

Biztosan udvarhelyszéki képviselő a nagyszebeni szórványból érkező Benedek Zakariás, Sebestyén Csaba a visszaosztásból szerezhet még mandátumot, Bíró Barna Botond udvarhelyszéki ügyvezető 90 százalékosra jósolja az MPP-ből igazolt RMGE elnök bejutását.

Hargita megyéből Kelemen Hunor, Korodi Attila és Bende Sándor lesznek még Verestóy szenátor hétfői nyilatkozata alapján képviselők.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."