Itthon » Politika

Annak van igaza, akinek több mandátuma van

Eltört-e vagy sem az MPP erkölcsi iránytűje? Kövér László korteskedett az RMDSZ-MPP összefogás mellett.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Biró Zsolt, az MPP elnöke havonta egyszer bevállalja Udvarhelyt fotó: Pál Edit Éva

Udvarhelyi képviselő lesz Biró Zsolt

A gumicsizmát és öt új irodáját is beveti az MPP a...
Tamás Réka, a MIÉRT ügyvezetője, fotók: Gál Előd

MIÉRT, Réka?

Antal Lóci után szombattól újabb udvarhelyi, ezúttal...

Ölvedi Zsolt lett az EMNP helyi elnöke

Új elnökséget választott az Erdélyi Magyar Néppárt...

Felnéznek rá. Száva Enikő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. fotó: P. E. É.
Felnéznek rá. Száva Enikő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. fotó: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. november 29., 14:42
0 hozzászólás. 

Hétfő este a városháza Szent István termében gyűlt össze szinte a teljes MPP, illetve néhány EMNP- meg RMDSZ-tag.

Intézményvezetők, tanácsosok, hűséges és hűtlen MPP-sek ültek a város legjobb akusztikájú termében, hogy meghallgassák Kövér László kortesbeszédét, aki háromnapos turnén vesz részt Erdélyben a kampány során.

koverlaszlo2

Szász Jenő volt pártelnök, Sebestyén Csaba volt MPP-s, ma már színeremdéeszes képviselőjelölt, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Zakariás Zoltán és Nagy Pál EMNP-s politikusok, Biró Zsolt MPP-elnök és képviselőjelölt, Arros Orsolya volt polgármesterjelölt és tanácsos, Kováts fényképészék, Geréd Péter tanár, a szombatfalvi és Bethlen negyedi plébánosok, Miklós Zoltán, Orendi István intézményvezetők, stb. ültek a széksorokban. A fennmaradó helyeket kabátlerakóként használták a nézők, így mondhatni, majdnem megtelt a terem.

Az udvarhelyi, megválasztásra ítélt közéleti személyiségek közül talán csak Verestóy Attila és Antal Lóránt szenátorjelöltek nem vettek részt az eseményen, nehéz lehetett a fotósuknak lefényképezni őket.

A polgármesternek kellenek a források

Gálfi Árpád polgármester köszöntötte Kövért, elmondta, Udvarhelynek nagy megtiszteltetés mind az Országgyűlés, mind pedig Budapest főváros támogatása.

koverlaszlo1

Választások után, választások előtt vagyunk. Helyes úton járunk-e? Van-e értelme a bukaresti politizálásnak? Az RMDSZ parlamenti képviselete mit hozott a számunkra? Rengeteg a tennivaló és egyre kevesebb a hiteles ember – problematizált Gálfi.

− Meg fogok tenni mindent azért, hogy Székelyudvarhely a lehető legtöbb forráshoz jusson, és ez nem hiúsulhat meg az elmúlt időszakra jellemző bezárkózás, az együttműködésre való képtelenség miatt – tette hozzá.

A rossz is jobb, mint a semmi

Száva Enikő moderátorként roppant csinin mutatta be a házelnököt az udvarhelyieknek, nagyon kíváncsiak vagyunk, mit fogalmaz meg ezen a kampánykörúton – kérte szóra Kövér Lászlót.

koverlaszlo4

Kövér állva, hogy mindenki lássa (és erősebbnek tűnjön), igyekezett válaszolni a feltett kérdésekre. Meggyőződése, hogy van értelme a bukaresti képviseletnek, és nem hisz abban, hogy a képviselet nélküliség is jobb, mint a rossz képviselet.

A megosztottság oda vezet, ahol a mai Felvidék és Délvidék magyarsága van: Felvidéken nincs parlamenti képviselete a magyarságnak, egy magyar szempontokat is felvállaló szlovák párt van a parlamentben, a Délvidéken pedig a nagyon megcsappant számú magyarok egyharmada szavaz a VMSZ-re, egyharmaduk nem szavaz és további egyharmaduk pedig már szerb pártokra adja a voksát.

Kövér nem vonja vissza az RMDSZ-ről az évek során mondott durva szavait, de politikailag indokoltnak, helyesnek látja az RMDSZ-MPP paktumot. Lehet, hogy a személyes erkölcsi alapelveknek nem felel meg ez az együttműködés, a politikai erkölcs azonban más.

A politikában az érdekeket kell nézni, és most nagy bajban vagyunk – magyarázta Kövér. Oda juthatunk, hogy semmilyen képviselete nem lesz a román parlamentben a magyarságnak. Ez most nagyon veszélyes, mert újból ott tartunk, hogy felerősödtek a nacionalista hangok a román politikusok körében.

Egyetért, de nem biztos

Az összefogás nem garancia a sikerre, hiszen megtörténhet, hogy 7 százaléknyi szavazatot szerez a magyarság, mégis ellenzékbe kerül, mert a választást megnyerő párt nem kéri fel koalícióra. Én pedig a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyire rossz ellenzékben lenni, szörnyű volt a tehetetlenség – mondta a házelnök.

koverlaszlo8

Bár szükségesnek látszik, nem biztos, hogy ez a helyes lépés – hangsúlyozta Kövér László, hogy egyetért ugyan nagyvonalakban vele, de nem vállalja a felelősséget ezért a döntésért.

Az MPP, majd az EMNP azért jött létre, hogy kimozdítsa az RMDSZ-t álláspontjából, vegyen észre más szempontokat, illetve a nemzeti érzelműbb embereknek is legyen ahová tartozniuk – magyarázta Kövér, mi a "fészkes fenéért kellett" ezeket a pártokat létrehozni. Most jött el az idő, hogy az RMDSZ belátta – ezért „emelem a kalapomat" −, nem kockáztathat, és nyitott az MPP felé.

Az EMNP-seknek is üzent:

fontolják meg vezetőik összefogásra adott válaszait, a negatív minősítéseket. Hogy lehetséges az, hogy ha Tőkés László, az EMNP tiszteletbeli elnöke az RMDSZ listáján bejut az EP-be, az az összefogás listája, és ha az MPP jut be RMDSZ színekben a parlamentbe, az az árulás listája? − emlékeztetett a Néppárt által alkalmazott kettős mércére.

Figyelmeztette a pártokat és más érdekvédő szervezeteket, ne azon versenyezzenek, hogy ki állította össze az első és ki a jobb autonómiatervezetet, hanem azon dolgozzanak, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki az erdélyi magyarság számára.

Az MPP-seknek is üzent

Száva Enikő örömét fejezte ki Kövér beszédének végén, hogy az erkölcsi iránytű nem tört el, Kövér azonban fellebbezett: lehet, hogy eltört, de ez most még nem látszik.

Megértem párttársaimat, hogy nem tudják ezt a döntést egyik pillanatról a másikra feldolgozni – fejezte ki együttérzését az MPP tiszteletbeli elnöke, azaz még mindig Kövér.

Az a kihívás annak a két MPP-s képviselőjelöltnek, aki bejuthat a parlamentbe, hogy úgy tudjanak együttműködni az RMDSZ-es honatyákkal, hogy közben ne adják fel önmagukat.

Amit nagyon nehéz a gyakorlatban megtenni, miközben könnyű róla eszmefuttatásokat folytatni, az az, amit egy EMNP-s hölgy megfogalmazott: sok sikert kíván az együttműködésnek, és azt is, ne legyen cinkosa egy olyan hatalomnak, amely ellenünk tör. Ennél szebben én sem tudnám megfogalmazni - magyarázkodott tovább a házelnök. 

Az, hogy egy párt kormányra lép, még nem minősíthető erkölcsileg negatívan, de innentől már sokkal nehezebb megítélni, hol van az a határ, ameddig partnere maradhatsz a hatalomnak, amely esetleg nemhogy a veled szemben vállaltakat nem tartja be, hanem még ellenünk is tör – ezzel mintegy felmentette az RMDSZ-t az elmúlt 27 év kudarcai alól.

Fúj a szél a pusztán

A közönségből többen is felálltak, és elmondták, hogy nem értenek egyet ezzel a döntéssel. Nem tudják feldolgozni a Fidesz, az MPP, a nemzeti vonal színeváltozását, még gondolkodási időre meg levegőre van szükségük ehhez.

koverlaszlo10

Ők azt látják, hogy a fiatalok elmennek, az iskolák megszűnnek, elárulták a magyarságot az autonómia kapcsán, miközben az RMDSZ vezetői jól meggazdagodtak, és most velük paktálnak le vezetőik. „Fúj a szél a pusztán" – fogalmazta meg egyikük a fájdalmat, amit a jelenlegi állapotok láttán megél.

Bár mindenki azzal kezdte, „rövid leszek", hosszúra nyúltak a kételyek. Olyannyira, hogy volt, aki felolvasta a szövegét.

Végül még az első sorban feszítő nevezetességek is mobilhoz nyúltak, hogy elűzzék unalmukat. Szász Jenő után Biró Zsolt kapta elő a telefonját, míg Kövér elmondta a legmeggyőzőbb érvét: vagy megértjük, hogy a politikában annak van igaza, akinek több mandátuma van, vagy visszavonulunk a közélettől, és foglalkozunk mindannyian a saját életünkkel, családunkkal, várva, hogy mit dönt rólunk a román hatalom.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."