Itthon » Oktatás

Népviseletben mentek a vásárba

Az aranyszőrű bárányt is magukkal vitték a Kipi-Kopi Napközi óvodásai.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
korcsolyapalyaoktatas

Korcsolyázni tanítják a gyerekeket

Korisuli indul a székelyudvarhelyi korcsolyapályán 5-12...
limbaromana

Ismét lesz román nyelvtanfolyam a könyvtárban

Ha felnőttként nem tudsz jól románul, de úgy érzed,...
Tablavatas01

Megjött az angyal a Gimibe

Igencsak bőkezű volt, a gyerekek fuvolajátékkal és...

fotó: a napközi albuma
fotó: a napközi albuma
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. november 18., 11:32
0 hozzászólás. 

Az ősz gazdag nem csak termésekben, hanem ünnepekben is – különösen a Kipi-Kopi Napköziben. A Mihály-napi vásár, a szüreti mulatság, a Magyar Nyelv Napja mind-mind olyan alkalmak, amikor ünneplőbe öltöztetik a szívünket és ünneplőbe, népviseletbe öltöznek maguk is. Bár nem szőlőtermő vidék a miénk, mégis évente megünnepelik a szüretet nagycsoportosaikkal.

Jó alkalom ez arra, hogy gyerekek és felnőttek együtt, népviseletben végig vonuljanak óvodájuk udvarán, a helyi kultúrotthonban, a faluban.

kipikopioszivasar5

Az idén, kissé megkésve, szüret után – Márton nap előtt − hívogatták vásárba Kipi-Kopi-falva lakóit, az őszi vásárok hangulatát idéző IV. Én elmentem a vásárba... Kipi-Kopis óvodanap-családnap programjuk kapcsán.

November 10-én délelőtt az óvónők Az aranyszőrű bárány mesejátéka után a gyerekek mozgásos ügyességi játékokon krajcárokat gyűjthettek, melyeket délután mézeskalácsra, fakanálbábra, ujjbábra, kalárisra, illatzsákra, furulyára, pulikutyára, komondorra és marcipánbárányra válthattak.

A sok színes portékát délutánonként, az óvó nénikkel közösen szorgos kezű édesanyák és nagymamák készítették, az alapanyagok költségeit Hargita megye Tanácsa és a Kipikopi Neveljünk együtt! Egyesület közösen biztosította.

kipikopioszivasar1

A vásárt közös tánccal nyitották Osváth Ildikó néptáncoktató és párja vezetésével.

Hargita Megye Tanácsa támogatásával − az V. Élő örökségünk program keretében − ez évben is sikerült bővítenünk egyesületünk népviseleti készletét. Hálásan köszönjük! Így a kisebbek parasztruhába, a nagyok székely viseletbe öltözve rophatták a táncot, míg a lábuk el nem fáradt − számolt be röviden a programokról Karácsony Katalin óvónő, a Kipi Kopi Egyesület elnöke.

A vásári forgatag közben egy-egy vásári portékákkal ékesített gyümölcskosárral lepték meg az önkéntes futókat és köszönetet mondtak azoknak a támogatóknak is, akik az SZKA− Fuss neki! 2016 − szorgalmazásával az egyesület céljainak megvalósítását segítették.

A krajcárok elköltése után egy-egy mécsest meggyújtva emlékeztük Szent Mártonra, a segítőre, majd lámpással a kezünkben tértünk haza, hogy a hosszú téli estéken a szeretet lángja ragyogja be otthonainkat.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."