Itthon » Oktatás

Elhunyt id. Péter Attila nyugalmazott tanár

Életének 95. évében meghalt id. Péter Attila, a gimnázium egykori reál-szakos tanára, nyugalmazott pedagógus.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Kibédi-Nemes Ildikó két kislányával és tanítványával a játszóparkban címlapfotó: Ildikó facebook-oldala, fotók: Simó Veronika.

Mosolyogj, jobban fogsz tudni románul!

Az elemisek után most már az ötödikesek is a magyar...
Tanevnyito1706

Riadó, riadó, tanulásban ki a jó?

A kisebbek könnyeikkel küszködve és izgatottan, a...
fotók: Simó Veronika, Pál Edit Éva

Fényes nappal mulatnak

Edzőtáborát tartja a 25 éves Gereben Néptánccsoport...

alt
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. október 20., 16:48
1 hozzászólás. 

"És nagyon jó mesélő. Akár a régi Udvarhely sportéletéről, akár a nevezetes személyiségekről, akár a gimnázium történetéről vagy fizikáról, csillagászatról órákig tudna mesélni. Vagy a Madarasi Hargitáról, hiszen egészen fiatalon „beleszeretett", sőt jelen volt a menedékház 1942. évi avatásán is." – írtuk portálunkon 2012-ben, amikor a kilencvenéves id. Péter Attilával beszélgettünk – ezt az írásunkat itt olvashatja teljes terjedelmében.

1922. március 11-én született, az Árpád utcában nőtt fel, a gimnáziumban érettségizett, s a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem elvégzése után oda is tért vissza tanítani – imádott gimnáziumából 37 év tanítás után ment nyugdíjba. Annak ellenére, hogy matematika-fizika szakos tanár volt, nagyon érdeklődött a helytörténet iránt.

Szakmájához is hű maradt, hiszen többek között iskolarádiót, matematika-laboratóriumot indított a gimnáziumban, csillagászati kört vezetett, illetve több, szabadalmaztatott találmánya is volt. Élete során több díjat is magáénak tudhatott – utoljára kilencvenévesen kapott elismerést, 2012-ben megkapta a város kulcsát.

A rendszerváltás után jelentek meg különböző, de főleg helytörténeti témájú kötetei – a Keresztek Székelyudvarhelyen (1993), Volt egyszer egy villanytelep (1998), Egykori tanáraink sírjai (1999), In memoriam Khell István (1999), Életem filmkockái (2011) című könyveket olvasva betekinthetünk a régi Udvarhely életébe.

Id. Péter Attila csütörtökre virradóra, életének 95. évében halt meg.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2016-10-20 21:31:39
Isten nyugtassa, drága Tanár Úr!
Csodás ajándékot kaptam Öntől, amikor egy életre megszerettette a matematikát.
És nem csak velem.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."