Itthon » Oktatás

Egyenlő félévekre szabták a tanévet

A 2013-2014-es tanévben 176 napon át koptatják az iskolapadot a diákok. Idegen nyelvet tanulnak az előkészítősök, tesztelnek a másodikosok.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
nyilasmisi

A hónap végéig jelentkezhetnek a tehetséges gyerekek

Meghosszabbították a Nyilas Misi ösztöndíjpályázat...
00-DSC 1016

Ilyen lesz az Orbán Balázs iskola tornaterme

Az iskola alsó sportpályára húzzák fel az új...
LatvanytervRef1

Nyugi, visszakerül Benedek Elek!

Csak nem az eddigi helyére. Teljesen felújítják és...

Osztályterem Székelyudvarhelyen
Fotó: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 12., 11:39
1 hozzászólás. 

Szűk négy nap van még hátra a nyári vakációból: szeptember 16-án országszerte megszólal a tanév kezdetét jelző iskolacsengő. Az idei tanév legfontosabb újdonsága az, a Hivatalos Közlönyben megjelent miniszteri rendelet, amely két, egyenlő időtartamú félévre osztja a 2013-2014-es tanévet, illetve egy nappal megtoldja a vakációs napokat azzal, hogy szabaddá nyilvánítja Húsvét harmadnapját is.

Az első félév szeptember 16-án kezdődik és 2014. február 9-ig tart. Az óvodások, előkészítő és I-IV. osztályosok november 2-10. között őszi vakáción lesznek. A téli szünidő, amely kicsiknek, nagyoknak egyformán jár, december 21-én kezdődik és 2014. január 5-én ér véget. Január 6-31. között újra tanulás, majd február 1-jétől 9-éig rövid, félévközi vakációra mennek a diákok.

Nulladikos idegen nyelv

A második félév február 10-én kezdődik, a tavaszi vakáció április 12-22. között lesz. Az ezt megelőző héten, április 7 és 11 között ismét megszervezik az Iskola másként programot, ami a tantervtől eltérő, gyakran a diákok által szervezett tevékenységeket foglal magába, és sajátos órarendje van.

Az oktatás a végzős diákoknak ér véget leghamarabb, azaz május 30-án, így ők 33 hetet járnak iskolába. Őket követik a nyolcadikosok, akik június 13-án végeznek, egy héttel hamarabb, mint az 1-7. osztályosok, akiknek június 20-a lesz az idei tanévben az utolsó tanítási nap. A nyári nagyvakáció június 21-én kezdődik és szeptember 14-ig tart.

Újdonság, hogy az előkészítő osztályokban kötelező lesz az idegen nyelv oktatása – tudtuk meg Hodgyai László tanfelügyelőtől. Hodgyai elmondta, további, a tanmenetet befolyásoló lényegi változásokról egyelőre nincs tudomásuk.

Másképp számolnak nyolcadik végén

Bizonytalan még, hogy májusban országos szinten szervezik-e meg a második és hatodik osztályosok áltanos tudásának felmérését. Ami a negyedik osztályosok vizsgáit illeti, ebben az iskolai évben is csak a kijelölt negyedik osztályokban mérik fel a tanulók általános tudásszintjét. A felmérés reprezentatív jellegű lesz, ahogy a korábbi években is.

Az érettségi vizsgával kapcsolatosan nincsenek egyelőre változások, de a nyolcadikosok felvételi vizsgája esetében a középiskolai felvételi eredményének kiszámítása módosult: a bejutási átlag kiszámításánál 75 százalékban a vizsgák eredménye, 25 százalékban pedig az 5-8. osztályos átlaga fog számítani – tájékoztatott a tanfelügyelő.


címkék: tanév vakáció

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ÁgnesÁgneske
2013-09-13 00:10:26
döglött lóra patkót
Teszik jobbra-teszik balra a dolgokat, jobb nem lesz.
A hal a fejétől bűzlik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."