Itthon » Közélet

Hátra ültetnék a rendőrt

Még soha nem működött ilyen rosszul a vizsgáztatási rendszer az elmúlt 30 évben, mint most. Elmondták, hogy mi fog változni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
szajkarate00

Nem lehetett író, költő vagy rockzenész

Ezért inkább történész lett, majd szenátor,...
novakcsabazoltan

Kéri a pofont az RMDSZ szenátora

A Maros megyei Novák Csaba Zoltán a Szájkaraté újabb...
Piac1

Így is nézhetne ki a piac, de nem fog

A városvezetés szerint a jelenlegi források csak az...

fotó: Simó Veronika
fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. április 09., 16:09
0 hozzászólás. 

A jogosítvány megszerzése menjen gördülékenyen, ne kelljen többé sorban állni és a kihágásért járó pénzbírság mellé ne kapjon a sofőr megaláztatást is – többek között ezeket szeretnék a közlekedési törvény módosításával elérni, számoltak be az RMDSZ parlamenti képviselői, Benedek Zakariás udvarhelyszéki, Bende Sándor gyergyószéki, és Ambrus Izabella Brassó megyei képviselő.

Ők a tagjai a KRESZ-módosításával foglalkozó parlamenti csoportoknak, név szerint a szállításügyi, az ipari és a jogi bizottságoknak. A törvénymódosítás júniusra készül el, még egyeztetések zajlanak például a sofőriskolákkal is, de már körvonalazódik néhány változtatás – mondták el a pénteki sajtótájékoztatón.

kreszmodositas06

Az egyik jelentős újítás a sofőrvizsgával kapcsolatos, azt szeretnék, hogy a gyakorlati vizsgán az oktató üljön a vizsgázó mellett az autóban, a vizsgáztató pedig a hátsó ülésről figyelje a folyamatot. Emellett azt is be szeretnék vezetni, hogy ne csak rendőrök, hanem akkreditációval rendelkező civilek is vizsgáztathassanak. Ez így működik más európai országokban is – érveltek a képviselők.

Mélyponton vagyunk

Még soha nem működött ilyen rosszul a vizsgáztatási rendszer az elmúlt 30 évben, mint most – támasztotta alá a képviselők érveit Szilágyi Ferenc oktató. Ő több tényezőben látja a probléma okát, a felkészületlen diákok, a sofőriskolák versengése és a vizsgáztató személyzet hiánya is közrejátszik – mondta. Az nem elfogadható, hogy egy diáknak 5-6 hónapot kell várnia, hogy gyakorlatban vizsgázhasson. Ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy a magyar nyelvű tananyagok nem szaknyelven íródtak, ami összezavarja a diákokat. Zagyva a fordítás – fogalmazott az oktató.

kreszmodositas01

Valamikor a sofőrkönyv luxus volt, ma már létszükséglet. A kezdő sofőröket pedig nem elítélni, hanem segíteni kell – vette át a szót Bende Sándor. Azon munkálkodunk, hogy leegyszerűsítsük a dolgokat, hiszen minden adófizető polgárnak joga van ahhoz, hogy korrekt bánásmódban legyen része, ne legyen megalázva, ne kelljen sort állnia, hónapokat várnia ahhoz, hogy az ügyintézést meg tudja oldani – érvelt.

A megalázásnak nincs helye

Nem a szigort akarják enyhíteni, vagy a kihágásokért járó büntetéseket eltörölni, hanem azt, hogy a bírság kifizetése vagy a jogosítvány felfüggesztése legyen elég, „a megalázásnak nincs mit keresnie az unióban. Azt akarjuk, hogy aki tévedett, méltóságteljesen fizethesse ki a büntetést. Akkorát nem tud tévedni senki, hogy megalázzák, ezzel nem tudunk egyetérteni" – magyarázta.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor már nem kell többé Csíkszeredába menni az elvett jogosítványt visszaszerezni. A törvénymódosításban az is szerepel, hogy a vezetői engedélyt a jogosítványon levő vonalkód beolvasásával függesztik majd fel. Ha valaki ilyen jogosítvánnyal vezet, ugyanaz a büntetése, mint jelenleg, viszont nem kell utazgatni a megyeközpontba, amikor lejárt a határidő.

Megszűntetnék a jogosítvány megsemmisítése (anularea permisului) nevű büntetőintézkedést is, mert ez csak az okmányt érinti, a vezetői jogot nem, éppen ezért kijátszható. Ehelyett azt szeretnénk, hogy azokban a súlyos esetekben, amelyekben eddig alkalmazták a megsemmisítést, most több éves felfüggesztést kapna a vétkes sofőr, vagyis az ország területén ez idő alatt nem vezethet.

kreszmodositas09

A bizottságok azt is el szeretnék érni, hogy a balesetek miatt megrongálódott táblák, korlátok, forgalomirányító eszközök helyreállítása egy bizonyos megszabott határidőn belül megtörténjen. Rengeteg olyan eset van, hogy hónapokig nem pótolnak egy-egy kiütött korlátot, pedig a biztosító megtérítette a kárt. Azt viszont nem tudjuk, hogy az a pénz hová lesz – magyarázta Zakariás.

Az is szóba került, hogy hogyan állapítsák meg az alsó és felső korhatárt a vezetői engedély birtoklására. A gyergyói képviselő szerint az orvosi vizsgát kellene megszigorítani az idős személyek esetében, a fiatal sofőrök pedig korlátozott erejű járműveket vezethetnének az első egy vagy két évben - de ez egyelőre csak elképzelés.

Benedek megint kitálalt

Az udvarhelyszéki képviselő meghökkentő számadatokat osztott meg a román közlekedési rendszerről. Az nem meglepetés, hogy uniós szinten hátul kullogunk a biztonságos közlekedés szempontjából, 2016-ban például 97 halálos autóbaleset jutott egymillió lakosra. Az ország azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra ezt a számot 50-re csökkenti, de kérdés, hogyan, amikor alapvető biztonsági elemek hiányoznak az utakról.

Azt is elmondta, a szállítási minisztériumnak 78 ezer alkalmazottja van összesen, ebbe beletartoznak a vasutasok, az utászok, az autóregisztrációval foglalkozók stb. A tavalyi évben a minisztérium 35 milliárd lej költséggel számolt az alkalmazottak után, ha ezt személyekre lebontjuk, az azt jelenti, hogy átlagban 8 ezer euróba kerül az államnak egy ilyen alkalmazott. Ez nem csupán a fizetésük – hívta fel a figyelmet Benedek, hanem mindenféle költség beletartozik ebbe, például az ingyen vonatozás is. Ebből az összegből körülbelül 935 kilométer autópályát lehetne építeni évente.

A költségeket le kellene faragni, az intézmények panaszkodnak, hogy nincs elég személyzet, mégsem hajlandóak egyszerűsíteni a munkájukat, például hogy interneten lehessen intézni az autók forgalomba íratását – fakadt ki a képviselő.

kreszmodositas10

Nem pártolják a vonalkódos leolvasást sem, mert ezzel megszűnnek azok a lehetőségek, amikor illegálisan pénzt szerezhetnek. Abba sem akarnak belemenni, hogy csak jelzett autóból radarozzanak. Az ellenállás óriási, a belügyminisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy neki minél nagyobb hatalma legyen a döntésekben – egészítette ki Bende Sándor.

A KRESZ átfogó módosítása már nagyon időszerű, hiszen hetente érkezik a közlekedésügyi minisztériumhoz néhány módosítási javaslat. Benedek Zakariás elmondta, ő nekifogott, hogy összeszámolja ezeket a javaslatokat, de 460-nál inkább abbahagyta. Az új törvényt úgy akarják előkészíteni, hogy évtizedekig érvényes és használható legyen. Ha minden a tervek szerint halad, már idén nyáron elfogadja a parlament, és jövő év elejétől lép érvénybe.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."