Itthon » Közélet

KRESZ, ami lesz

Valahányszor Benedek képviselő tájékoztat, megérteni véljük, miért van annyi ortodox templomra szükség. Ezt az országot a csoda tartja össze.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Egyed Ufó Zoltán

Ma egész nap itt leskelődnek a pimasz újságírók

Elleptük az inkubátorházat. Rosszabbak vagyunk, mint az...
szh galfi

A várban volt vendég Gálfi és az udvarhelyiek

  Székelyudvarhely volt a meghívottja idén a...
aranycsapat

Fát ültetnek Puskáséknak Udvarhelyen

A legendás Aranycsapat emlékére ültetnek fát az...

Fogjuk össze kezeinket. Fotó: Pál Edit Éva
Fogjuk össze kezeinket. Fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. február 21., 10:38
0 hozzászólás. 

A sofőrvizsgázás körülményeinek könnyítéséről, a taxistörvényről, az udvarhelyszéki fejlesztések haladásáról, az RMDSZ a legutóbbi kormányváltás utáni politikai szerepvállalásáról, valamint saját projektjeiről, törvénykezdeményezéseiről beszélt múlt heti sajtótájékoztatóján Benedek Zakariás képviselő.

A pártmissziót letudva,

először az országos politikai helyzetet vázolta fel a honatya. Elmondta, az RMDSZ-nek nincs más választása, ha 2018-ban nem akar elszigetelődni a parlamentben, mint partneri viszonyban lenni azokkal, akik az érdemi döntéseket hozzák, és ez jelenleg a szociál-demokrata párt.

A többi pártokkal nem sok esély mutatkozik az együttműködésre a következő okok miatt:

A PNL úgy felrázta a magyar kártyát a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében, hogy az Unirea kollégiumot is beáldozná. Băsescu Népi Mozgalom pártja ugyancsak a 8-10 százaléknyi nacionalista szavazó megnyerésével igyekszik mindenáron parlamentben maradni. Az USR pedig bizonyos ügyekben partner, mint például a katolikus líceum esete, másokban pedig, lásd a március 15-e nemzeti ünneppé nyilvánítását és a nyelvhasználati jogok küszöbének 10 százalékra csökkentését, ellenfél – sorolta Benedek Zakariás.

A PSD-vel való együttműködést úgy képzelték el, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben az RMDSZ-szel előre egyeztet a kormánypárt, a szocdemekkel egyetértésben szavaznak, amelyekben nem, azokban az ügyekben az RMDSZ úgy dönt, ahogy jónak látja.

Az állam fogadja örökbe a helyi kultúrát is

Ezután a szívügyeinek tartott projektekről tájékoztatott. Megtudtuk, el szeretnék érni, hogy a nem megyeszékhelyként működő városok esetében, mint például Székelyudvarhely, a kulturális intézmények finanszírozását vállalja át az önkormányzatoktól az állam, így kemény kiadási tételektől mentesülhetne az amúgy is szorult helyzetben levő helyi költségvetés.

Az önkéntestörvényt, a közbeszerzési törvényt módosítanák, utóbbinál sürgős és fontos lenne, hogy a fellebbezések végtelen periódusát lerövidítsék, és ne történhessen olyan, hogy három éve akasszanak egy projektet a fellebbezők, mialatt elvész a megpályázott összeg.

Anyóst az anyósülésre

Bende Sándor gyergyószéki képviselővel közösen megváltoztatnák a KRESZ-t, mégpedig úgy, hogy a sofőrvizsgán azokon a településeken, ahol 20 százalékot meghaladja a nemzeti kisebbség aránya, ott anyanyelvén is vizsgázhasson a kisebbségi, mert a szabályokat nem elég bemagolni, meg is kell érteni.

benedekzakarias09

A másik módosító javaslatuk, hogy ne csak rendőr vizsgáztathasson, hanem akkreditációval rendelkező civil személy is, aki ráadásul nem az anyósülésen, hanem hátul ül. Így kevésbé stresszes lenne a vizsga, és tisztább lenne a vizsga közben okozott kár megtérítésének a felelőssége is, mert jelenleg ez az oktatóra, a sofőriskolára hárul, noha a rendőr ül az anyósülésen, ahonnan esetleg meg lehetett volna akadályozni a bajt – érvelt Benedek.

Az utas übereli a taxist

A taxistörvény módosításáról úgy vélekedett, hogy ő engedélyezné az UBER és hasonszőrű alkalmazásokat azon oknál fogva, hogy az utas szempontjainak kellene érvényesülniük elsősorban, és nem a taxisokéinak vagy az önkormányzatokéinak. Minden piacnak jót tesz a konkurencia – mondja, az más kérdés, hogy az UBER-t is üzleti vállalkozásként kezelné. A licencek megszerzésének körülményeit is szabályozná, a képviselő szerint Románia az egyetlen ország Európában, ahol az OLX-en taxis licencet lehet feketén vásárolni, vagy bizonyos sofőrök napidíjat fizetnek – szintén feketén, ezért az órát sem kapcsolják be - a licenc használatáért.

A képviselő személyes ügyeként kezeli a kézművesek törvényét, hogy az, aki jó valamiben, és minőséget is alkot, megélhessen a munkája nyomán.

Udvarhelyszék: a szentléleket hívhatjuk segítségül

Benedek sikerként könyveli el, – bár tavaly kicsit optimistábban és könnyelműbben nyilatkozott róla –, hogy a szentléleki körforgalom bekerült az országos útügy költségvetésébe. Sajnos a közbeszerzési törvény visszásságai miatt ez még nem jelenti azt, hogy idén meg is valósulhat a balesetveszélyes kereszteződés átalakítása.

benedekzakarias07

Erre akkor van esély, ha sikerül a versenytárgyalást már márciusban úgy meghirdetni, hogy a tervezés és kivitelezés egy kalap alá kerüljön. Ez esetben júliusig engedélyezhetnék, aztán augusztusban kiviteleznék. Halvány remény arra is van, hogy a másik két Hargita megyébe tervezett körforgalom, a keresztúri és a gyergyóalfalusi eltérő is bekerüljön idén a költségvetésbe.

Terelgeti nyáját, fújja furulyáját

Na nem kimondottan Benedek, hanem úgy általában az infrastrukúrafejlesztéssel foglalkozók Romániában. Újságírói kérdésre szóba került ugyanis a székelyudvarhelyi és székelykeresztúri terelőutak kérdése.

Benedek egyetért, hogy szükség lenne rájuk, a kamionok repesztenek mindent és mindenhol, ideje lenne odafigyelni a magántulajdonra. De nagy reményt nem fűz hozzá, hogy a következő pár évben ez megvalósulna Udvarhelyen olyan körülmények között, hogy Marosvásárhely, Szászrégen és Medgyes terelőútjait már 2010-ben át kellett volna adni, és nyolc évvel később a vásárhelyin már dolgoznak, a többin még nem.

Tudomása van arról, hogy a polgármester leadott egy iratcsomót Bukarestben, elindult a terelőút-ügy, de kérdezzük erről inkább Gálfi Árpádot – mondta a képviselő.

Lakossági kérésre megbeszélte az országos vasúttársasággal, hogy ezentúl álljon meg a vonat Betfalván is.

Jön a turisztikai miniszter, de melyik?

A kormánytagok gyors váltakozása miatt kicsit nehéz megszervezni, de tervben van a turisztikai miniszter Hargita megyébe utaztatása is, hogy lehessen támogatásokat lehívni olyan projektekre, mint a homoródfürdői SPA, vagy a parajdi sóbánya fejlesztései, a kirulyi diáktábor, a borszéki romos villák rendbehozatala.

Millió a probléma. Euróban.

Az infrastruktúra kapcsán szóba került a térség számára stratégiai fontosságú marosvásárhelyi reptér kérdése is, ami a kolozsvári, szebeni repülőterek közelsége, a szűk célcsoport miatt nem gazdaságos, valami megoldást kellene keríteni rá. De mit?

benedekzakarias03

Miután tavaly megtudtuk, hogy Romániában a vasút lassúbb, mint a lovasszekér, idén azzal szembesültünk, hogy Románia eurómilliókat veszít a nem megfelelően előkészített közbeszerzési kiírások miatt. A minisztérium szigorítaná az eljárást, de a képviselő szerint irreális ugyanazoktól az emberektől hirtelen minőségi ugrást elvárni, akik a korábbi autópálya-kiírásokat úgy állították össze, hogy a viaduktot és a hidat kifelejtették belőle. „Azért avatkoztunk bele szállításügyi szakbizottságként ebbe, hogy valami látszatja is legyen ezeknek az autópályáknak, gyorsvasutaknak" – mondta Benedek.

A Szeben-Szászváros autópálya szakasz esetét hozta fel lúzerségünk ékes példájaként. Az olasz kivitelező beperelte a minisztériumot, és az ítélet alapján az államnak 83 millió eurót kell fizetnie büntetésképp egy olyan befejezetlen munkálatért, amit minőségi okokból nem vett át. Rengeteg pénzt veszítünk ily módon, kár és vétek! – jelentette ki friss politikusként és építési szakemberként láthatóan rá-rácsodálkozva arra, hogy mindez igazán megtörténhet.

Benedek idén reális esélyt kb. 80 kilométer autópálya átadására lát a Szászsebes–Torda, Marosugra–Aranyosgyéres, Déva–Lugos szakaszokon.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."