Itthon » Közélet

Székelyudvarhelyen helyezik örök nyugalomra Kovács Sándor főesperest

Életének hetvenedik évében, súlyos betegség után hunyt el Erdély egyik legismertebb egyházi méltósága. Temetése pénteken lesz.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Egyed Ufó Zoltán

Újraindították a jelzőlámpát

A Nicolae Bălcescu és Vásártér utcák sarkán levő...
fotó: jegy.hu

Iszkiri a városnapokra

Ezek a pénteki program fő eseményei, ne maradj le...
Cserehatkikep

Kilakoltatások lehetnek a Csereháton

Az új ifjúsági lakásokba pedig a tervezettnél...

KovacsSandor
Fotó: Romkat.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. december 26., 12:01
0 hozzászólás. 

Karácsony első napján, hétfőn este fél tíz előtt néhány perccel egy Kolozsvár-közeli klinikán elhunyt Kovács Sándor kanonok, a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület elöljárója, a kolozsvári Szent Mihály templom plébánosa. Kovács Sándor huszonhárom évig, 1984 és 2007 között volt Székelyudvarhelyi Szent Mikós-hegyi plébánia plábánosa, később kerületi főesperes is lett.

Kovács Sándor Székelykálban született 1948. április 25-én. Középiskoláját Marosvásárhelyen, teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte, ahol 1972. április 9-én Márton Áron püspök szentelte pappá.

Sepsiszentgyörgyön (1972–1976) és Marosvásárhelyen (1976–1979) volt segédlelkész, plébánosi működését Csíkszentgyörgyön kezdte (1979–1984).

Pálfi Géza plébános halála után Kovács Sándor 1984-ben lett plébános Székelyudvarhelyen, ksőbb kerületi főesperes is lett, összesen huszonhárom évig szolgált Székelyudvarhelyen. Ehhez a periódushoz kötődik a Kis Szent Teréz templom és plébánia létrejötte, a szombatfalvi plébánia önállósulása, a változások után a város pezsgő egyházi életének megszervezése.

2007-ben bízták meg a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület és a kolozsvári Szent Mihály plébánia vezetésével. Befejezte a Szent István templomot, előkészítette a főtéri templom felújítását, támogatta az oktatási intézmények életét, óvodát és bölcsődét alapított a jövő nemzedék nevelésére.

A kolozsvári Szent Mihály Plébánia hétfőn este közölte a temetés rendjét is.

Eszerint Kovács Sándort kedden délután 5 órakor felravatalozzák a Szent Mihály-templomban és az esti, 6 órától kezdődő szentmisét lelki üdvéért ajánlják fel.

„Végakarata szerint, a szentmise után elindítjuk koporsóját Székelyudvarhely felé, ahol nyugodni kívánt. Két este virrasztást tartunk szentmisével a Szent Miklós templomban: december 27-én és 28-án, este 6 órai kezdettel" – írja a kolozsvári plébánia közleménye.

A temetés pénteken, december 29-én délelőtt 11 órától kezdődik a Szent Miklós templomban.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."