Itthon » Közélet

Januárban kezdődhetnek a végső elbocsátások a Matricánál

Hétfőn a csíkszeredai törvényszék dönt arról, hogy felszámolják-e az emblematikus udvarhelyi gyárat. Egyelőre még dolgoznak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

matricagyarBalazsFerenc
A Matricagyár fénykorában, a nyolcvanas években. Fotó: Balázs Ferenc / archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. december 12., 12:42
1 hozzászólás. 

Hónapok, sőt évek óta gondok vannak a székelyudvarhelyi Matricagyár működésében, ám a dolgok néhány nap múlva élesbe fordulhatnak. Gergely László volt vezérigazgató, jelenlegi egyik adminisztrátor szerint hétfőn dönt Csíkszeredában a megyei törvényszék arról, hogy elkezdődhet-e a cég felszámolása. Amennyiben igen, akkor a következő hetekben megkezdődhet az alkalmazottak elbocsátása, illetve áthelyezése.

„Jelenleg 120-an dolgoznak a cégnél, egy részüket a megmaradt Matform cégnél próbáljuk foglalkoztatni, de vannak olyan udvarhelyi cégek, amelyek fémmegmunkálással, öntéssel foglalkoznak. Felvettem a kapcsolatot ezekkel a cégvezetőkkel. Nem nyugdíjba vagy munkanélküli segélyre akarjuk küldeni az embereket, hanem azt szeretnénk, hogy más cégekhez kerüljenek, s vannak sikerek is" – mondta kérdésünkre Gergely László.

matricagyar1

A volt igazgató szerint augusztus előtt voltak problémák a fizetésekkel, de állítása szerint a múlt hónapban az előleget a megszokottnál egy nappal hamarabb fizették az alkalmazottaknak, ebben a hónapban pedig 14-én szeretnék kifizetni mindenkinek a múlthavi járandóságát.

A csődeljárással megbízott cég felértékelteti a gyár megmaradt ingóságait és ingatlanjait, a hitelezők azokat árverésre bocsátják és abból fedeznék majd azokat az összegeket, amivel a Matrica Rt. tartozik nekik.

Amennnyiben a törvényszék a felszámolás mellett dönt, elindul egy többlépcsős folyamat: húsz munkanapig még dolgoznak, majd következnek az elbocsátások. Az alkalmazottak előtt három út áll: munkanélküliség, nyugdíj vagy az említett harmadik út, a más cégekhez való átigazolás".

A Matricagyár 1975-ben kezdte meg működését, a nyolcvanas évek végén majdnem négyezer embert foglalkoztatott. Történetéről itt írtunk részletesen. Jelenleg a cég honlapjának nyitóoldalán az embléma alatt is azt írja írja, hogy csődeljárás alatt van. A honlap a részvényesek között fő részvényesként dr. Verestóy Attilát (68.98%), részvényesként Hajdu Zoltán Győzőt (15%), illetve fizikai személyeket (15.83%) jelöl meg.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-12-12 14:53:50
Valaki azt mondta, hogy Verestói nem maffiózó.
Pénzügyi sikereinek sincs semmi köze a politikai áldásos tevékenységéhez.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."