Itthon » Közélet

Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Hosszú ülésnek nézünk elébe, ahol sok víz fog lefolyni. 27 napirendi pont lesz.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

000-bubu-02
Fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. november 29., 08:56
1 hozzászólás. 

11.03 A következő, decemberi ülés vezetőjének megválasztása van hátra. Orbán Balázs javasolja Szarvas Zsuzsannát. „Te leszel az angyal!" – jegyzi meg Ványolós István. December 21-re tervezik a rendes havi ülést, de a polgármester szerint lehet, hogy lesz egy rendkívüli ülés is.

Köszönjük a figyelmet, búcsúzunk.

11.00 Adventi gyertyagyújtások lesznek vasárnaponként a Patkóban, december 3-án fél öttől lesz az első, közös énekléses gyertyagyújtás. Igazi fenyőből lesz a nagyméretű koszorú.   

10.59 A korcsolyapálya kérdése egy másik téma, esténként és éjszakába nyúlóan is ott volt – még olyan is volt, hogy fél háromkor volt a jégpályán. A lényeg az, hogy ha az idő ilyen marad, akkor holnap 10 órakor megnyitják a jégpályát, 11 centiméteres jég lesz. Új palánk lesz, a pálya ki van festve, így a hosszú hétvégén már lehet korcsolyázni a jégpályán.

10.58 Most a polgármester kap szót, Törökbálinttól egy hibabejelentési és térinformatikai applikációt kapott a város. Munkatársak, szakemberek voltak Törökbálinton, reméli, hogy hamarosan elindul a program a városlakók érdekében. Komáromban is volt Gálfi, a távfűtés, a sport és az oktatás témakörében tárgyalt – kapcsolatépítés céljából járt ott. Azt az ígéretet tette tavaly Gálfi, hogy két év alatt meglátogatja a testvérvárosokat, ez sikerült már – tizenöt testvérvárosunk van.

Egy másik infó a polgármestertől, ami még nincs „lepapirozva": levelet írt Budapest főpolgármesterének, olyan díszkivilágítást kérve, ami hasznunkra lehetne. Tegnap este hívták, kapunk 3 darab nagy csillagot, 27 darab csillagdíszt, 300 fűzért és 100 darab jégcsap-függönyt. A csillagnál nevetés van a teremben. Ezeket adományként kapjuk meg, nem ígéri, hogy vasárnapra kész lesz, de a következő hetekben felkerülnek.

10.51 Berde Zoltán bejelenti, hogy a mai nap Arros Orsolya, Szabó Gyula és ő lemondanak az Urbana Rt. vezetőtanácsában elfoglalt tagságukról. Erre semmi reakció nincs. Sinkának két észrevétele van, egy szejkei kitört tábla, illetve az oktatási szakbizottság összehívása. Lőrincz Edit elmondja, hogy nehéz összehívni a bizottságot. A beiskolázási tervek még nincsenek lejelentve, de december elején mindenképpen beszélni kell.

10.49 Biró Edit kap szót. A városi buszra panaszkodik, a sofőr ma délelőtt egy túltömött buszon rácsukta az ajtót, mert nem ért oda idejében belülről. A képviselő asszony szerint a sofőrök viselkedése nem megfelelő. Kicsi a busz, sokan utaznak, a vállalattal meg kéne értetni, hogy a sofőrök viselkedjenek türelmesen. A műszaki igazgató mondja, hogy többször figyelmeztették a céget emiatt. Gyenge az állomány, begyűrűzött az a helyzet ide is, hogy nincs elég embere a cégnek.

10.44 Jönnek a különfélék, most nem lesz sok. Mike Levente a városszéli szemetes árkokra hívja fel a figyelmet: állattetemek, építkezési törmelék van a Szászok tábora és a csalóka között. A zónában az ottlakók fejlesztettek, volt aszfaltozás, a lakók készítették az árkokat. Ez a város területéhez kell kerüljön, fejleszteni kell, mert nincs például közvilágítás. Mike szerint romlik a városkép, mert az építkező szakemberek tévednek. A műszaki igazgató, Fülöp-Székely István válaszol, a helyi rendőrség bünteti a szemetelést mostanában, de így is szemetelnek, minden igyekezet ellenére.

10.40 Veress Emőd Ügyvédi Irodája fogja képviselni a várost az RDE Hargita kft. elleni perben. Péter Balázs ismerteti a helyzetet, a cég szerint tartozik a város, ha nem fizet, bepereli – arról döntenek, hogy Veress Emőd irodája fogja védeni a perben az önkormányzatot.

00-lilike-01

Peres ügy a következő is, egy 2014-es ügy, a Transgaz szerint nem volt törvényes egy építkezési ügy, a város szerint igen. Orbán Árpád pontosít, mert nem normális az ügy, hogy egy felépített házat kellene lebontani egy gázcső miatt. Az az álláspont, hogy a cég vigye odébb a csövet, mert az építkezési engedély rendben volt – a Szászok táborában van az épület, tudjuk meg az alpolgármestertől.

Az utolsó napirendi ponthoz érkeztünk. A város közoktatási intézményeinek igazgatótanácsába történő kinevezésekről szól a határozat, ezentúl egy-egy képviselő lesz az igazgatótanácsokban az eddigi kettő helyett.

10.32 A helyi rendőrség három új állást szeretne meghirdetni, a jogi tanácsadójuk terjeszti elő, elfogadják. A faanyag visszatérő határozat, múlt tanácsülésen elfogadték az értékeket, de központilag módosították, így megint változtatnak. A következő (Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában található erdőalapból 2018-ra kitermelésre megállapított faanyagmennyiség rendeltetésének jóváhagyásáról) is fával kapcsolatos, fel vannak sorolva a vágterek. Közel ezer köbméteres tartalékot hoznának létre, illetve hatezer köbméter fát elárvereznének. Megtehetik. 

00-lilike-02

10.30 Lesz egy lakáscsere, Szígyártó Éva-Ildikó és Kovács Győző lakást cserélnek a Csereháton. Cserélhetnek, megengedik. Újabb lakás-ügy, a Tábor utca 3A és 3B szám alatt található, nyugdíjasoknak szánt, egy szobából és mellékhelyiségből álló szociális lakások elosztási feltételeiről és elosztási módjának megállapításáról döntenek. Van üresedés is a Csereháton, Sándor Melinda következik az igénylési listán, ő költözhet be. Megyünk tovább a lakás-vonalon: van egy olyan törvény, hogy a besorolt rokkantak nem kell lakbért fizessenek – ezt is mindenki támogatja. További lakásügy: a Tábor utcai, a nyugdíjasok által igazgatott tömbház egyik lakását a Bányai János Műszaki Szakközépiskolának adják át egy évre, szolgálati lakás lesz belőle.

10.25 Épül egy tér, ennek a nevéről kell dönteni: a Csereháton lesz egy Mária-tér elnevezésű rész, ezt is elfogadják.

Megszűnt a Bálint Trans szerződése a várossal a közszállítást illetően, de benne van még a 90 napban. A szolgáltatás maradna egyelőre. Sinka ülésvezető szerint a közszállítás minőségét lennebb hagyjuk. Nem adnak jegyet a sofőrök, a városba beérkező buszok elviszik az utasokat. Fontoljuk meg, hogy a város szervezze meg a közszállítást, lesznek ilyen jellegű pályázatok. Egyelőre megszavazzák, marad a régiben.

00-lilike-03

10.22 Átmegy egy következő határozat a 2018-as jogdíjak megállapításáról, illetve a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város tulajdonát képező köz- és magánterületek éves minimális engedményezési jogdíjának jóváhagyásáról. Formai dologról döntenek a következőben, ami a DN13A- DJ134B utak találkozásánál, az oroszhegyi elágazásnál található 5-ös számú szivattyúállomás elektromos energiával történő ellátása elnevezésű beruházás jogalanyának cseréjére vonatkozik. Egy nevet kell kicserélni, megteszik.

00-lilike-04

10.17 Péter Balázs szerint meg kéne szavazni így. Sinka szavaztat. Hatan szavaznak igennel, a többiek tartózkodnak, többek között Mike és Orbán Árpád alpolgármester is. Ez nem ment át, egyszer tisztázni kell a telekkönyvet.

10.15 Adminisztratív téma a következő, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város (helyi közigazgatási egységként) saját költségnormájának megállapításáról fogadnak el határozatot. A 11. pontnál tartunk, az említett jegyző nyugdíjba ment, a neve a jelenlegi jegyzőére (Balázs Kinga) cserélődik.

00-hiszti-02

A múzeum épületében elvégzett beruházások köztulajdonba vételéről döntenek. A telekkönyvön viszont módosítás történt, ha nem az aktuális adatokkal fogadják el, akkor belekötnek a dologba. A múzeum három telekkönyvön volt, ezt egyesíteni fogják, de a határozathoz ennek nincsen köze. Mikét nem győzi meg. „A következőkben ne forduljon elő" – mondja a képviselő. A módosítás folyamatban van, a közjegyzőnél van – Mike szerint beleköthet a prefektúra.

00-kuku-05

10.07 Rátérünk a következő napirendi pontra. Az Aqua Nova korszaka ezzennel megszűnik Székelyudvarhelyen, az ügyről még sokat fogunk hallani. Székelyudvarhely kulturális, ifjúsági és gyerekprogramjainak, valamint a jótékonysági, sport, tudományos, ünnepi és rekreációs programjainak kezdeményezésére, jóváhagyására és lebonyolítására vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról fogadnak el határozatot, mindenki támogatja. Ide kapcsolódik a következő is, december 1. és 31. között szervezett társadalmi-kulturális-nevelő program jóváhagyása van terítéken, ennek a költségvetésének elfogadásáról. Adventi gyertyagyújtás, Mikulás-napi ünnepség, vásár, szilveszteri tűzijáték és koncert is lesz. Átmegy.

00-hiszti-03

10.02 Név szerinti szavazás jön, a jegyzőnő olvassa a neveket – mindenki igennel szavaz, kivéve Ketesdy Imrét, aki nincs jelen, nem jött vissza a terembe. Orbán Árpád alpolgármester kapott szót, az Aqua Nova szerinte jó vízellátást biztosított, a 2006-os katasztrofális állapotból hozta ki a dolgot. Ám most az a pillanat van, amikor forrásbevonásra van lehetőség, a Harviz Rt-vel társul a város. Ha nem sikerül, akkor jelentős gondok lesznek.

Ezt az utat választotta Udvarhely, a vidékkel együtt szeretne élni és létezni. Nagyon sok mérlegelése volt az ügynek, minisztériummal, hatóságokkal – ezek mind megfelelő hangvételű tárgyalások voltak.

00-cic-02

Derzsi László ezzel teljesen egyetért az alpolgármesterrel, de szerinte az RMDSZ-frakció is igyekezett együttműködni. Most el fog kezdődni egy nagy munka, a döntés megszületett, a részletek letárgyalása ezután fog következni.

Ketesdy most tér vissza a terembe.

9.52 Több mint tíz perc telt el a szünetből, elhúzódik a történet. "Az idő fogalmával nincsenek tisztában" - viccelődik Ványolós. Ebben a pillanatban belépnek a tanácsosok a terembe. Ennyit az időről. 

00-kuku-01

9.45 Ványolós szórakoztat, szerinte Bodnár jegyző kellett volna küldjön "kisüstit", kárpótlásul azért, mert "évtizedeken keresztül hallgattuk a hülyeségeit". Mondom, hogy jókedv van ma, de egy kis vihar előtti csend is van a levegőben. 

9.44 Felfedezzük Gálfi Árpád ma reggel elindult blogját, azt olvasgatjuk. Az első poszt itt van. 

9.41 A koalíciósok a folyosón, az RMDSZ-.esek a teremben tárgyalnak halkan. A levél tartalmát még nem hozták nyilvánosságra.  

9.40 Jön a vízválasztó kérdés, a határozat a víz- és szennyvíz közszolgáltatásai ügyviteli módjának megállapításáról. Volt egy szakértői vizsgálat, amit ismernek a tanácsosok. A tegnapi szakbizottsági ülésen itt volt a csíkszeredai polgármester, akitől lehetett kérdezni ebben a témában, amit részletesen nem ismertetnek most. Péter Balázs névreszóló szavazást kér, a szakbizottságok pozitívan értékelték. Mike Levente tíz perc szünetet kér, mert kaptak egy levelet reggel fél kilenckor az Aqua Novától, s a felelősségteljes döntéshez ezt át kell beszélni.

000-bubu-03

9.35 Felszámolják az Udvarhelyi Média kft.-t, ez indul el most, ez a cég működtette az Udvarhely napilapot. Benedek Árpád Csaba szerint a 2016-os mérleget ez az önkormányzat nem fogadta el – ha korábban hibáztunk, most ne kövessük el. Hajdó Csaba szerint a szakbizottsági ülésen megtették a lépéseket azért, hogy a mérleget elfogadják. 22-es csapdája helyzet, Hajdó azt javasolja, hogy hagyjanak még egy hónapot erre. Benedek egyetért. A cég nem terjesztette elő a mérleget, mert a céget és az ügyvezetőt nem tudták elérni.

000-bubu-04

A polgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi önkormányzati ciklusban az akkori ügyvezető azt tanácsolta, hogy az adatokat a közpénzügyi igazgatóság honlapján keresse. Megy a vita egy nem működő cégről, a lap majd két éve nem létezik. Hajdó egy kicsit felhúzza magát, most azt szeretné, hogy ezen az ülésen döntsenek. A koalíciósok igennel szavaznak, az RMDSZ tartózkodik, de nem megy át, mert ehhez kétharmados többség kell.

9.27 Kiigazítják a költségvetést, az adó és ÁFA-visszaosztásból származó összegeket helyezik el, a beruházási listát is módosítják. Kérdés, hozzáfűznivaló nincs, az RMDSZ tartózkodása mellett ezt is elfogadják.

00-cic-04

9.24 A 2018-as helyi adókról és illetékek nem módosulnak számottevően. A multifunkcionális terem bérlése 30 lejről 10 lejre csökken, még néhány ilyen kisebb módosítás van. A határozattervezetet úgy fogadják el, hogy a Koalíciósok igennel szavaznak, az RMDSZ egyhangúan tartózkodik. Jön az említett adomány elfogadása, nyilván ez is simán megy, négy napirendi ponton már túl vagyunk.

00-cic-05

9.20 Módosítani kell egy támogatási szerződést, a Mihail Kogălniceanu u. 4A, 4B szám alatti tömbházak hőszigetelési beruházásának kivitelezése céljából. Gyorsan megszavazzák ezt is, 19 igennel megy át a módosítás.

9.19 Az első napirendi pontot tárgyalják, az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének megépítésáről van szó, pontosítnai kell, hogy mennyi az összeg, amit a tervezésre költött a város – a szakbizottságok pozitívan véleményezték, nagyon gyorsan átmegy, lehet az úton levő munkatárs után üzenni.

00-cic-01

9.17 Adományt kap a város az Elan Fruit cég részéről gyerekek mikulás-csomagjára, ezenkívül az Udvarhelyi Média ügye is terítéken lesz. Azt is megemlíti a polgármester, hogy negyedik nekifutásra, 14 hónap után végre sikerült előrelépni a hivatali számítógépek közbeszerzésénél. Két peres ügyben kell ügyvédi megbízást megszavazni, ugyanakkor közigazgatási osztály is létesült a városházán – teszi hozzá Gálfi. A víz- és szennyvíz szintén nagyon fontos dolog lesz a mai ülésen. Ezt alaposan körbejárták, az a kérése, hogy névreszóló legyen a szavazás ebben az ügyben.

00-cic-06

9.08 Tegnap hosszas szakbizottsági ülés volt – mondja Sinka Arnold. Minden tanácsos itt van, megérkezik a polgármester is. Az utolsó napirendi pontot megcserélik a hetessel, a víz és szennyvíz problémáját hetedik témaként fogják tárgyalni.

000-bubu-04

Gálfi Árpád veszi át a szót, sok fontos és sürgős kérdést terjesztett elő, ezek közül elsőként az Orbán Balázs általános iskola tornatermét említi – a hivatal munkatársa már Bukarest felé tart, ahogy meg lesz a határozat, utána küldik. A helyi adókat és illetékeket is említi – a jövő évi adók az idei szintjén maradnak, nem emelnek az adókon, annak ellenére, hogy kiesik a bevétel egy része.

9.02 Jó régi szokás szerint Ványolós István tanácsos úr viccelődik az ülés előtt – amióta Bodnár László nyugdíjba ment, a képviselő úr lett az elsőszámú szórakoztató az ülések előtt. Ez a második tanácsülés Bodnár nélkül, s az az igazság, hogy egy picit hiányzik az eredeti humorsziporkáival. Szerencsére jókedv, vidámság van a teremben, most érkeznek a tanácsosok, a mai ülést Sinka Arnold fogja vezetni.

000-bubu-01

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből, ahol a novemberi tanácsülés kezdődik el hamarosan. Megérzésünk szerint hosszú lesz az ülés, amennyiben nem vonnak vissza napirendi pontokat, illetve ha mindent nem beszéltek meg előre a szakbizottsági ülésen.

ok-IMG 1372

Többek között napirendre kerül a sokat vitatott víz- és szennyvízhálózat kérdése, de szó lesz a szemétszállító cégről és a Transgaz kontra Székelyudvarhely perről is.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2017-11-29 22:49:57
Ketesdi
Ketesdi akar valamit tevékenykedni mint “tanácsos” , akár konstruktiv javaslattal jönni, vagy továbbra is egy bábu marad és lötyög a laptopján, és a folyosón ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."