Itthon » Közélet

Betonból lesz a vasszékely

Orvos, civil, sportoló, fotós és kutató: öt olyan fiatal székelyudvarhelyit díjaztak, akik saját területükön kiemelkedőt alkotnak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

fotók: Pál Edit Éva, Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal
fotók: Pál Edit Éva, Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. október 24., 08:13
0 hozzászólás. 

Lassan elfogytak a díjátadó zenei aláfestéséért felelős Székelyföldi Filharmónia kottájából a lapok, mire elkezdődött a 2017-es Vasszékely-díjak átadója a városháza Szent István termében.

A Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese

Az esős időben felgyorsultak az 56-os forradalomra emlékezés eseményei, így a vonósnégyes játékának ritmusára száradhatott a Szent István teremben a közönség.

A betegek elringatója

Elsőként dr. Sav Hajnalt, a városi kórház altató és intenzív osztályának nemrég kinevezett osztályvezető főorvosát díjazták. A mosolygós, műtős sokak kedvence, hallhattuk a felvezetőben.

dr. Sav Hajnal

Dr. Andrészek Csaba laudációjában fiatal és törékeny teremtésként írta le a doktornőt, aki mindezen tulajdonságai ellenére „férfimunkát végez". Az orvosi hivatás legnehezebb ágát műveli, amivel nem mellékesen a világ bármely táján tudna érvényesülni, euróezreket keresve, de Sav Hajnal inkább a szülőföldjét választotta.

A legcivilebb civil

Csáki Rozáliáról, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatójáról Lukácsi Katalin, az alapítvány elnöke mondott dicsérő beszédet. Elmondta, mekkora büszkeséggel töltötte el, amikor egy bukaresti konferencián a romániai civil élet képviselői tisztelettel és elismeréssel fordultak felé, miután megtudták, hogy az SZKA-t képviseli.

Székelyudvarhelyt nem csak a miccsről ismerik Romániában, hanem közösségi alapítványa miatt elismerik, és ez a szervezet igazgatójának, valamint munkatársainak köszönhető. Az SZKA-nak óriási szerepe volt a magyarországi közösségi alapítványok elindításában – hangsúlyozta Lukácsi.

A Vasszékely plakett

Az ünnepelt fél méterrel lennébb igazította a mikrofont, és elmesélte, ugyanúgy érzi magát, mint pici lányként, – akkor sem volt nagynövésű –,  amikor a székelykeresztúri templomban énekelt, és „angyal szállt el" a közönségben. Akkor a magas falakról szállt a közönségre, a hallgatóságról pedig vissza rá a saját tiszta gyermekhangja, most a Szent István terem ünnepélyes, magas falai közt érzi ugyanezt az áhítatot.

Megörökíti a várost

Balázs Attila hosszú éveken át volt a város krónikása fotósként, emellett sajátos eszközökkel védi Székelyudvarhely építészeti örökségét. A képzőművészeti egyetemet végzett Balázs itthon teremtett megélhetést, emellett arra is futja erejéből, idejéből, hogy a közösségért tegyen.

Vasszékely-díj 2017 fotó: Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

A díjazottak balról jobbra: Balázs Attila, dr. Sav Hajnal, Csáki Rozália, Gálfi Árpád polgármester, dr. Sófalvi András és Ilyés Sándor Lóránt. fotó: Lőrincz Csaba, polgármesteri hivatal

A Tomcsa Sándor Színház önkéntes fényképésze, a régi épületek megmentője, aki példamutatóan újította fel felmenői falusi portáját is. A lokálpatrióta fotóst Orbán Balázs városi tanácsos, a díjazott barátja, volt iskolatársa méltatta.

Aki megkergette Székelyudvarhelyt

Ilyés Sándor Lóránt, a Feel Good Egyesület elnöke még laudátorát, Nagy György UKKSZ-elnököt is futásra „kényszerítette". Nem futott el itthonról, bár tehette volna, mindig mozgásra készteti önmagát és a várost – mondta róla a vállalkozó.

Ilyés Sándor Lórántnak Gálfi Árpád adja át a Vasszékely-díjat

A 34 éves Ilyés Lóránt előbb triatlon versenyeken ért el sikereket, majd aszfalton is kipróbálta magát. A terepfutó versenyek hazai megjelenése után maga is sokat tett az elterjedésükért: csapatával számos díjat elhoznak, illetve létrehozták a Hargita Trail Running nevű terepfutó maratont.

Betonszékely a középkorban

Dr. Sófalvi András régész-történészről, a Haáz Rezső Múzeum munkatársáról laudációt főnöke, Miklós Zoltán mondott. Megtudtuk, Sófalvi András írja és újraírja saját és a régió történelmét. Mérnöknek készült Brassóban, történész lett Magyarországon, néhány éve régészként dolgozik Székelyföldön. Olyan nagy elődök eredményeit cáfolja meg, mint Orbán Balázs, és ő bizonyította be, szakmai sértődések árán is, hogy a Jézus-kápolna építése nem tehető az Árpád-korra. Fényes magyarországi pálya várt volna rá, nevéhez fűződik például az első langobard település nyomainak megtalálása Balatonlellén, de ő hazajött közössége tudását gyarapítani.

Sófalvi András régész, történész

Kutatásai azt mutatják, hogy Udvarhelyszék szinte minden településén volt középkori templom, és tízből nyolcnak Árpád-kori előzményei vannak. A szakrális objektumok kutatása mellett a kadicsfalvi réten mutatta ki gót település nyomait, székelyföldi középkori várakat kutatott, résztvevője nemzetközi kutatásoknak is – emelte ki Miklós.

Magyarországon barátai betonszékelynek nevezték, ezt most át kell értékelnie vasszékellyé, ami számára a kitartást, a megmaradást és a kemény munkát jelenti – köszönte meg Sófalvi a díjat.

Ezután Gálfi Árpád polgármester mondott beszédet a közösségért kifejtett munka értékéről, értékelésének fontosságáról. Volt benne közös felelősség, megtartás, hősiesség, remény, hit, szakmai elismerés és a díj kötelez.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."