Itthon » Közélet

Medveügy: a vadászok keze meg van kötve

A vadászegyesület igazgatója szerint már elhagyta a várost a mackó, de nem árt óvatosnak lenni. Kiabálj, telefonálj!

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
varoshaza

Te is beleszólhatsz abba, hogy mi történjen Székelyudvarhellyel!

Jövő keddig talán fel is tudsz készülni, és...
jatszoter3

Rá sem ismersz a teljesen megújult játszótérre egy hónap múlva!

Megújulnak az udvarhelyi játszóterek, a...
medveKemenyfalva

Keményfalva központját is meglátogatta egy medve

Térfigyelő kamera rögzítette, amint az állat...

A medve a Grében kávézó előtt szaladt | képernyőfotó
A medve a Grében kávézó előtt szaladt | képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. szeptember 25., 12:20
0 hozzászólás. 

Éles fegyverrel nem lehet a medvét a városban meglőni – jelentette ki határozattan kérdésünkre a Nagyküküllő Horgász Vadász Egyesület igazgatója, Mărmureanu-Biró Leonard, amikor azt kérdeztük, hogy ha medve jár a városban, mit tudnak tenni az egyesület vadászai, vadőrei. Az igazgató részletesen elmagyarázta, hogy esetleg mit lehetne tenni, mit enged meg a törvény, illetve mit kell tenni, ha hasonló eset még előfordul.

Komolyan kell venni

Az ilyen helyzet sürgősségi esetnek számít, a 112-őt kell hívni. „Nem volt egy kifejlett példány, de jó közepes volt" – mondta az igazgató a képek alapján, hozzátéve, hogy a vadállattal lakott területen „nem lehet játszani".

Mărmureanu szerint a lakott területen, a városban a medvét csak bizonyos körülmények között szabad meglőni – a törvény azt írja elő, hogy altatólövedékkel kell elkábítani, majd elszállítani. Ám a gond ott van, hogy erre az illetékes minisztérium engedélyt kell, hogy adjon. „Kérdem én, vasárnap reggel fél hatkor erre ki adott volna engedélyt?" – tette fel a kérdést az igazgató.

„A vadászfegyverek nagyon erősek, nem tudná senki garantálni, hogy ha rálövünk a medvére, akkor az a lövedék merre fog menni. Városban ilyent nem tudunk csinálni" – írta le a helyzetet az igazgató, aki elmondta, hogy még idén februárban volt egy megbeszélése a megyei önkormányzatnál az ottani hatóságokkal, rendőrséggel, csendőrséggel, s akkor elkészült egy olyan protokollum, ami leírja, hogy ilyen helyzetben hogyan kellene cselekedni. Például a csendőrségnek és a rendőrségnek kellene leállítania a gépjármű-forgalmat és megakadályoznia az embereket abban, hogy közel menjenek a medvéhez. Ugyanakkor megyei szinten négy darab altatólövedékes fegyverre is szükség lenne, amivel szükség esetén meg lehet lőni a betévedt állatot. Egy fegyver körülbelül 15 ezer lejbe kerülne, a négy régió (Udvarhely, Csík, Gyergyó, Maroshévíz) mindegyikébe kellene egy.

Tavaly Nagyszebenben egy hasonló eset volt, fényes nappal órákig rohangált egy medve a városban, háztetőkre is felment, aztán egy gyár udvarán lelőtték a rendőrök.

Az eset nagy port vert fel akkor. Egy évvel azelőtt egy másik példányt sikerült altatólövedékkel elkábítani, majd elszállítani.

„Mi nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy egy közepes medve csak úgy bejön a városba. Jelenleg a törvény annyit engedne meg, hogy puszta kézzel valaki megfogja. Ki fogja meg? A szó szoros értelmében meg van kötve a kezünk. Oda kellene menni, és megfogni a medvét. Egy medvebocs is annyira erős, hogy letépi a ruhát rólad" – összegzett Mărmureanu.

Ordítani és biztonságos helyre menni

Amennyiben valaki hasonló helyzetben találja magát, mint a vasárnap a vadállatot látó udvarhelyiek, Mărmureanu szerint a legelső dolog, hogy biztonságos helyre megyünk vagy menekülünk – a városba betévedő medve minden bizonnyal pánikhelyzetben van, menekül, nagyon veszélyes lehet ilyenkor. Megközelíteni egyáltalán nem ajánlott, sőt. Csapjunk zajt, ordítsunk, amitől megriad és elmenekül. Ahogy lehet, hívni kell a 112-es sürgősségi telefonszámot, értesíteni a hatóságokat.

A Szentimrén jöhetett be, a kórháznál mehetett ki

A vasárnap hajnali medvelátogatás útvonalát a nyomok alapján nagyvonalakban rekonstruálni lehet. Az állat a Szentimre utca irányából jöhetett be a város területére, a Tompa László utcán ment lefele, majd a Varga patakba ugrott. A kórház területéről ezután telefonáltak 112-es számra – az utolsó nyomokat ott látták. Hogy onnan hol távozott a városból, egyelőre nem tudni.

A helyi rendőrség egyetlen kameráján látszik a medve, a Palló Imre művészeti szakközépiskola előtt eljött, átkelt a hídon, és onnantól már a Grében kávézó felvételein tűnik fel, a taxisok videóján pedig a beleugrik a Varga-patak sáncába. Más felvétele a rendőrségnek nincs a medvéről – közölte portálunkkal László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.

Mărmureanu szerint biztosra vehető az, hogy a medve ezt követően kimenekült a lakott területről – olyan hely ugyanis nincs a városban, ahol ennyi ideig elbújhatna. Minden bizonnyal igyekezett a legrövidebb úton elmenni a városból. „Lehetetlen, hogy itt maradt volna bent, eddig valaki biztosan látta volna már" – mondta az igazgató.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."