Itthon » Közélet

Vadkároknak áll a székely zászló

Benedek Zakariás képviselő elmesélte, hogy mivel töltik honatyáink és honanyáink napjaikat idén ősszel a parlamentben.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Lőrincz Csaba

Nagy felújítások jöhetnek a központban

Hét perc alatt 4 napirendi pontot daráltak le hétfő...
fotó: Városháza/Lőrincz Caba

Újrarendezik Betlenfalvát, augusztus helyett szeptemberben lesz a találkozó

A Kútmocsár nevű övezetnek 270 tulajdonosa van, őket...
bolcso2

Megy a bölcső vándorútra

Egyik helyről a másikra. Faragott bölcsőt...

Benedek Zakariás fotók: Pál Edit Éva
Benedek Zakariás fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. szeptember 20., 08:13
0 hozzászólás. 

Az udvarhelyi színekben parlamentbe jutott, szórványért is felelős honatya pénteken foglalta össze a sajtónak, hogy mit is tervez megvalósítani az RMDSZ az őszi parlamenti ülésszakban. Egyéb érdekességeket is megtudtunk a frissen elnöki tisztségbe jutott Benedek Zakariástól. Őszintén szólva megviselt a dolog, de most már kicsit kezdünk kijönni a letargiából. Ha már a pénzünkből nem lehet.

Lássuk, mit kérhetünk számon politikusainkon:

1. Az anyanyelvhasználati jog kiterjesztése a 215-ös közigazgatási törvény módosításával azokra a településekre, ahol a kisebbségek aránya nem éri el a 20 százalékot, de meghaladja a 10-et. Egyes román politikusok már kiakadtak és 400 település elmagyarosítását vizionálják. A képviselő szerint jóval kevesebb ez a szám, a szórvány megyékben 11 települést érintene, Szeben megyében Medgyes és Vízakna lakossága jutna magyarul szóhoz a hivatalokban, rajtuk kívül Beszterce-Naszód 4 és Fehér megye 5 helységének magyarjai örülhetnének. A képviselő úgy tudja, hogy a tömbmagyar megyékben nincs olyan település, ahol a magyarok aránya kevesebb lenne 20 százaléknál. Rossz hírünk van, színromán falvaink is vannak. Fülpe falu például pont a 10 százalékos kategóriába esne.

2. Folytatják a szimbólumok használati jogáért vívott csatát. Benedek Zakariás szerint az aranyoslónai katonai repülőtér logójában szerepel az Erdély címerében is látható 7 vár, a szászok jelképe, mégsem gondolja senki, hogy az ott dolgozó katonák rossz románok lennének. A nap és a hold azonban valamiért zavarja a román politikusokat. A magyarellenes retorika arra jó, hogy elfedje a tényeket, miszerint csehül állunk (ezt a csehül áll kifejezést nem kellene lassan átlényegíteni pl. arra, hogy romániaiul áll? – szerk. megj.) azokban a dolgokban, amelyeket az államnak kellene biztosítania. Például azt, hogy nincsenek autópályák, haldoklik a Tarom repülőtársaság, nagybeteg a vasúti teher- és közszállítás is.

3. Önkéntes tűzoltók és polgárőrök munkájának törvénybe foglalt elismerése. Veszélyes munkát végeznek, amennyiben baleset történik, az akár a kenyérkereső állásukba is kerülhet, ezért az önkéntes munkavégzés közben történt balesetet munkabalesetként szeretnék elismertetni. Emellett az önkéntes évek is beleszámítanának a nyugdíjba.

4. Fiatal orvosok szakmai fejlődésének megkönnyítése. A jelenlegi rendszer szerint húsz évbe is beletelhet, amíg egy orvos – jókora képzavarral élve – a húsos fazék mellé kerülhet. Vagyis olyan eseteket kap, amelyek által a karrierjében előreléphet. Az idős orvosok addig nem engedik őket haladni, és sokan a külföldi pályát választják.

5. Székelyföld szívfájdalma: a vadkárok megtérítési eljárásának megkönnyítése. Jelen pillanatban sokan nem is jelentik inkább be a kárt, akkora procedúrával jár.

6. A közbeszerzési törvény módosítása. Annyira átláthatóvá próbálják tenni a rendszert, és megakadályozni a korrupciót, hogy azzal akadályozzák a haladást. A közbeszerzések során a pályázók sorozatos fellebbezése miatt nem haladnak a munkálatok.

Kirepül a pénzünk az ablakon

És most következik az a rész, amitől letargiába estünk, szörnyülködtünk. Benedek Zakariás ugyanis a szállítási infrastruktúra fejlesztéséért felelős bizottság elnöke lett, miután az előző elnököt miniszterré léptették elő. A közúti köz- és teherszállítás, a vasúti, a repülővel való szállítás és a repülőterek problémáinak megoldása vár erre a csoportra.

benedekzakarias

Nagy kihívásnak tűnik az új munka, a román repülőtársaság, a Tarom helyzete ugyanis totális csőd. Egymást váltották a sorra kiröpített a vezetők, akiknek feladatuk lett volna a cég anyagi helyzetét egyensúlyba hozni.

Ehhez képest egy Tarom-alkalmazott minden egyes betegszabadságként kivett napján kap 100 dollárt – mesélte a képviselő, hogy milyen tarthatatlan anyagi állapotok uralkodnak a vállalkozás háza táján. A legjobb lenne engedni csődbe menni, csak azt meg nem akarják hagyni.

Kispályások vagyunk

Aztán az autópályák helyzete került szóba, az egyre több autó, és a balesetek száma. Az emberi élet értéke pénzben kifejezve 648 ezer eurónak felel meg. Romániában évente egymillió lakosból 95 autóbalesetben veszti életét, aminek egyik oka a nemlétező autópályarendszer. Ehhez képest az uniós átlag 50, az északi országoké pedig ennél is kevesebb.

Egy kilométer autópálya ára durván 7 millió euró. Egy év alatt 8 km autópályányi pénzt veszítünk el amiatt, hogy gyakorlatilag nincs autópálya Romániában. Még Bulgáriában is kétszer annyi az autópálya/lakosság aránya, mint Romániában. Körülbelül 3000 kilométerre lenne szükség, ehhez képest idén 70 km-t adnak át Torda és Szászsebes között.

A tervezés hiánya miatt olyan fejetlenségek történnek, amivel bekerültünk a világsajtóba: befejezték az autópálya egy szakaszát, de használhatatlan, mivel kifelejtettek belőle egy viaduktot, vagyis egy hidat. Azt külön kellett volna közbeszerzésen meghirdetni és lebonyolítani, de sajnos senkinek sem jutott eszébe az autópálya építésével párhuzamosan megoldani ezt az ügyet. Ezért egy évig még használhatatlan az a szakasz.

Szekérrel gyorsabb, mint vonattal

Végül a vasútra terelődött a szó. A teherszállító vagonok átlagsebessége 17 km/óra körül van, ehhez képest egy szekér átlagsebessége 21 km/óra – mondta Benedek képviselő. Hozzátette, az előző átgondolatlanság mintájára most vásárol az állam, a folyton anyagi pácban levő CFR helyett a minisztérium finanszírozza, egy csomó új szerelvényt.

Arra azonban nem gondol senki, hogy ezeket a vonatokat rendszeres időközönként ellenőriztetni kell, viszont az erre alkalmas állomások mérete nem megfelelő, átalakítást igényel. Újból rajtunk nevethet a világ, amikor néhány év múlva ezek az okos mozdonyok el fognak kezdeni sípolni meg villogni, és egy tapodtat sem sikatakáznak tovább.

Körforgás a közutakon

A szentléleki körforgalom építésének ügyéről is beszámolt újságírói kérdésre a képviselő. Jelenleg megtörtént a topográfiai felmérés, készül a terv.

benedekzakarias2

– A megyei tanács korábban elvállalta, hogy megfinanszírozza, de nem teheti meg, mivel nem tartozik az ügykezelésébe. Most közbenjárok, hogy az országos útügy finanszírozza meg, két hét múlva Brassóban lesz tárgyalásom az ügyben – mondta a képviselő. Addig is, a topográfiai felmérések elkészülte után, műanyag elemekből össze lehet rakni egy ideiglenes körforgalmat. Csíkban két körforgalom elkészüléséhez szükséges műanyag elem áll rendelkezésre – tájékoztatott Benedek.

Sínen leszünk

Hamarosan felújítják – országos, uniós finanszírozású program keretében – a csíkszeredai állomást, megemelik a peront, és az udvarhelyi vonatállomás kimeszelése, ajtó-ablakcseréje is megtörténik, az a CFR pénzéből.

A székelykeresztúr mellett levő, 137-es és a 13C megyei út találkozásánál levő útkereszteződésbe is szükség lenne körforgalomra, illetve a décsfalvi híd kapcsán megtudtuk, hogy 100 ezer euró alatti érték esetén gyorsított eljárást lehet kezdeményezni. A kormánytól sürgősségi helyzetre hivatkozással lehetne pénzt igényelni a felújításra, de az a megoldás komoly előtanulmányokat igényel. Addig is marad a 3 tonnánál nagyobb járműveknek a Nyikó menti kirándulás.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."