Itthon » Közélet

Összehangolt akciót sejtenek

Feljelentette a főügyészségen a Milițianul nevű vloggert az EMNP, az udvarhelyi Kaufland grillezőjénél készített videója miatt.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Lőrincz Csaba

Nagy felújítások jöhetnek a központban

Hét perc alatt 4 napirendi pontot daráltak le hétfő...
fotó: Városháza/Lőrincz Caba

Újrarendezik Betlenfalvát, augusztus helyett szeptemberben lesz a találkozó

A Kútmocsár nevű övezetnek 270 tulajdonosa van, őket...
bolcso2

Megy a bölcső vándorútra

Egyik helyről a másikra. Faragott bölcsőt...

kauflandgrill
Feljelentették a vloggert. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. szeptember 06., 16:54
1 hozzászólás. 

Zakariás Zoltán, a Néppárt megyei, illetve Ölvedi Zsolt, a párt székelyudvarhelyi szervezetének elnökei szerint a közösségi médiában múlt csütörtökön megjelent videó teljesen kimeríti a büntetőtörvénykönyv 369-es paragrafusát, egyértelmű az uszító szándéka.

A párt megyei- illetve székelyudvarhelyi szervezetének képviselői szerint, bár a videó készítőjének személye nem ismert, könnyen beazonosítható lesz.

Ölvedi Zsolt elmondta, arra számítanak, hogy „figyelembe véve a jövő évi centenáriumot, lesznek még hasonló provokációk. A Néppárt minden provokátort fel fog jelenteni, és az is teljesen egyértelmű, hogy ez a videó, amit az illető készített, egy összehangolt akció része volt, ugyanis – amint láttuk – nagyon hamar az állami szervek is aktiválódtak, rögtön jogtalan büntetéseket osztottak ki, teljesen megalapozatlanul."

Kapaszkodjunk a törvénybe

Zakariás Zoltán is megerősítette Ölvedi állításait, hozzátéve, szerinte fontos, hogy minden magyar lakos megőrizze a higgadtságát, a válaszlépések a provokációhoz mértek legyenek. Használjuk fel az állami intézmények segítségét és kapaszkodjunk a törvénybe – mondta.

„A forgatókönyv összehangoltsága eléggé egyértelműnek tűnik, először jött a videós provokáció a román nyelv napján, utána az országos fogyasztóvédelmi hatóság három megyére kiterjedő ellenőrző akciót indított. Ezúton felajánljuk segítségünket minden olyan vállalkozónak, aki úgy érzi, hogy ebben a periódusban jogtalanul bírságolták meg" – jelentette ki Zakariás.

kauflandfeljelentes

Azt is hozzátette, szerinte úgy fest, klasszikus figyelemelterelő akció történik. Miközben az egész ország ezen az ügyön csámcsog, olyan dolgok mellett megyünk el, mint az igazságügyi reformcsomag újbóli elfogadtatási próbálkozása, a magánnyugdíjak államosítása és az üzemanyag árának növelése, vagy az áfás bankszámlák létrehozása – hívta fel a figyelmet.

A prefektus dolga lett volna

A képviselő azt is leszögezte, szerintük a Kaufland helyesen járt el az ügyben, a nyilatkozataik helyénvalók és mértéktartóak voltak, amiért köszönet illeti őket.

A néppárti politikusok azonban elégedetlenek voltak a Hargita megyei prefektus, Adrian Jean Andrei nyilatkozatával az ügyben, aki azt mondta: „Hargita megyét a békés egymás mellett élés és az egymás felé való tisztelet kell jellemezze. Ugyanakkor az Alkotmányt bármilyen etnikumú embernek tisztelnie kell, az pedig kimondja, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román."

Zakariásék szerint azonban, amikor a prefektus nyilatkozata elhangzott, már nyilvánvaló volt a provokáció ténye, éppen ezért az állam képviselőjétől határozottabb, és a megye lakosait védő álláspontot vártak volna el. Úgy vélik, a videó készítőjét a prefektusnak kellett volna feljelentenie.

Ölvedi Zsolt hozzátette: ahogyan a prefektus arra kérte a Kauflandot, hogy ismertesse az intézkedésket, amelyeket annak érdekében hoz, hogy ne fordulhasson elő többé hasonló incidens, mi is szeretnénk tudni, hogy nem esett bántódása annak az alkalmazottnak, aki önhibáján kívül keveredett bele ebbe a provokációba.

A Néppártos képviselők szerint az ügyészségnek minden eszköze megvan arra, hogy megszerezze az áruház előtt készített eredeti, vágatlan videófelvételt. Ölvedi Zsolt azt sem tartja kizártnak, hogy bizonyos mondatok (például, hogy: Azért nem szolgálsz ki, mert román vagyok?) nem is hangoztak el a helyszínen, csupán utólag kerültek bele a manipulált videóba.

Büntetés, de miért?

A Fogyasztóvédelmi hatóság büntetésével kapcsolatban ellentmondásos információk jelentek meg, a Kaufland ugyanis közleményében azt állítja, hogy Milițianul videójára alapozva róttak ki 10 ezer lejes bírságot az áruházra.

kauflandgrill2

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség brassói regionális irodájának igazgatója, Claudiu Susanu, ezzel szemben a Krónikának azt mondta, a felvétel alapján nem szabhattak ki bírságot, hanem a helyszínen folyatott ellenőrzés alapján jártak el. Susanu szerint a Hargita megyei fogyasztóvédelem két, magyar nemzetiségű munkatársa végezte az ellenőrzést Székelyudvarhelyen a kültéri grillezőnél, ahol azt tapasztalták, hogy egy román vásárló nem tudja megértetni magát az elárusítóval, mert az alkalmazott nem beszél románul.

A tízezer lejes büntetést azután szabták ki, miután megállapították, hogy az elárusító nem érti, mit mondanak neki románul, ennek következtében a fogyasztó nem részesül megfelelő szolgáltatásban.

Az alkalmazott nem vétkes

Döntés született szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács az udvarhelyi áruháznál történtek miatt hivatalból indított eljárása során is – adta hírül a Transindex.

A szerdán kiadott határozatban azt írják: nem találták vétkesnek a Kaufland alkalmazottját diszkriminációs cselekedetben, a Milițianul nevű felhasználó videója nem bizonyítja kellőképpen, hogy diszkrimináció történt volna, a videó készítője provokatívan lépett fel, és nem lehet tudni, mi történhetett a videóból kivágott részben.

A Diszkriminációellenes Tanács azt is megállapította, hogy a videó készítője a rögzített eset előtt már kétszer ott járt a Kaufland grillstandjánál, ahol beszédbe elegyedett két másik elárusítóval, tőlük kért evőeszközt, amit oda is adtak neki, ugyanekkor tudomására hozták, hogy még nincs kiszolgálás.

Mindezek fényében a hivatal úgy döntött, a székelyudvarhelyi eset nem minősül a vásárlóval szembeni diszkriminációnak.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-09-06 21:03:17
A román az román. Európa szemete.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."