Itthon » Közélet

Ha Székelyföldre jössz, tudnod kell magyarul? (videó)

Terjed, mint a lépfene az interneten egy videó, amelyen a román vlogger teszteli, hogy kiszolgálják-e Udvarhelyen, ha románul kéri a miccset.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Pál Edit Éva, Szilágyi István, képernyőfotók

Még az is lehet, hogy kiveheted a kocsit a garázsból!

De január előtt nehezen. A civilek, az ifjak...
A megyei tanácsülés kétnyelvűsége figyelemre méltó. A felemelt kezek minden nyelven ugyanazt jelentik. fotó: Pál Edit Éva

Van-e kérdés, nincs, votați, multumesc!

Ráéreztek a színházfesztiválra és a digitális...
tortenelemlecke

Dokumentumfilm: száz éve Romániában

Csütörtökön este hattól vetítik a romániai...

Képernyőfotó
Képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. augusztus 31., 21:42
7 hozzászólás. 

Ha eddig csak kacagtunk azon, hogy a románok elhiszik a városi legendát, miszerint éhen halnak, ha a székelyeknél románul kérik a kenyeret, most lehervad az arcunkról a mosoly. Teljesen úgy tűnik, bebizonyították. Vagy mégsem?

A Milițianul nevű vlogger „leleplező" videók készítésére szakosodott. Ezúttal azért jött Udvarhelyre, mert egy ismerőse azt mondta neki, románul kérte az árut, ezért nem szolgálták ki a Kaufland miccs-kolbász-flekken részlegén. Mi úgy tudjuk, nem ezért nem szolgálták ki. Hanem teljesen más dolog miatt. Ha láttad a videót, és értetted is, akkor görgess a cikk végére.

A YouTube csatorna tulajdonosa a miccses pultnál egy fiatal nőhöz szól hozzá, és kér egy adag miccset. A lány láthatóan nem örül a kérésnek, de elveszi a pénzt. Közben valamit mormog az orra alatt, nem hallatszik, hogy mit. A videós rákérdez, mit mondott, káromkodott? Semmi – válaszol a kiszolgáló.

Azt mondta, bassza meg? Az utóbbi két szót magyarul mondja a férfi, és kéri az ott állókat, fordítsanak neki. A sorban állók, – később megtudjuk, hogy két nő – kacagnak. A kiszolgáló valamit csattogtat a pénztárgépnél, végül visszaadja a férfinak a 10 lejest, és elmegy a hátsó sarokba. Annyi látszik, hogy leteszi a telefont. Visszaadja a férfinak a pénzt, és azt mondja a két nőnek: „– ... (nem érthető) kiszolgálom, csak engem fognak lebaszni, érted-e? Csak... Mindegy, hagyjuk."

A férfi megkérdezi a két sorban álló hölgyet, mit mondott az eladó, és kéri, fordítsák le neki.

– Miért nem szolgál ki, mert román vagyok, vagy miért? – kérdezi a román férfi.

Hátulról megszólal egy férfihang: – Az én lányom. Ha nem tud románul, semmi probléma. Önnek legalább kellene tudnia magyarul.

– Miért kellene tudnom magyarul? – kérdezi a vlogger.

– Mert a Székelyföldön van - felel az apa.

– Romániában vagyunk.

– De nem számít.

FRISSÍTÉS: 2017. 09.01. 16:37

A Kaufland közleményt adott ki az ügyben, magyar nyelvű átiratát itt olvashatod.

 

– Román kenyeret eszünk – hangzik az ilyenkor szokásos érvelés.

– Én tudok románul, magyarul. Ha Székelyföldre jön, legalább jó reggelt, jó napot kellene tudnia köszönni – mondja a férfi, aki a kiszolgáló apjának vallotta magát, és elmegy vásárolni.

– Nem értem, miért kellene tudnom magyarul Romániában – méltatlankodik a videós.

– Mert kék az ég – válaszol az egyik nő.

– Hogyan? – kérdezi a férfi.

Semmi.

Erre a férfi megszólal magyarul: Hogy? Mondja románul!

A szőke lány válaszol: Magyarul is kell tudni. Na látod-e, hogy tudsz magyarul, sunyi vagy te, és nevetve elfordul.

A vlogger tovább folytatja: Miért nem szolgálsz ki? Mert román vagyok? - felnevet, és a kiszolgáló is hisztérikusan utánozza, majd azt mondja: – Jól van, jól. Sokat mondjál. ... (nem érthető) után nézhetsz széjjel. Vonogatja a vállát, és újból a telefonhoz megy.

Megszakad a felvétel, a következő képen már egy kauflandos felsőt és kitűzőt viselő férfit láthatunk deréktól lefele, de az ő hangját nem halljuk, azt viszont igen, hogy a többi kliens nekiáll a férfinak elmagyarázni, hogy ha bukaresti, akkor menjen Bukarestbe. Végül a vlogger azzal távozik, hogy „Elmegyek innen, mert a magyarok megvernek. Irreális, hogy megvernek, mert nem tudok magyarul. Hogy lehetséges ez?" - teszi fel a kérdést.

Hogy mondják románul, zárva vagyunk?

Megkerestük a székelyudvarhelyi Kaufland üzletet, de az üzletvezető – aki egyébként román – nem volt bent, nem adtak információt, a bukaresti központhoz irányítottak.

Az már korábban kiadott egy szűkszavú nyilatkozatot, miszerint elhatárolódik az ilyen viselkedéstől, és minden kliensüket minőségi módon, kedvesen próbálják kiszolgálni.

Úgy tudjuk azonban, hogy az illető hölgy azért nem szolgálta ki a férfit, mert kora reggel még zárva volt a grill részleg, se megsült miccs nem volt, se pénz a pénztárban, ezért adta vissza a tízlejest. Ha elveszi a pénzt, megbüntethette volna az adóhatóság, mert nem ad pénztárjegyet.

A gond az volt, hogy mivel nem tud románul, ezt nem tudta elmagyarázni a férfinak, és a körülötte levő, románul tudó kliensek, de még a saját apja sem magyarázattal segítette ki, hanem kioktatta és hazaküldte a videóst. Nehezen találni olyan személyzetet erre a munkára, amely mindkét nyelven tud beszélni. Bár folyamatos kiképzésben részesítik őket, előfordul, hogy rosszul reagálnak - mondta forrásunk. Hozzátette, a Kaufland üzletvezetője, aki viszont magyarul nem tud, kiment, és elmondta a videósnak, zárva vannak, valamint elnézést is kért. Ez a videóból kimaradt.

A kisfilm azóta szárnyra kelt, és tele van vele a román országos sajtó és a közösségi média.

A fejleményekről itt olvashatsz:

Hivatalos: zárva volt a Kaufland Grill részlege

Megbüntették a Kauflandot, de nem azért7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
recsege
2017-09-01 10:54:24
Az igazság az, hogy én a román verziót hallgattam meg és a videósnak adtam igazat. Éppen ezért amikor rábukkantam ezen az oldalon és itt elolvastam, akkor már megváltozott a véleményem megismervén a teljes képet.
Ezért is nem találom helyesnek, hogy aki ezt cikket írta miért nem fordította le amit írt románra és miért nem tette fel ellensúlyként a román oldalon levő komentekbe. Vagy lehet hogy ő sem tud románul?
Így ha a teljes képet látnák ők is, akkor a román közösség ítélné el ezt a fajta gyűlöletkeltést amire egyáltalán nincs szükségünk.
A körülötte állók beszólásait azt jobb ha nem is értelmezem.
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-09-01 11:57:57
Szőrös talp
Miért nem a saját fajtád közé mész provokálni?
Vagy közeledik a százéves évfordulótok és kell egy kis hisztériakeltés a magyarok ellen?
Ha elvárod, hogy tökéletesen beszéljük a nyelveteket, ha Bukarestben megszólalunk, legalább tanulj meg pár szót a mi nyelvünkön, ha közénk jössz! Más lesz a hozzáállás itt is, hidd el!
avatar
hunikovacs
2017-09-02 09:34:57
Nincs a kiszolgàlò lànynak semmi bűne ebben a sztoriban. Jòindulatù volt a milicista nevű fizetett felbujtòval szemben, ha lett volna apròja h visszaadjon, kiszolgàlta volna a szemèt àllatot. Itt a vezetösèg a hibàs aki alkalmazta minimàlis romàn tudàs nèlkül egy olyan àllàsba, ahol romàn vàsàrlòk is megjelenhetnek. Èn az igazgatòt làtom alkalmatlannak ès azonnal levàltandònak.
avatar
hunikovacs
2017-09-02 09:45:13
A dolog cèlja most màr vilàgos : mèg több ellenőrzès a vidèken (Szèkelyföldön). Nem elèg az anaf folytonos jelenlète a szàndèkosan elmarasztalt, lepukkantott Szèkelyföldön, most a fogyasztòvèdelem is akar egy szeletet a dolgozò szèkelyek hàtàròl lehasìtott szalonnàbòl. Ja ès közben a bukuriàban megvontàk a Baròt- boldogfalvi ùtszakasz felùjìtàsàra màr kiutalt összeget. Ez a romàn kormàny vàlasza a szèkely autonòmia-törekvèsekre.
avatar
jutacs
2017-09-02 18:04:46
A kiszolgáló lányt elküldeném 6 hónapra Buzauba, az ottani Kauflandba
avatar
hunikovacs
2017-09-02 19:56:35
Nem mindenki kèpes egy idegen nyelv elsajàtìtàsàra, sőt legtöbb ember kèptelen rà olyan környezetben ahol nem gyakorolhatja azt napi szinten. 6 hònap buzaui megalàztatàs utàn hazakerülne nèmi romàn tudàssal, de azt azutàn az èletben nem vennèd rà hogy hasznàlja is. Romàn bloggerek jobban megèrtik ezt mind te.
avatar
hunikovacs
2017-09-02 20:00:03
A megalàztatàst nem azèrt ìrtam mert Buzau rossz hely lenne, volt ott csajom szuper jò hely. De erről a kiszolgàlò csajròl amit most ràragasztott az a marha milicista, azt nehezen fogja tudni lemosni a szerencsètlen.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."