Itthon » Közélet

Így énekelték a székely himnuszt Iohannisnak Csíkban (videó)

Az államfő vigyázzban állva hallgatta végig. Tájékozódni jött Székelyföldre, de nem kívánatos szerinte az etnikai autonómia. 

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Taxis01

Ha többen lesznek, udvariasabbak?

A taxisok öröme nem felhőtlen: elégedetlenek a...
Fotók: Szabó Apor

Csak a feketerigó maradt feketének

Erdélyi és magyarországi közéleti személyiségek,...
Falustársai kísérik ravatalához a költőt fotó: Szabó Apor

Örökre hazatért a költő

Hazahozták Kányádi Sándor hamvait.

iohannisCsikszereda
Fotó: Borboly Csaba Facebook-oldala
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. július 18., 15:49
0 hozzászólás. 

Klaus Iohannis, Románia elnöke délelőtt érkezett a megyeszékhelyre, ahol több tüntető, illetve a megye elöljárói várták.

Az érkezés után a megyeházára sietett, ahol előbb a román himnusz csendült fel, majd az összegyűlt intézményvezetők és választott képviselők elénekelték a székely himnuszt is.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere egy székely zászlót akart átadni az elnöknek, de azt csak az egyik embere vette át, Iohannis román szászlót adott Rádulynak. Az elnök ezt követő beszédében magyarul is köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott, amiben azt is megemlítette, hogy szerinte az etnikai alapú autonómia nem kívánatos. Az elnök teljes beszédét itt lehet elolvasni.

Természetesen felszólaltak a székelyföldi elöljárók is, köztük Borboly Csaba megyeelnök, lletve Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Utóbbi hangsúlyozta, hogy a magyar közösségre veszélyforrásként tekintenek Romániában, sorozatos halálos fenyegetések és megfélemlítések zajlanak a magyar vezetőkkel szemben.

A megyeházán tett látogatás után Iohannis a Szent Miklós ortodox katedrálisba, majd a csíksomlyói kegytemplomba, illetve a csíkszentkirályi borvíztöltődébe is ellátogatott. A templomban Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a csíksomlyói búcsú világörökségi listájára való felvételével kapcsolatban egy memorandumot nyújtott át neki.

Az államfő délután Sepsiszentgyörgyre érkezett, programja szerint 17 órakor már Vrancea megyében lesz.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."