Itthon » Közélet

Elhunyt dr. Gyöngyössy János

Pünkösdhétfő hajnalán meghalt az ismert orvos. 94 éves volt.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Lőrincz Csaba

Nagy felújítások jöhetnek a központban

Hét perc alatt 4 napirendi pontot daráltak le hétfő...
fotó: Városháza/Lőrincz Caba

Újrarendezik Betlenfalvát, augusztus helyett szeptemberben lesz a találkozó

A Kútmocsár nevű övezetnek 270 tulajdonosa van, őket...
bolcso2

Megy a bölcső vándorútra

Egyik helyről a másikra. Faragott bölcsőt...

Fotó: archív / Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. június 06., 09:27
0 hozzászólás. 

1923-ban született a Temes megyei Facsádon, értelmiségi, sokgyerekes családban. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, 1933-tól Gyulafehérváron, a Majláth-gimnáziumban folytatta tanulmányait. Balázsfalván érettségizett. Katolikus pap szeretett volna lenni, végül 1942 őszén a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem orvosnövendéke lett.

1944 őszén tanulmányait a II. világháború miatt meg kellett szakítania, orvostanhallgatóként a fronton sebesülteket gyógyított, angol, majd szovjet fogságba került. Innen sikerült hazaszöknie, 1945 decemberében ismét tanulni kezdett. Tanulmányait Marosvásárhelyen, a Bolyai Tudományegyetem orvosi karán folytatta, ahol 1949 júniusában sikeresen diplomázott gyerekorvosként.

Még abban az évben Székelyudvarhelyre költözött, ahol a Városi Kórház gyermekosztályára kapott alorvosi kinevezést. Később körorvossá nevezték ki Lövétén, ahol négy évig vezette a szülőotthont, 1955-ben a székelyudvarhelyi kórház tüdőszanatóriumában kezdett dolgozni, amelynek főorvosa volt egészen nyugdíjazásáig (1987).

Több mint tizenöt évig volt a Príma Rádió Az orvos válaszol rovatának állandó munkatársa, volt a Mária Rádió munkatársa is. 1999-ben a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem több pályatársával együtt aranyoklevéllel tüntette ki fél évszázados munkájáért, a Príma Rádió hallgatói a Legprímább orvosnak választották 2010-ben.

Portálunk tavaly készített vele egy pályainterjút, ez itt olvasható.

Temetése szerdán, június 7-én 15 órakor lesz a belvárosi református temetőben római katolikus szertartás szerint. 0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."