Itthon » Közélet

Elhunyt dr. Gyöngyössy János

Pünkösdhétfő hajnalán meghalt az ismert orvos. 94 éves volt.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

Fotó: archív / Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. június 06., 09:27
0 hozzászólás. 

1923-ban született a Temes megyei Facsádon, értelmiségi, sokgyerekes családban. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, 1933-tól Gyulafehérváron, a Majláth-gimnáziumban folytatta tanulmányait. Balázsfalván érettségizett. Katolikus pap szeretett volna lenni, végül 1942 őszén a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem orvosnövendéke lett.

1944 őszén tanulmányait a II. világháború miatt meg kellett szakítania, orvostanhallgatóként a fronton sebesülteket gyógyított, angol, majd szovjet fogságba került. Innen sikerült hazaszöknie, 1945 decemberében ismét tanulni kezdett. Tanulmányait Marosvásárhelyen, a Bolyai Tudományegyetem orvosi karán folytatta, ahol 1949 júniusában sikeresen diplomázott gyerekorvosként.

Még abban az évben Székelyudvarhelyre költözött, ahol a Városi Kórház gyermekosztályára kapott alorvosi kinevezést. Később körorvossá nevezték ki Lövétén, ahol négy évig vezette a szülőotthont, 1955-ben a székelyudvarhelyi kórház tüdőszanatóriumában kezdett dolgozni, amelynek főorvosa volt egészen nyugdíjazásáig (1987).

Több mint tizenöt évig volt a Príma Rádió Az orvos válaszol rovatának állandó munkatársa, volt a Mária Rádió munkatársa is. 1999-ben a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem több pályatársával együtt aranyoklevéllel tüntette ki fél évszázados munkájáért, a Príma Rádió hallgatói a Legprímább orvosnak választották 2010-ben.

Portálunk tavaly készített vele egy pályainterjút, ez itt olvasható.

Temetése szerdán, június 7-én 15 órakor lesz a belvárosi református temetőben római katolikus szertartás szerint. 0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."