Itthon » Közélet

Tartozunk, válunk, magyarázkodunk – ez történt a bíróságon 2016-ban

Csökkent a tartozók, nőtt a lopások száma, kevesebb volt közlekedési bűncselekményből is.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: archív

Keddig jelentkezhetsz, ha vásáros lennél az Udvarhely Napokon

A polgármesteri hivatal versenytárgyalást szervez az...
Szabó Kálmán Attila fotó: a tanár úr Facebook-oldala

Elhunyt Szabó Attila pedagógia tanár

Életének 81. évében rövid, súlyos betegség után...
Szabó János fotó: Barabás Ákos

Elhunyt Szabó János szobrászművész

A Vasszékely újraalkotója, Benedek Elek és Tamási...

bíróság
Fotó: Pál Edit Éva / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 18., 12:24
0 hozzászólás. 

Elkészült a székelyudvarhelyi bíróság múlt évi statisztikája, ezekből szemezgettünk Ramona Mălăieșiu bírónővel. A bíróságon 3.388 új dossziét iktattak be 2016-ban, 2015-ből 719 ügy pedig megoldatlanul ment át a következő évre. 2016-ban ezekből összesen 3.379 ügy oldódott meg.

Továbbra is sok a tartozó

Az egyik leggyakoribb ügy a közköltséggel tartozók beperelése, illetve bírósági felszólítása, amit a lakószövetségek tesznek meg, amikor a lakók több mint három hónapnyi elmaradással rendelkeznek. 2016-ban 164 alkalommal alkalommal fordult valamelyik lakószövetség a bírósághoz, illetve egy gyorsított procedúrája is van ennek a folyamatnak, ebben 30 napon belül felszólítják az adóst a fizetésre, de nem kell beidézni a bíróságra – ilyenből 25 volt, tehát összesen 189 esetről beszélhetünk. Ez valamivel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, hiszen akkor 200 ilyen esetet mondott a bírónő, 2014-ben pedig 135 ilyen ügy volt.

Székelyudvarhelyen 2016-ban összesen 83 házaspár esetében mondták ki a válást, 65 esetben tárgyalás is volt, 18 házaspár pedig közös megegyezéssel döntött úgy, hogy nem él tovább együtt hivatalosan.

Lopnak és ittasan vezetnek

Ami a bűncselekményeket illeti, testi sértés, illetve bántalmazás miatt 20 ügy került a bíróságra. A bírósági fázisba lépett közlekedési bűncselekmények és a rablások száma csökkent, a lopásoké viszont nőtt: az elmúlt évben két minősített rablásról szóló ügyet tárgyaltak, lopásról szólót 7-et, minősített lopásról pedig 17-et.

Ittas vezetésért 51, engedély nélküli gépjárművezetésért 17 embernek kellett felelnie a törvény előtt az udvarhelyi Bethlen Gábor utcában – azt jó tudni, hogy az udvarhelyszéki vidéki ügyeket is itt tárgyalják, tehát Korondon vagy Szentegyházán nem lehet igazságot tenni. Mindenképpen Udvarhelyre, vagy fellebbezés esetén Csíkszeredába kell menni.

A 2015-ös adatokkal összevetve: akkor 85 közlekedési bűncselekményt, 19 lopást, 3 rablást tárgyaltak a bíróságon.

Ami a földügyeket illeti, összesen 25 jött be a tavalyi évben, örökösödési ügy pedig 16 volt – ezeknek egy része megoldódott, többi része folyamatban, tárgyalás alatt van.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."