Itthon » Közélet

Elromlott a kazán, ami nem is biomasszás?

Péntektől hétfőig háromszáz lakásban nem volt melegvíz és fűtés a nem megfelelő üzemanyag miatt. A városháza szerint Bunta rontotta el ezt is.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
FeketeBZoltan6a

Elhunyt Fekete B. Zoltán újságíró

Váratlanul elhunyt Fekete B. Zoltán, az Udvarhelyi...
BorbolyHomorodmegbeszeles

Nagy terveik vannak Borbolyéknak Homoródfürdővel

Annyira, hogy a megyeelnök a tervekről szóló...
fotó: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal/Lőrincz Csaba

Nagyon, de nagyon sok pénz érkezik a városba

A gimi, a színház, a leendő kézilabda-akadémia és a...

illusztráció
illusztráció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. december 20., 15:02
1 hozzászólás. 

Meghibásodott a Kuvar negyedi kazánház, ezért az ott élők három-négy napig 14-15 Celsius fokos lakásokban tengődtek melegvíz-szolgáltatás nélkül.

A nem megfelelő minőségű fűtőanyag okozta a galibát. Az udvarhelyi biomasszás kazán nem olyan biomasszával működik, mint a szentegyházi és a gyergyószentmiklósi, nagyobb teljesítményű biomasszás kazánok – tájékoztatott Ráduly Mihály, a fűtésrendszer működtetéséért felelős Urbana Rt. vezérigazgatója.

A székelyudvarhelyi biomasszás kazánokba kimondottan csak faőrlemény kerülhet be, a rosszabb minőségű, akár korhadt fát, követ, földet is tartalmazó biomassza megüvegesedik benne, ahogy az igazgató fogalmazott, eldugaszolja a levegőbefúvó járatokat, és meghibásodik tőle a kazán.

Ez történt múlt héten, pénteken. Délután befűtötték a kazánt, éjszaka leállt, szombaton értesítették a beszállítót, aki kicserélte a rossz biomasszát a megfelelőre, ám azzal sem működött a berendezés. A fűtőtérben 300 Celsius fok volt, nem lehetett bemenni, hogy eltávolítsák a dugulást okozó anyagot, meg kellett várni, amíg lehűl.

Hétfőn délelőttre hűlt le annyira, hogy a szakemberek védőruhát viselve be tudtak hatolni a fűtőtérbe és megjavíthatták a kazánt. Hétfő délután már megadták a fűtést, kedd délelőttre normalizálódott a helyzet – mondták az ott lakók.

Modernizálás miatt esett a B terv

A fűtéskiesést elvileg a Sziget negyedi kazánokból kellett volna pótolni, de azokat modernizálás címén nemrég leszerelték, és az újakat még nem sikerült beüzemelni – magyarázta az Urbana Rt. igazgatója, miért nem működött a B terv.

Székelyudvarhelyen jelenleg öt biomasszás kazán működik, 2010-ben szerelték fel az elsőt az Urbana Rt. udvarára, ugyanitt még kettőt helyeztek el 2015-ben, 2016 februárjában pedig a Kuvar negyedben üzemeltek be még kettőt – mondta Ráduly.

Bunta hazudott?

Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester a városháza műszaki osztályának képviselőinek jelenlétében találkozott az ügyben Ráduly Mihállyal és Nagy Lászlóval, a Neval Kft. vezetőjével, és erről közleményt is küldtek.

Ebben az áll, az egyeztetésen világossá vált számukra, hogy az előző városvezetés számos ígérete hamisnak bizonyult a biomasszás kazánokat illetően. Mivel ezek a kazánok a PAL lemezek előállításánál is használt faőrleménnyel, chips-szel működnek, nem pedig a helyi erdőkből betakarítható növényi maradványokból, ahogy az előző városvezetés állította: „egyértelművé vált, hogy ezek a fűtőberendezések csak a nevükben biomasszás kazánok, amelyeknek a fenntartása se nem olcsóbb, se nem környezetbarát".

Főként, hogy az utóbbi időben megjelentek olyan piaci szereplők, amelyek jóval drágábban vásárolják meg a biomasszát, mint amennyiért a városnak megérné vele fűteni, így valójában nem csökkent a fűtés gigakalóriánkénti ára.

Ráduly Mihály szerint a jó minőségű faőrlemény szakmailag ugyancsak biomasszának minősül, a beruházásokról a városvezetés döntött, a fűtésrendszer működtetéséért felelős Urbana Rt. szakemberei csak véleményezhették a dolgot.

Ha nincs rá pénz, nem járunk Mercedesszel – válaszolta az igazgató arra kérdésünkre, hogy megérte volna-e a nagyobb teljesítményű, drágább és olcsóbb fűtőmasszával működő kazánt megvásárolnia a városnak.1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gazsó
2016-12-21 10:10:03
Gazsó
Valamelyik inteligens Gálfyt vezetõ guru, kellene tisztázza a biomassza fogalmát a fejében, még mielõtt hasonló ferdítésekbe bonyolódik! Nem megfelelõen üzemeltetik a kazánokat és ez az eredmény! ...és ezért ki a hibás, hát ki más, a volt polgármester! Röhej! Ideje dolgozni, nem szidni az elõdöt!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."